6 noderīgas idejas, kā dārzā izmantot kritušās lapas

© Foto: Pexels.com

Nededziniet kritušās lapas - tās var būt ļoti noderīgas dārzam. Šis materiāls var būt ļoti vajadzīgs dārzam, ja izmanto saprātīgi. Jāņem vērā, ja lapām ir slimības vai kaitēkļu bojājumu pazīmes, labāk tās izņemt. Pretējā gadījumā infekcija izplatīsies uz veseliem augiem.

Pagatavojiet lapu humusu

Humuss no kritušām lapām pats par sevi nav īpaši noderīgs, taču tas var paskābināt augsni, izmantot kā mulču un saglabāt mitrumu zemē. Lapu humusu gatavo mitrā laikā. Ja ilgu laiku nav lijis, samitriniet lapas ar ūdeni. Lapas savāc maisos un cieši sablīvē. Atstāj augšējo daļu atvērtu un maisiem iedur sānos. Atstāj maisu vēsā, mitrā vietā - apmēram pēc gada lapas pārvērtīsies humusā.

Foto: pixabay.com

Pievieno kompostam

Pievieno nokritušās lapas savai komposta kaudzei un samaisa, lai komposts būtu veselīgāks un barojošāks. Šo maisījumu var izmantot kā mēslojumu.

Mulča ar kritušām lapām

Foto: pixabay.com

Saliek lapas kaudzē un vienmērīgi izkaisa pa visu dārzu. Šī mulča palēninās nezāļu augšanu, novērsīs augsnes sasalšanu un mēslos augsni. Puķu dobēs ar lapām var nosegt daudzgadīgos ziedus un vīnogas ziemā.

Izmanto istabas ziedu stādīšanai

Iekštelpu ziediem substrātam ieteicams pievienot kritušās lapas. Šī piedeva baro augsni ar labvēlīgiem mikroelementiem. Lapas sajauc ar viengadīgām nezālēm, no tām noņemot saknes un ziedus. Sajauc šo maisījumu puķu augsnei.

Mēslo savu zālienu

Foto: pixabay.com

Ja ir zāliens, tad kritušās lapas tam kalpos kā lielisks dabīgais mēslojums. Uzgrābj lapas uz zāliena un sausā laikā ejiet pa zāli ar zāles pļāvēju un ar izņemtu grozu. Sasmalcinātās lapas sadalīsies zālienā, mēslojot augsni un piepildot to ar skābekli.

Izveido māju ežiem

Foto: pexels.com

Eži dod lielu labumu dārzam, ēdot augu kaitēkļus. Lai piesaistītu šos labvēlīgos dzīvniekus savam dārzam, atstājiet dārza malā lielu lapu kaudzi. Pastāv liela varbūtība, ka eži apmetīsies lapās.

Lasi arī: Kas liek rudens lapām mainīt krāsu?

Dzīvesstils

Ātri, garšīgi un ar minimālām sastāvdaļām. Pasta ar kotletēm tomātu mērcē ir vienkāršs un garšīgs ēdiens, kas lieliski piemērots gan ģimenes pusdienām, gan vakariņām draugu lokā. Tajā apvienoti gardi gaļas gabaliņi un smalka tomātu mērce, kas ēdienam piešķirs īpašu garšu.

Svarīgākais