Nav nekāds noslēpums, ka vasaras sezona, lai kāda tā būtu, mums visiem asociējas ar daudz dārzeņiem, augļiem, sulīgiem un krāsainiem produktiem uz mūsu šķīvja. Tas ir laiks, kad uzņemam vitamīnus ne tikai no saules, bet tieši no tā, ko diendienā apēdam.
Bez mūsu pašu tirgus labumiem, mēs varam pamieloties ar gardiem persikiem, arbūziem un citiem labumiem, kas Eiropas klimatā vasaras mēnešos tuvu Āfrikas klimatam nogatavojušies pavisam saldi un ar intensīvu garšu. No vienas puses ir tik labi, ka mūsdienās loģistikas līnijas ir tik attīstītas un mums ir iespējas baudīt Marokas saldos arbūzus vairākus mēnešus gadā.
Man patīk iemiksēt gan ogas, gan augļus standarta sāļajos ēdienos, šie salāti nav īsti salāti standarta izpratnē. Tie vairāk ir kā ēdieni, ko nolikt galda vidū, kad ciemos ir draugi!
Domājot par vasaru, man prātā nāk burrata. Katrs sevi cienošs latvietis, tāpat kā 29. maijā devās pie Brīvības pieminekļa, tāpat ledusskapī tur mocarelu vai burratu. Šos sierus var iegādāties gan Gastranome delikatešu veikalā, gan Latgales Latiņā. Šie itāļu sieri ir iekarojuši mūsu sirdis tik pat ļoti, cik torte Cielaviņa. Varētu pat noslēgt derības, ka 85% latviešu reizi dzīvē ir pagaršojuši kādu no šiem sieriem.
Kombinācija ar medū apceptiem nektarīniem nav jaunums, bet pievienojiet nedaudz karamelizēta brie siera un pāris ķiršus. Un nu, jūs būsiet oriģināls!
NEPIECIEŠAMS:
1 burrata, pēc iespējas svaigāka (labu burratu var iegādāties veikalos Promo, Italijaslabumi.lv un Gastranomē).
2-3 nektarīni
1 ēd.k. medus
Ja ir svaigs timiāns to arī var pielikt
Gabaliņš brie siera
1-2 tējk. baltais cukurs
Pāris bazilika lapas, ķirši
Olīveļļa
Sāls
PAGATAVOŠANA:
Cukīnī ir tāds savdabīgs dārzenis, kam ļoti prasās kaut ko blakus, lai papildinātu tā garšu. Daudziem patīk to grilēt, citi iemaisa sautējumos, bet šis nav ļoti iecienīts dārzenis mūsu ēdienkartē. Cukīnī ļoti labi garšo ar citronu un kaperiem, šī kombinācija ir gan svaiga, gan sātīga. Lieliski derēs jūsu grila vakaram.
NEPIECIEŠAMS:
2 cukīnī
10 aritišoku sirdis eļļā (to var iegādāties Promo, ļoti mīkstas un patīkama sabalansēta garša)
Pāris karotes iemarinēti sīpoli (sarkano sīpolu sagriež ripiņās, liek burciņā, pievieno 1 lielu ēd.k. cukura, 3 ēd.k. etiķa, sāli un aplej ar karstu ūdeni)
5-70 g parmezāna (. ½ liek pie pesto un otru pārrīvē pa virsu)
Pāris karotes fetas siera
Sauja bazilika
1 tējk. kaperu
2 ēd. k. smalki sarīvēta parmezāna
Sauja rukolas lapu
Olīveļļa
Sāls
Citrona miziņa un sula
PAGATAVOŠANA:
Šos skaistuļus savukārt jūs varat sagriezt kaut parkā uz soliņa. Vai arī doties uz Blue Marlin Ibizā un notiesāt 1/15 no šīs porcijas par 25 EUR. Jāsaka gan, ka tur klāt atnesīs gardu maizi ar ķiploku alioli un apkārt iespējams būs skaistas meitenes. Bet! Šie salāti ir jāuztaisa jums katram - jo tie ir tik svaigi un sulīgi, perfekti vasaras laikam.
NEPIECIEŠAMS:
3-4 šķēles arbūza
1 iepakojums cietā fetas siera vai 1/2 no mīkstā siera (zilā kantainā tetra pakas kastē)
Sauja piparmētru un sauja bazilika
2-3 ēd.k. olīveļļas
1/2 citrona sula
2 tējk. medus
Sāls
Marinēti sīpoli (sarkano sīpolu sagriež ripiņās, liek burciņā, pievieno 1 lielu ēd.k. cukura, 3 ēd.k. etiķa, sāli un aplej ar karstu ūdeni)
PAGATAVOŠANA: