© Foto: Santa Miķelsone

Šī burkānkūka ir nepārspējama - tā ir gana mitra, ne uzbāzīgi salda, krēms ir viegli atsvaidzinošs un viss kopā garšo lieliski. Šo desertu esmu gatavojusi daudzas reizes, un tā vienmēr garšo visiem viesiem.

Vislabāk, ja izdodas šo gardumu sagatavot dienu iepriekš, jo tad tā labāk “savelkās”, un šī kūka var stāvēt ledusskapī pat līdz 5 dienām.

Foto: Santa Miķelsone

Lai gan šo gardo kūku mēs pazīstam visai nesen, tā patiesībā cēlusies jau pirms daudziem desmitiem gadu, un tās saknes meklējamas Anglijā. Apmeklējot jebkuru sevis cienošu beķereju, mēs šīs kūkas gabaliņu varam iegādāties par 4 līdz 5 EUR. Taču visas kūkas izmaksas ir ļoti tuvu tam.

Nepieciešams:

250 g milti

1 tējk. sodas

1 tējk. cepamais pulveris

½ tējk. sāls

2 tējk. piparkūku garšvielas (Santamaria) vai kanēlis

250 g cukura

2 olas

110 g kausēts sviests vai 110 ml eļļas

1 tējk. vaniļas ekstrakts

1 tējk. ābolu etiķis

100 g sakapāti valrieksti

250 g sarīvēts burkāns

Var pievienot nedaudz muskatrieksta

Krēms:

400 g krēmsiers

1 laima miziņa (var arī citrona)

Vesela vai puse laima sula

90 g cukurs

Garnējumam:

Pāris sakapātu valriekstu

30 g sviests

2 ēdamk cukurs

½ tējk kanēlis vai piparkūku garšviela

PAGATAVOŠANA

  • Ieslēdz krāsni uz 180 grādiem. Būs nepieciešama 20 cm diametra panna.
  • Sajauc miltus ar sodu, cepamo pulveri, kanēli, sāli, muskatriekstu.
  • Citā bļodā sajauc cukuru ar rīvētajiem burkāniem. Pievieno olas, eļļu vai sviestu, vaniļu, etiķi un valriekstus. Šo masu pievieno sausajām sastāvdaļām.
  • Ja masa ir pārāk bieza, tad to var atstāt uz pāris minūtēm, ar laiku šķidrums no burkāniem izdalīsies, bet, ja arī pēc laika tā ir par biezu, tad var pievienot nedaudz piena.
  • Masu sadala uz pusēm un lej veidnē. Cep 30 minūtes, pārbauda, iedurot nazi vai zobu bakstāmo, ja pie tā nav mīklas, tad kūka ir gatava. Biskvītam ļauj atdzist.
  • Taisa krēmu - sakuļ kopā visas sastāvdaļas līdz cukurs izšķīdis.
  • Rieksti garnējumam - pannā izkausē sviestu un ieber cukuru, kanēli, riekstus. Silda kamēr ap tiem izveidojusies karamele.
  • Kārto kūkas kārtas, pusi krēma liek starp abiem biskvītiem, bet ne pie pašas malas, jo, uzliekot otru biskvītu, tas “saspiedīs” krēmu un tas pieplūdīs tuvāk malai.
  • Garnē ar karamelizētajiem riekstiem.

Foto: Santa Miķelsone

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv