Padomi kannu stādīšanai no gumiem

© Foto: Depositphotos

Skaistas, lielas, iespējamas dažādās krāsās un lapu izmēros. Un, ja vien vasaras siltums un garums ļauj, ļoti izteiksmīgi ziedi, kas papildina lapu krāšņumu, tās ir kannas.

Dārza kannas dažos mēnešos var izveidot augsta vai zema auguma stādījumus, kā arī aizpildīt lielus laukumus. Pat audzēšanai podos paredzētās kannas uz terases vai balkona radīs neparastu, tropisku noskaņu.

Uzziniet par divām zemajām hortenziju šķirnēm šeit.

Padomi un paņēmieni, lai kannas (Canna indica) no gumiem kļūtu par krāšņiem augiem.

Izvēlieties veselīgus gumus

Foto: pixabay.com

Izvēlieties labākos sakneņus stādīšanai un kompostējiet pārējos. Veselīgs kannu gumi ir stingri, bez pelējuma plankumiem, un tiem jābūt krēmkrāsas vai baltā krāsā. Gumi, kas ir nomelnējuši vai kļuvuši mīksti, var sākt pūt.

Tāpat kā sīpoliem, bumbuļiem, arī gumu galvenais ienaidnieks ir puve. Pārmērīgs mitrums gan uzglabāšanas vietā, gan pēc stādīšanas ir kannu gumu beigas.

Un otrādi, kannu gumi var dehidrēt, ja tos uzglabā pārāk sausā veidā, un tiem ir sarukuši ar grumbuļainu izskatu.

Pamodiniet kannas agri

Daudzi dārznieki reģionos ar īsu augšanas sezonu pamodina kannas agri, apmēram četras līdz sešas nedēļas pirms pēdējās salnas pavasarī. Lai to izdarītu, iestāda gumus traukā (tam nav jābūt milzīgam) un novieto tos siltā vietā un laista.

Gumi atmodīsies no miega režīma un sāks nedaudz augt, dodot vairāku nedēļu sezonas lēcienu. Varēs izbaudīsit lielos tropiskos zaļumus un ziedus daudz agrāk nekā tad, ja gaida procesa sākšanos ārā.

Nestādiet pārāk dziļi

Foto: pixabay.com

Lai gan daži avoti apgalvo, ka kannas ir jāstāda 15 cm vai dziļāk, pietiek ar 10 līdz 12 centimetriem. Izrociet bedri, lai gumus varētu stādīt horizontāli, un "acis" atrodas vismaz 5 centimetrus zem zemes. Stādot tos dziļāk, tiem būs vajadzīgs ilgāks laiks iznākt no zemes, iespējams, izraisot panīkušu augšanu.

Izmantojiet lielus konteinerus

Stādot kannas traukos, izmantojiet lielus podus. Dažas kannas kļūst masīvas, un tām ir nepieciešama vieta lielai sakņu sistēmai. 45 centimetru diametra pods ir aptuveni piemērots vienai kannai (ja vien tā nav miniatūra šķirne). Lielākos podos var ietilpt divas vai trīs.

Otrs ieguvums lielā traukā kannām būs masa. Kannas lielākā vējā un pat neliela brāzma var apgāzties. Ja podā ir daudz augsnes un platāks pamats, tas nodrošina kannām labākas izredzes vasaras brāzmās palikt stāvus .

Pagaidiet līdz tomātu stādīšanas laikam

Foto: pixabay.com

Kā jau nojaušat no puķu tropiskās dabas, kannām nepatīk auksts gaiss vai augsne. Pirms sakneņu stādīšanas ārā dārzā pagaidiet, līdz augsne sasilst vismaz līdz 10 °C (labāk ir 15 °C) un ir pagājušas visas salnas briesmas.

Ja jums nav augsnes termometra, lai pārbaudītu temperatūru zemē, pagaidiet, līdz ir laiks, lai jūsu reģionā stādītu tomātu stādus.

Norūdiet tās

Foto: Depositphotos

Pirms stādāt kannas un laikus nepamodināt gumus, nestādiet uzreiz dārzā, pirms nedodiet kādu laiku pielāgoties āra apstākļiem. Tāpat kā jebkuru citu augu, kas atradies telpās, kannas ir jāpieradina pirms pārstādīšanas ārā. Tas pats attiecas uz kannu stādiem, kas iegādāti no siltumnīcām.

Zināt, kura puse ir uz augšu

Ja kannu gumi ir sākuši dīgt, ir viegli redzēt, kura puse iet uz augšu. Ja tiem joprojām nav asnu, būs rūpīgi jāmeklē, lai atrastu "acis" vai pumpurus, kas kļūs par asniem.

Stādot kannas, pārliecinieties, ka acis ir vērstas uz augšu, un atcerieties stādīt sakneņus horizontāli, nevis vertikāli.

Pasūtiet kannas ziemā un uzglabājiet līdz pavasarim

Foto: pixabay.com

Populāras šķirnes vai jaunie augi bieži tiek izpārdoti sezonas sākumā. Gaidot līdz vēlam pavasarim, lai pasūtītu kanna, ir slikta izvēle. Ja pareizi uzglabājat kannu sakneņus, var tos pasūtīt arī ziemā, kad viss vēl ir noliktavā. Ja tie tiek nosūtīti agri, uzglabājiet tos dažus mēnešus un pēc tam pamodiniet telpās vai īstajā laikā vienkārši izstādiet ārā.

Pavasara beigās neaizmirstiet sekot līdzi lielveikaliem. Nepieciešamība pārvietot inventāru un sagatavoties nākamajai sezonai nozīmē, ka veikali bieži vien ar lielām atlaidēm tirgo nepārdotos kannu gumus un citus vasarā ziedošus sīpolaugus, piemēram, gladiolas.

Foto: Pexels.com

Vai kannu gums ir miris?

Vienīgais veids, kā pateikt, vai gums ir dzīvs, ja vien tas nav izšķīdis želejā, ir to iestādīt. Tikai pārbaudot tiks atklāts, vai kannas var uzdīgt. Ja tas ir mīksts, gļotains vai sapuvis smaržo, izmetiet to. Ja “acis” izskatās veselas, nogrieziet sakneņu sapuvušās daļas un izmēģiniet iestādīt.

Vai var atstāt kannas pa ziemu zemē?

Tas ir atkarīgs no tā, kur tu dzīvo. Kannas ir daudzgadīgi augi, un siltā klimatā tās var pārziemot zemē. Siltākajās zonās var atstāt kaņepes augsnē. Tiem, kas atrodas aukstākās vietās, rudenī jāizrok un jāienes kannas iekšā, lai uzglabātu.

Foto: pixabay.com

Kā kannas pārziemo aukstos apgabalos?

Kannas, tāpat kā dālijas, gladiolas un daudzas citas maigās puķes, var izrakt, tīrīt un uzglabāt iekštelpās vēsā, tumšā vietā.

Vai kannas ir ēd grauzēji?

Grauzēji kannām īpaši netraucē. Kannas, tāpat kā tulpes, visticamāk, tiks pārbaudītas pēc garšas, šur vai tur knibinot, bet nenograužot līdz pavisam.

Dzīvesstils

Kartupeļi “au gratin” ir iepriekš vārītu kartupeļu šķēles, kas vārītas krējumā un pārklātas ar sieru, kas veido gratīnu. Savukārt gratin dauphinoise ir ēdiens, kas gatavots no plānās šķēlītēs sagrieztiem iepriekš termiski neapstrādātiem kartupeļiem, kas tiek pagatavoti krējumā.