© Publicitātes foto

Daudzi ir pārliecināti, ka pasta ir kalorijām bagāts produkts, ko nevar ēst tie, kuri vēlas notievēt. Taču, kad aktrise Sofija Lorēna teica, ka pasta ir viņas mīļākais ēdiens, ko gatavo katru dienu, viņa nemaz nekoķetēja. Tā Itālijā rīkojas daudzi. Turklāt itāļi nav pasaules resnākā nācija. Kāds tad ir viņu noslēpums?

Uzskats, ka makaroni ir kaitīga pārtika, ir maldīgs. Kaitīgi ir nevis makaroni, bet treknās mērces, ar kurām makaronus ēd. Bet apēstā daudzums, protams, ir jākontrolē.

Publicitātes foto

Makaroni ir bagāti ar ogļhidrātiem - tas daudzus atbaida. Tomēr cieto šķirņu kviešu makaronos šie ogļhidrāti ir saliktie, tie apgādā mūsu organismu ar enerģiju, nevis nogulsnējas tauku veidā. Starp citu, tauku makaronos tikpat kā nav.

Glikēmiskais indekss pilngraudu makaroniem nav augsts - tas nozīmē, ka tie sagremojas un uzsūcas lēnām un cukura līmenis asinīs ceļas un samazinās pakāpeniski. Saliktie ogļhidrāti palīdz uz ilgu laiku saglabāt sāta sajūtu un veicina serotonīna izstrādi - līdz ar to uzlabo garastāvokli.

Kopumā ir tikai plusi. Pēc dietologu domām, pareizi pagatavotus un veselīgā un sabalansētā diētā iekļautus makaronus var ēst katru dienu un tas neietekmēs jūsu figūru. Turklāt no šādas pārtikas var pat notievēt!

Publicitātes foto

Bet, lai to izdarītu, ir jāizpilda vairāki noteikumi.

1. Izvēlieties pilngraudu miltu pastu - tā satur vairāk šķiedrvielu, kas palīdzēs ilgāk sajust sātu un uzlabos zarnu darbību.

2. Pastas pagatavošanai jābūt al dente - tādā veidā tā labāk pārstrādājas. 100 g sausā produkta nepieciešams 1 litrs ūdens, pastu vajag vārīt apmēram 5 minūtes. Sākumā tā var šķist negatava, bet tas ir gatavs produkts un tieši tas palīdz notievēt.

3. Pēc pagatavošanas pasta jānoskalo, lai noņemtu cietes pārpalikumus.

4. Nekādu trekno mērču! Aizmirstiet par carbonaru!

5. Apvienojiet pastu ar sezonas dārzeņiem un zaļumiem. Pasta satur šķiedrvielas, kas palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos un palīdz labāk regulēt glikozes līmeni asinīs. Turklāt šķiedrvielas palielina pārtikas apjomu, pārvēršot 80 gramus pastas lielāk ēdiena daudzumā. No dārzeņiem var izveidot mērci (tikai bez cukura un citām kaitīgām sastāvdaļām).

6. Apvienojiet pastu ar zivīm un pākšaugiem - pupiņām, lēcām, riekstiem. Tajos ir daudz olbaltumvielu, kas veicina muskuļu masas palielināšanos un vielmaiņas uzlabošanos. Ideāla proporcija - 60 grami makaronu un 40 grami pākšaugu.

7. Pasniedziet ēdienu ar pirmā aukstā spieduma olīveļļu - vienai porcijai 1- 2 ēdamkarotes.

8. Lietojiet garšvielas. Tās ne tikai piešķir ēdienam pikantumu, bet arī satur daudz vērtīgu vielu, kā arī palīdz samazināt izmantotā sāls daudzumu. Īpaši veselībai noderīgi - kurkuma un safrāns.

9. Apēsto makaronu daudzums tomēr jākontrolē: ieteicams ne vairāk kā 80 gramu pastas dienā.

10. Protams, arī visām pārējām ēdienreizēm jābūt veselīgām un sabalansētām.

Ja visu izdarīsiet pēc noteikumiem, jums būs pilnvērtīgs, labi sabalansēts pamatēdiens, kur ir uzturvielas, dārzeņi un olbaltumvielas un no kura neradīsies liekais svars. Ēdiet to kaut katru dienu - uz veselību!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv