Nevajag mānīties, neliela kartupeļu atkarība ir katra latvieša gēnos. Tas vienkārši ir tāds, kā mierinājums pēc grūtas dienas, ja sacepts krāsnī ar sviestu vai baudpilns ceļojums, ja pagatavots smalkā restorānā trifeļu kartupeļu biezenī.
Kartupelis ir veikls manipulators, jo māk izspēlēt pareizās kārtis katrā situācija un liek mums to gribēt vēl, kaut dziļi sirdī zinām, ka pie nekā laba tas viss nenovedīs.
Varīti, cepti, krāsnī apbrūnināti, biezeņos sastampāti, fritēti un mīklā iemīcīti - tie visi ir kartupeļu pagatavošanas veidi, kas tiek pasniegti visās valstīs, lai kur jūs arī būtu. Francijā krēmīgā biezenī, Anglijā fritēti pie zivs, Indijā sātīgā karija mērcē, Spānijā iecepti omletē un Itālijā samalti mīklā. Tik daudz dažādas kolosālas receptes gan ikdienai, gan svētkiem. Šoreiz padalīšos ar kartupeļu ēdieniem un interesantiem pagatavošanas veidiem, kas noderēs gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.
Šis šedevrs ir tapis, pateicoties populārajām Instagram receptēm un ziniet, ka ir to vērts. Krāsnī cepti kartupeļi ir ēdiens, ar ko nekad nevar nošaut greizi, un šis parmezāna- zaļumu upgreids ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai ieviestu izmaiņas savā kartupeļu gatavošanas rutīnā.
Nepieciešams:
500 g mazie vidēja lieluma kartupeļi (Rimi Gourmet, Rimi zīmola, ICA)
100 g parmezāna siers (vai kāds cits cietais siers, piemēram, Peccarino)
sauja pētersīļu
4 ēdam.k. olīveļļas
PAGATAVOŠANA
Šo nesarežģīto ēdienu es pagatavoju laikā, kad dzīvoju Ņjūdelī Indijā. Nogurusi no nebeidzamās uzdzīves un pārpildītā pasākumu kalendāra, es nolēmu pārvākties uz vietējo ekstravaganto fermu rajonu, tā kā mums Jūrmala, jo par fermām tur dēvē mājas, kas maksā vairākus miljonus, un ir bijis tā, ka, iebraucot “sētā”, es domāju, ka tā ir kāda no www.slh.com (Small Luxury Hotels of the world) lapas viesnīcām, bet izrādās ģimenes pavardiņš. Daudzās šajās fermās ir savi dārzi (kā jau fermā), kur raža tiek novākta vairākas reizes gadā. Arī šajā tā bija. Indija ir viena no nepārspējamākajām vietām, kur esmu dzīvojusi, varbūt par to būs cits atsevišķs stāsts. Mazie kartupelīši pie mums ar biezpienu, bet šajā versijā ar gvakamoli var pilnībā aizstāt kādu no maltītēm.
Nepieciešams:
500 g mazie kartupeļi (man vislabāk patīk ICA vai Rimi Gourmet versija)
3 ēdam.k. garam masala garšviela
sauja granātābolu sēklu
sauja grauzdētas saulespuķu sēklas
sauja kinzas
4 gatavi avokado
1 liels tomāts
1-2 laimi (atkarībā no tā, cik sulīgi)
sāls, pipari pēc garšas
sauja kinzas (priekš gvakamoles)
čillī pārslas (pēc izvēles)
PAGATAVOŠANA
Vasara, ir viena no retajām dienām gadā, kad jūs patiesi varat izbaudīt terasi, jums apkārt uzticamākie draugi, un tad apstājas laiks un tiek atvērta ceturtā blanc de noir šampanieša pudele. Beidzot visi sāk niekoties ar frī no kopējā trauka un uz glāzēm paliek nospiedumi no netīrajiem pirkstiem. Kāds nosaka: “Bāc, rīt tak darbs!” Un kāds varbūt piebalso: “Nu jā, man rīt sīkie pa māju! Būs grūti…” Bet tas viss turpinās, un neviens negrasās apstāties. Tik labi ir šie kartupeļi un šī mērce, un augstākā pakāpe, ja ir pāris pudeles šampanieša. Šo mērci pasniedz ar steiku, bet derēs arī bez tā.
Nepieciešams:
Lieli kartupeļi. Rimi ir ICA kartupeļi, paciņā 4 gab., izcili, pēc garšas nedaudz saldeni.
3-4 ēdam.k. olīveļļa
1 tēj.k. sāls
Mērcei:
250 g sviests
2 ēdam.k. estragons (sakapāts)
1 vidējs sīpols
1 ēdam.k. salvijas (sakapātas)
2 ēdam. k. pētersīļi (sakapāti)
1 tēj.k. muskatrieksta
sauja smalki sakapātu valriekstu
10 smalki sakapāti kaperi
5 anšovu filejas
olas dzeltenums
1 tēj.k. sinepes
1 tēj.k. ābolu vai vīna etiķis
PAGATAVOŠANA
Mērce
Kartupeļi