© Foto: Anete Pīka

Gaidot Lieldienas, māja jau pamazām tiek izrotāta ar pūpoliem, pavasara ziedu kompozīcijām, Lieldienu dekoriem. Lieldienu brīvdienās mēs gatavojamies pārsteigt ģimeni un viesus ar īpašu pavasara galda klājumu, kas rotās svētku brokastu vai pusdienu galdu.

Svarīgi parūpēties ne tikai par gardiem ēdieniem, bet arī par mājas un galda noformējumu - tas padarīs šo dienu vēl gaišāku un priecīgāku.

Pavasara galds tiek saklāts un noformēts dienu pirms svētkiem, tas ir īpaši radošs process, ko izbaudīt nesteidzoties.

Lieldienu rīts mūsu mājās vienmēr sākas ar šokolādes olu un saldumu medībām dārzā. Lai arī bērniem izaugot, turpināt šo tradīciju šķiet muļķīgi, tomēr Lieldienu zaķis ar visu savu spītību turpina mūs apciemot, ļaujot jauniešiem atgriezties bērnības atmiņās un izpriecāties no sirds. Un, kamēr pārējie mēģina atrast kārumus dārzā, man top svētku brokastis.

Olu kaujas pie svētku galda ir smieklu un azarta pilnas. Katrs ģimenes loceklis sargā savu, īpaši krāsoto, olu un tic, kā šogad tieši viņš kļūs par uzvarētāju.

Šīs visas tradīcijas piepilda mūsu dzīvi un atstāj siltas atmiņas, esmu pārliecināta, ka tās tiks nodotas nākamajām paaudzēm.

Iesaistiet ģimeni olu krāsošanā, mājas dekorēšanā, galda klāšanā, lai izbaudītu laiku kopā un sajustu svētku atmosfēru.

Ideju Lieldienu galda klājumam izdomāju stipri iepriekš, man patīk katru gadu mainīt galda noformējumu. Pamainot galdautu, salvetes, uzkodu šķīvjus jūs varat pilnībā mainīt galda noskaņojumu.

Jūs varat izvēlēties tradicionālo un jaukt pasteļkrāsas ar dažādiem olu un zaķu motīviem, bet varat izmēģināt minimālistisku un dabisku galda klājumu. Lieldienu galda izskats ir pilnībā atkarīgs no jums, tas parāda jūsu individualitāti.

Lieldienu trauku un aksesuāru izvēle šobrīd ir tik liela, ka grūti noorientēties, ko no šā milzīgā piedāvājuma izvēlēties. Tāpēc svarīgi izdomāt galda noformējuma konceptu, un tas var būt sēkojošš:

  • Pasteļtoņi.
  • Daba un lins.
  • Krāsu virpulis.
  • “Mix and match”.
  • Elegance.

Pasteļtoņi

Publicitātes foto

Svarīgi strikti pieturēties pie pasteļkrāsu gammas. Salvetes, dekori, šķīvju paliktņi, olas, sveces, tam visam jābūt pasteļtoņos (maigi zila, rozā, zaļa, dzeltena krāsā). Kā pamatu izmantot baltu vai maiga un gaiša toņa galdautu. Izvairieties no spilgtām apdrukām. Traukus un lieldienu figūras labāk izvēlēties baltus, bet galda piederumi zelta krāsā piešķirs noformējumam mūsdienīgumu. Ziedu kompozīcijā vēlams izmantot maigo toņu ziedus, kas labi saderēs ar tekstilu. Kā dekoru šajā galda klājumā var izmantot “macaron” saldumus vai dažāda izmēra šokolādes olas pasteļtoņu glazūrā.

Daba un lins

Publicitātes foto

Šajā galda klājumā jūs droši varat izmantot visus dabas materiālus - sūnas, zarus, pūpolus, sienu. Izveidot no dabas materiāliem ligzdiņas, lai tajās ievietot Lieldienu olas. Olu čaumalās var iestādīt ziedu stādus. Es ieteiktu izmantot lina galdautu un salvetes, savienojot divas krāsas, lina krāsa varētu būt pelēka, balta, bēša un pat melna. Šī krāsu gamma būs noteicoša arī dekorā - sveces, olas, trauki. Jums sanāks unikāls un neparasts Lieldienu galds.

Krāsu virpulis

Publicitātes foto

Visklasiskākais Lieldienu galda noformējums. Narcises, tulpes, krokusi, hiacintes, šie ziedi piešķirs krāsas un pavasarīgumu Lieldienu galdam. Spilgti nokrāsotas olas, zaķu figūras un apdruka uz galdauta, krāsainās sveces, tas viss tik ļoti piestāv Lieldienām. Šādā galda klājumā nekad nebūs par daudz zaķu un tas ļoti patīk bērniem.

Šeit var ļauties iedvesmai un krāsu virpulim, tieši pavasaris atnes mums saules starus, koku lapas un pirmos ziedus, tāpēc arī mājās gribās ienest daļiņu no tā.

Mix and match

Publicitātes foto

Patiesi dekoratīvs un interesants Lieldienu galda noformējums.

Šīs galda klājums ir liels izaicinājums, jo savienot nesavienojamo nemaz nav viegli, šeit ir svarīgi izjust nianses un krāsas. Šī tendence joprojām ir aktuāla un moderna. Kombinējot spilgtus tekstila rakstus ar dažādu trauku dizainu, var panākt vienreizēju efektu. Var izmantot citronus, apelsīnus, “Skittles”, omītes čehu kristālu un vintage šķīvjus, kā arī citas trauku bufetes pērles.

Elegance

Publicitātes foto

Ja nevēlaties īpaši izcelt Lieldienu tematiku un izmantot sev pierastu, elegantu galda noformējumu, pievienojiet dažas detaļas savam svētku galda klājumam, jo elegance slēpjas detaļās. Lai jūsu galds būtu ideāls, pievienojiet dažus dekoratīvus elementus: porcelāna figūriņas, maigā toņa sveces kristāla vai sudraba svečturos, kas turpinās krāsu gammu iesāktu ziedu kompozīcijā galda centrā.

Tieši šādu galda klājumu izvēlējos šogad. Papildināju pamata servīzi ar tās pašas kolekcijas uzkodu šķīvjiem, kur šķīvja centrs ir dekorēts ar gaiši zilu oliņu. Zilās glāzes burvīgi papildināja šo izvēli. Kā centra elementu izmantoju terīni, kurā iestādīju pavasara ziedu izlasi un pievienoju baltā porcelāna Lieldienu figūriņas. Protams sveces dažāda augstuma kristāla svečturos, piedod galda klājumam vajadzīgu apjomu un greznību.

Lieldienas ir ģimenes svētki, tāpēc sapulcēties visiem kopā pie skaisti saklāta galda ir īpaši svarīgi.

Lai top skaists galds!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv