Salāti un piedevas tavam svētku galdam

© Foto: Santa Miķelsone

Lai gan ir dienas, kad šķiet, ka tuvojās rudens, ik pa laikam saule mūs palutina ar savu klātbūtni un tad pilsētas ielas šķiet kā izslaucītas bez nevienas dzīvas dvēseles, jo katram sevis cienošam latvietim ir jādodas pie dabas un obligāti kaut kas jāuzgrilē.

Vai ar grilu vai bez, bet, kad tuvojās pavasaris un vasara, mēs visi vēlamies savā ēdienkartē iekļaut vairāk dārzeņus un dažādus salātus. Un lai cik garšīgi un mīļi būtu tomātu un gurķu salāti ar krējumu, es vēlos padalīties ar pāris receptēm, kas iespējams kļūs arī par jūsu iecienītākajām.

Izrēlas zaļumu salāti ar maizes grauzdiņiem un mandelēm

Foto: Santa Miķelsone

Zaļumu salāti ir nepārspējams ēdiens tiem, kam patīk svaigi un garšpilni salāti. Viesojoties Izraēlā, mēs tos baudījām katru dienu, un tagad arī Latvijā tos gatavoju vismaz vienu reizi nedēļā. Ļoti vienkārši pagatavojami un ar daudz iespējamām variācijām. Šeit ir gan pētersīļi, gan kinza, klāt var likt arī piparmētras, kā arī nedaudz rukola pareizajā kombinācijā var būt tieši laikā. Galvenais ir atrast savu garšu balansu.

Nepieciešams:

2 saujas smalki sakapātas kinzas

2 saujas smalki sakapātu pētersīļu

1 sauja smalki sakapātas piparmētras

1 sauja grauzdētas sakapātas mandeles

1 apelsīns (mīkstumi izgriezti)

1 citrona sula

3 ēdam.k. olīveļļas

2-3 šķēles maizes

1 timiāna zariņš

1 ēdam.k. eļļas

½ sarkanais sīpols

2 ēdam.k. jogurts

PAGATAVOŠANA:

  1. Maizi sagriež kubiņos, aplej ar eļļu, pievieno timiānu un liek cepties krāsnī uz 220 grādiem pāris minūtes, līdz paliek brūna.
  2. Sīpolus var sagriezt mazos salmiņos. Ja ir vēlme, tos var arī nedaudz iemarinēt: ar ēdamkaroti etiķa, tējkaroti cukuru un karstu ūdeni. Bet izcili ir arī svaigi.
  3. Bļodā sajauc zaļumus, apelsīna mīkstumus un grauzdiņus ar citrona sulu un olīveļļu.
  4. Tad servējamā bļodā liek jogurtu, pa virsu zaļumus un pārber riekstus.

Baltie sparģeļi ar vīna un kaperu mērci

Foto: Santa Miķelsone

Kādu labu brīdi mums ir sparģeļu sezona un kamēr tie vēl ir mūsu veikalu plauktos, ir noteikti jāpamēģina šī recepte. Šī vīna kaperu mērce saies kopā arī ar zivīm. Skābeni salda un ar savu asumiņu. Un grauzdētie lazdu rieksti šajā kombinācijā ir kā neliels pārsteigums, bet tik gards, ka šo recepti jūs noteikti gribēsiet atkārtot!

Nepieciešams:

1 paka balto sparģeļu

3 ēdam.k. sviests

2 ēdam.k. kaperi

½ krūze baltvīns

sauja kinzas

sauja grauzdētu lazdu riekstu

1 šalotes sīpols

1 citrons

PAGATAVOŠANA:

  1. Pannā izkausē sviestu, tad apcep smalki sagrieztu šalotes sīpolu, tad, kad tas ir zeltaini brūns, pievieno kaperus un vīnu, visam ļauj reducēties, tad pievieno ¼ citrona sulu, pusi citrona miziņu un sāli pēc garšas. Var pievienot tējkaroti cukura.
  2. Sparģeļus novāra karstā ūdenī, skatās pēc sajūtām, tiem ir jābūt vēl nedaudz kraukšķīgiem.
  3. Liek uz šķīvja, pārlej mērci un pārber riekstus.

Citādie tomātu salāti

Foto: Santa Miķelsone

Šiem salātiem iedvesma radās nesenajā Londonas vizītē. Katrs ceļojums man dod iedvesmu kādam ēdienam, tā ir viena no labākajām ceļošanas daļām, ka tev ir iespēja nogaršot tik daudz dažādas virtuves un iedvesmoties no izcilu sava līmeņa speciālistu meistardarbiem.

Šīs mērces versiju es pamanīju instagram un man likās, ka tas noteikti ir kaut kas ļoti līdzīgs tam, ko es nesen baudīju.

Nepieciešams:

400 g cherry tomāti

Chevre siers vai gorgonzola, apmēram 100 g

sauja pekanriekstu

15 g sviesta

1 tēj.k. cukura

1 apelsīna sula

½ citrona sula

5 dateles

sāls

sauja rukolas lapas

PAGATAVOŠANA:

  1. Cherry tomātus pārgriež uz pusēm, sieru sagriež mazos kubiciņos.
  2. Sviestu izkausē, panna liek pekanriekstus un cukuru,visu karamelizē.
  3. Blenderī liek apelsīnu, citronu sulu, dateles un sāli, visu sablendē.
  4. Visas sastāvdaļas sajauc kopā un garnē ar rukolas lapām.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.