Latvijā audzēto eļļas augu sugu sarakstu plāno papildināt ar vēl vienu sugu - safloru (Carthamus tinctorius L.), liecina Zemkopības ministrijas izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas publicēti tiesību aktu portālā, ziņo LETA.

Klimatam kļūstot siltākam, sēklaudzētājiem un tirgotājiem rodas interese par sugām, kuras līdz šim neuzskatīja par piemērotām Latvijas klimatam, arī safloru. Ministrija norāda, ka Latvijā plānota saflora sēklaudzēšana.

Foto: pixabay.com

Pašlaik noteikumos "Eļļas augu un šķiedraugu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" ietvertas deviņas eļļas augu un šķiedraugu sugas - baltās sinepes, sējas kaņepes, ķimenes, rapsis, ripsis, saulespuķes, sējas lini, soja un sāreptas sinepes.

Kas ir saflora?

Foto: pixabay.com

Krāsu saflors ir divgadīga kurvjziežu dzimtas zālaugu suga.

Krāsu safloru izmanto kā krāsvielu, arī pārtikas rūpniecībā un eļļas ieguvē. Senajā Ēģiptē ar to krāsoja pārsējus, ko pēc tam sēja ap mumificētajiem ķermeņiem. Krāsu saflors izaug no 0,4 līdz 1,5 m augsts.

Saflora eļļa tiek iegūta no saflora ziedu sēklām, kas ir kurvziežu dzimtas augs. Tas ir dadžveidīgs augs, kas ir izplatīts visā viduseiropā un Ēģiptē. Auga sēklas satur līdz 35% eļļas un tā ir ļoti iecienīta arī kā pārtikas eļļa, pateicoties sastāvā esošajām, nepiesātinātajām taukskābēm. To sastāvā ir līdz pat 80% linolskābes. Tajā pašā laikā tā ir ļoti stabila eļļa. Saflora eļļa ir zemas viskozitātes, zeltainā krāsā ar maigu riekstu garšu.

Saflora priekšrocības

Dažādām saflora auga daļām dod ieguvumus veselībai, sākot no sirds veselības uzlabošanas līdz asinsrites uzlabošanai. Ir daži pētījumi, kas atbalstītu saflora ietekmi uz sirdi.

Palīdz pazemināt holesterīna līmeni

Foto: Depositphotos

Saflora eļļa ar augstu oleīnskābes saturu ir labs mononepiesātināto taukskābju avots, kas var palīdzēt pazemināt ZBL holesterīna līmeni, jo īpaši, ja tas ir piesātināto tauku vietā, jo augsts holesterīna līmenis var izraisīt aterosklerozi vai aplikuma veidošanos artērijās. Tas var palielināt sirds slimību un insulta risku.

Kā izmanto kosmētikā?

Foto: Depositphotos

Kosmētikā to izmanto kā vieglu, matējošu eļļu taukainām, problemātiskai ādai vai kosmētikas produktos, kur nepieciešama viegla konsistence. Šī eļļa ātri iesūcas, bet ne dziļi, paliekot ādas virskārtā.

Tā neveido aizsargkārtiņu, bet palīdz izlīdzināt nelīdzenu ādu, daļēji sausējoša, lēni izplūstoša. To pielieto taukainai, problemātiskai ādai, normālai ādai ar noslieci uz iekaisumiem, kombinētai ādai, kā mitrinātāju dušas želejās, acu kosmētikā ādas stiprināšanai, sejas attīrošā kosmētikā. Izmanto kā pamateļļu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv