© Foto: Santa Miķelsone

Ja jūs brokastis ēdat tikai ceļojumos un svētkos, tad šīs receptes būs tieši jums. Manā ēdienkartē brokastis parādās arvien retāk, kaut agrāk tā bija mana mīļākā ēdienreize, kam veltīju visvairāk uzmanības.

Brokastis katrā valstī ir dažādas, ja šeit mēs mīlam biezpienu, tad, aizbraucot ceļojumā, tieši viesnīcas ēdienkartē var pamanīt visādus brīnumus. Piemēram, Jamaikā tas būs vietējo augļu un zivs sautējums, Tanzānijā Supu Ya Ndizi (banānu zupa), Indijā, savukārt, jūs varēsiet pamieloties ar rīsu putru jeb upmu vai manu pašu mīļāko Indijas brokastu ēdienu - rīsu pankūku masala dosa. Sākotnēji vienmēr rodas jautājumus - kā kaut ko tādu var ēst pamostoties, jo izskatās pēc otrā ēdiena. Bet, lai vai kā, ja jūsu ceļojuma plānos ietilpst doties ārpus Eiropas, noteikti pamēģiniet vietējās brokastis. Šoreiz par brokastīm, kas noteikti būs vairāk nekā siermaizīte, brokastis, kad jums ir laiks apsēsties pie galda un nesteidzīgi baudīt.

Šakšuka

Foto: Santa Miķelsone

Šis ēdiens ir cēlies no Izrēlas, bet to pasniedz arī citās tuvo austrumu valstīs. Sildoša, pikanta un bieza tomātu - paprikas mērce ar ieceptām olām. Šis ēdiens ir veselīgs, barojošs un pilns ar intensīvām garšām. Tam ir arī vairākas variācijas, bet man vislabāk patīk tradicionālā versija. Liels pluss ir tāds, ka to var vienkārši pagatavot un tas neprasa lielu piepūli. To var papildināt ar mums, latviešiem, mīļām sastāvdaļām - fetas sieru, avokado, sarīvētu parmezānu un citiem produktiem, kas iet pie sirds. Šeit, nesezonā, derēs konservētie tomāti, jo tajos ir vairāk garšas nekā veikalā pirktajos, svaigajos tomātos.

Nepieciešams (2 porcijas):

1 paprika

1 mazā bundža ar tomātiem

1 vidējs sīpols

3 - 4 olas

sauja kinzas

1 tējk. kumīna sēklas

1 tējk paprikas pulveris

1 ķiploka daiviņa

⅓ tējk čili pulveris (pēc izvēles)

3 ēdamk. olīveļļas

PAGATAVOŠANA

  • Sīpolu sagriež smalkos salmiņos, tāpat arī papriku. Uz pannas sākumā apcep sīpolu, tad pievieno papriku un garšvielas. Cep, kamēr sīpoli paliek zeltaini brūni un paprika vidēji mīksta. Tad pievieno tomātus un sautē uz vidējas uguns.
  • Kad masa ir reducējusies un palikusi kā bieza mērce (apmēram 25 minūtes), tad tajā izveido caurumiņus olām un iekšā iesit jēlu olu. Uzliek vāku un nedaudz pasautē, kamēr olas baltums ir gatavs.
  • Pa virsu var sabērt fetu, zaļumus pēc izvēles.
  • Pasniedz ar grauzdētu maizi.

Pan con tomate ar nogatavinātu kazas sieru

Foto: Santa Miķelsone

Šī pavisam vienkāršā tomātu maizīte ir īsta garšu bumba. Ja esat kādreiz apmeklējis Kataloniju, Spānijā, tad zināt, kas ir pan con tomate - grauzdēta maizīte ar ierīvētu ķiploku, sarīvētu tomātu, sāli un olīveļļu. Kad dzīvoju Barselonā, netālu no mājām, kādā iekšpagalmā bija restorāns, kuru apmeklēja tikai vietēji. Tas bija viens no maniem mīļākajiem restorāniem toreiz, un tajā šo maizīti pasniedza atnesot visu “negatavu” uz šķīvja un rīvēšanu bija jāveic pašam. Neliela nodarbe, gaidot pārējo ēdienu. Nodomāju, ka šis vispār ir labs un stilīgs veids, kā pasniegt maizi viesībās. Pati esmu iegādājusies mini rīvi, tad uz maza dēlīša var novietot sagrauzdētu maizi, nelielus tomātus, ķiploku un sieru. Kāpēc sieru? Jo šī ir mana uzlabotā recepte, kas piedod tik intensīvu garšu buķeti. Jums tas noteikti ir jāpamēģina.

Nepieciešams:

1 bagete

2 gatavi tomāti (Rimi tagad ir tādi violeti)

30 g sviests

ķiploka daiviņa

sāls, pipari

nogatavināts kazas siers

PAGATAVOŠANA

  • Bageti pārgriež šķērsām uz pusēm. Pannā izkausē sviestu un bageti apcep.
  • Sarīvē tomātus, klāt pierīvē arī ķiploku, bet to var arī nelikt, pievieno sāli un piparus.
  • Tomātus kārto uz maizītes, pāri uz smalkās rīves rīvē sieru.

Brokastu maizītes ar uzputotu fetu un sautētiem tomātiem

Foto: Santa Miķelsone

Šad tad pusdienu vietā man sakārojās maizītes, šo recepti es atklāju pirms pāris gadiem, kad mājās nekā nebija un izdomāju sajaukt vairākas sastāvdaļas kopā. Uzputota feta nozīmē, ka tā ir sakulta vai saputota ar mikseri kopā ar vieglākas masas sastāvdaļu, kas ļauj tai iegūt krēmīgu un gaisīgu konsistenci, kā arī samazina tās intensīvo sāļo garšu. Šo krēmu var izmantot gan salātiem, gan pievienot sautējumiem vai vienkārši vārītiem kartupeļiem. Šīs maizītes ir krēmīgas, sulīgas un noteikti visiem ēdājiem paliks atmiņā.

Nepieciešams:

4-6 maizes šķēles

Fetas krēmam:

100 g feta no kantainās, garenās kastes, kas ir vairāk mitra, nekā sausa

100 g grieķu jogurts

½ citrona miziņa un sula

1 ēdamk. medus

Tomātiem:

1 paciņa ar cherry tomātiem

2 ēdamk. medus

1 ēdamk. olīveļļas

balzamiko krēms

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA

  • Maizītes aplej ar nedaudz olīveļļu un liek krāsnī cepties, līdz paliek nedaudz zeltainas.
  • Fetu un pārējās sastāvdaļas sablendē vai saputo ar mikseri.
  • Pannā cep tomātus, pievieno medu, derēs arī kļavu sīrups vai cits saldinātājs, sāli. Kad tomāti mīksti, tie ir gatavi, masu nedaudz atdzesē.
  • Kārto uz maizītes, liek krēmu, tad tomātus un pārlej nedaudz balzamiko.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv