Vasarīgi salāti

© Foto: Santa Miķelsone

Nav nekāds noslēpums, ka vasaras sezona, lai kāda tā būtu, mums visiem asociējas ar daudz dārzeņiem, augļiem, sulīgiem un krāsainiem produktiem uz mūsu šķīvja. Tas ir laiks, kad uzņemam vitamīnus ne tikai no saules, bet tieši no tā, ko diendienā apēdam.

Bez mūsu pašu tirgus labumiem, mēs varam pamieloties ar gardiem persikiem, arbūziem un citiem labumiem, kas Eiropas klimatā vasaras mēnešos tuvu Āfrikas klimatam nogatavojušies pavisam saldi un ar intensīvu garšu. No vienas puses ir tik labi, ka mūsdienās loģistikas līnijas ir tik attīstītas un mums ir iespējas baudīt Marokas saldos arbūzus vairākus mēnešus gadā.

Man patīk iemiksēt gan ogas, gan augļus standarta sāļajos ēdienos, šie salāti nav īsti salāti standarta izpratnē. Tie vairāk ir kā ēdieni, ko nolikt galda vidū, kad ciemos ir draugi!

Burrata ar ceptiem nektarīniem un karamelizētu brie sieru

Foto: Santa Miķelsone

Domājot par vasaru, man prātā nāk burrata. Katrs sevi cienošs latvietis, tāpat kā 29. maijā devās pie Brīvības pieminekļa, tāpat ledusskapī tur mocarelu vai burratu. Šos sierus var iegādāties gan Gastranome delikatešu veikalā, gan Latgales Latiņā. Šie itāļu sieri ir iekarojuši mūsu sirdis tik pat ļoti, cik torte Cielaviņa. Varētu pat noslēgt derības, ka 85% latviešu reizi dzīvē ir pagaršojuši kādu no šiem sieriem.

Kombinācija ar medū apceptiem nektarīniem nav jaunums, bet pievienojiet nedaudz karamelizēta brie siera un pāris ķiršus. Un nu, jūs būsiet oriģināls!

NEPIECIEŠAMS:

1 burrata, pēc iespējas svaigāka (labu burratu var iegādāties veikalos Promo, Italijaslabumi.lv un Gastranomē).

2-3 nektarīni

1 ēd.k. medus

Ja ir svaigs timiāns to arī var pielikt

Gabaliņš brie siera

1-2 tējk. baltais cukurs

Pāris bazilika lapas, ķirši

Olīveļļa

Sāls

PAGATAVOŠANA:

  • Nektarīna daiviņas aptuveni 4-5 minūtes nedaudz apcep olīveļļā, pēc 2 minūtēm pievieno medu.
  • Brie sieru sagriež kubiņos un tur, kur ir nogriezta daļa, apber ar cukuru. Tad ņem degli un apdedzina siera maliņas.
  • Uz šķīvja kārto burratu, nektarīnus, baziliku, brie sieru, ķiršus un pārlej ar nedaudz olīveļļas, sāli.

Cepti cukīnī un artišoku sirdis bazilika kaperu pesto ar marinētiem sīpoliem

Foto: Santa Miķelsone

Cukīnī ir tāds savdabīgs dārzenis, kam ļoti prasās kaut ko blakus, lai papildinātu tā garšu. Daudziem patīk to grilēt, citi iemaisa sautējumos, bet šis nav ļoti iecienīts dārzenis mūsu ēdienkartē. Cukīnī ļoti labi garšo ar citronu un kaperiem, šī kombinācija ir gan svaiga, gan sātīga. Lieliski derēs jūsu grila vakaram.

NEPIECIEŠAMS:

2 cukīnī

10 aritišoku sirdis eļļā (to var iegādāties Promo, ļoti mīkstas un patīkama sabalansēta garša)

Pāris karotes iemarinēti sīpoli (sarkano sīpolu sagriež ripiņās, liek burciņā, pievieno 1 lielu ēd.k. cukura, 3 ēd.k. etiķa, sāli un aplej ar karstu ūdeni)

5-70 g parmezāna (. ½ liek pie pesto un otru pārrīvē pa virsu)

Pāris karotes fetas siera

Sauja bazilika

1 tējk. kaperu

2 ēd. k. smalki sarīvēta parmezāna

Sauja rukolas lapu

Olīveļļa

Sāls

Citrona miziņa un sula

PAGATAVOŠANA:

  • Cukīnī sagriež kubiņos un uz pannas apcep eļļā līdz paliek zeltains, tad pievieno artišokus, citronu miziņu un sulu, nedaudz pacep.
  • Piestiņā sastampā baziliku, kaperus, parmezānu un nedaudz olīveļļas. Samaisa ar cukīnī uz pannas.
  • Liek uz šķīvja, pārrīvē parmezāna sieru, liek sīpolus un rukolu, tad fetas sieru.

Arbūza un fetas siera salāti

Foto: Santa Miķelsone

Šos skaistuļus savukārt jūs varat sagriezt kaut parkā uz soliņa. Vai arī doties uz Blue Marlin Ibizā un notiesāt 1/15 no šīs porcijas par 25 EUR. Jāsaka gan, ka tur klāt atnesīs gardu maizi ar ķiploku alioli un apkārt iespējams būs skaistas meitenes. Bet! Šie salāti ir jāuztaisa jums katram - jo tie ir tik svaigi un sulīgi, perfekti vasaras laikam.

NEPIECIEŠAMS:

3-4 šķēles arbūza

1 iepakojums cietā fetas siera vai 1/2 no mīkstā siera (zilā kantainā tetra pakas kastē)

Sauja piparmētru un sauja bazilika

2-3 ēd.k. olīveļļas

1/2 citrona sula

2 tējk. medus

Sāls

Marinēti sīpoli (sarkano sīpolu sagriež ripiņās, liek burciņā, pievieno 1 lielu ēd.k. cukura, 3 ēd.k. etiķa, sāli un aplej ar karstu ūdeni)

PAGATAVOŠANA:

  • Arbūzu un sieru sagriež kubiņos.
  • Piparmētru sagriež, saplūc bazilika lapiņas.
  • Mērces sastāvdaļas sajauc kopā - eļļa, medus, citrona sula. Pārlej pāri šķīvī izvietotam arbūzam un fetai. Pa virsu liek sīpolus un zaļumus. Vēl var pievienot kraukšķīgus jaunos gurķus (nomizotus) un avokado, ja vēlas sātīgākus salātus.

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais