© Foto no personiskā albuma

Pavasaris atnāk ne tikai ar pirmajiem saules stariem, bet arī ar avitaminozi. Mūsu ķermeņi tumšajos ziemas mēnešos ir izmocīti un noguruši. Tiem izmisīgi nepieciešama degviela vitamīnu veidā. Mikrozaļumi ir tieši tas, kas mūsu izvārgušajām miesām vajadzīgs. Sastāva ziņā tie ir īsti vitamīnu un mikroelementu supervaroņi, turklāt pavisam viegli izaudzējami mājās uz palodzes.

Mikrozaļumi ir augu jaunie dzinumi. Nevajadzētu jaukt mikrozaļumus ar dīgstiem. Dīgsta diedzēšanas process ilgst apmēram 2-7 dienas, savukārt mikrozaļumus parasti var novākt 5 - 21 dienā pēc iesēšanas, kad izdīgušas auga īstās lapiņas.

Publicitātes foto

Ko vēl bez tā, ka tie ir mazi, zaļi (mēdz būt arī violeti) un stilīgi izskatās uz dažādiem restorānu cienīgiem ēdieniem, mēs varam pateikt par mikrozaļumiem?

  • Mikrozaļumi ir bagātīgs vitamīnu, mikroelementu un antioksidantu avots. Ir pētījumi, kas liecina, ka šo vērtīgo vielu līmenis mikrozaļumos ir līdz pat 40 reizes lielāks nekā nobriedušās lapās un augos. Taču tas var atšķirties atkarībā no konkrētā auga. Piemēram, amaranta kultūrā sastopamie augi var saturēt tik pat daudz un reizēm pat vairāk barības vielu nekā mikrozaļumi.
  • Tie ir aromātiski, ar izteiktu, bieži vien intensīvu garšu. Pēdējos gados šie mazie, spriganie augu konfeti kļūst arvien populārāki šefpavāru vidū. Un ne velti, jo to pielietojums ir gluži vai neierobežots - sākot no zupām un beidzot ar smūtijiem. Tie piešķirs tavam ēdienam krāsu un tekstūru un pacels brokastu maizīti pilnīgi jaunā līmenī.

Publicitātes foto

  • Svarīgi mikrozaļumus nepāraudzēt un lietot uzturā līdz ar pirmajām zaļajām lapiņām, jo tieši tad tie ir visvērtīgākie. Mikrozaļumi ir bagāti ar C, E un K vitamīniem, luteīnu un beta karotīnu. Tajos ir kaudze ar antioksidantiem, kas aizsargā organismu pret brīvajiem radikāļiem. Tie ir lielisks šķiedrvielu avots, kas pilnīgi noteikti patiks tavai gremošanas sistēmai.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

  • Mikrozaļumos ir maz kaloriju, bet daudz barības vielu (tu zini vēl kādu produktu, kas varētu lepoties ar šādu kombināciju?). Tas padara mikrozaļumus par lielisku sabiedroto cīņā ar liekajiem kilogramiem.
  • Tie ir lielisks olbaltumvielu avots - dažos mikrozaļumos, piemēram, zirņu dzinumos, ir daudz olbaltumvielu, un tie var būt labs šīs svarīgās uzturvielas avots.

Foto no personiskā albuma

  • Tie ir videi draudzīgi, jo neprasa daudz vietas. Tos var izaudzēt ikviens, nav nepieciešamas milzu dārzs, tu to vari paveikt savā pilsētas dzīvoklī uz palodzes. Mikrozaļumu audzēšana ir neticami ātrs un dinamisks process, ražu bieži iespējams novākt jau 5. vai 6. dienā. Ilgākais gaidīšanas laiks ir 3 nedēļas. Kas vēl labāk - tu tos vari audzēt visu gadu!
  • Visbeidzot - ar tiem ir jautri eksperimentēt. Tā kā ir pieejams tik daudz dažādu mikrozaļumu veidu, tie var būt jautri un interesanti eksperimentēšanai, izmēģinot dažādas šķirnes un kombinācijas, lai noskaidrotu, kuras no tām tev patīk un garšo vislabāk.

Publicitātes foto

Taču, ja audzēšana pašam šķiet pārāk ķēpīga, mikrozaļumus var pasūtīt ar piegādi līdz pat mājām. Atliks vien ievietot tos ledusskapī.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv