© Foto: pixabay.com

Nekad nav par agru vai vēlu veikt nelielu pavasara tīrīšanu, un patiesībā tagad ir īstais laiks, lai rūpīgi iztīrītu siltumnīcu, pirms tuvākajās nedēļās sākas nopietna sēšana.

Tīra iztīrīta siltumnīca nodrošina augiem vislabāko sākumu, attīrot no kaitēkļiem un slimībām visas spraugas, nemaz nerunājot par daudz labāku gaisma līmeni, kad visi netīrumi no jumta un siltumnīcas sāniem ir notīrīti. Ja esat iesācējs siltumnīcu aprūpē, varētu domāt, ka būs nepieciešams daudz dārgu ķimikāliju, taču tas tā nav. Vissvarīgākais ir tas, ka jābūt gatavam pamatīgam darbam, raksta kitchengarden.co.uk

Foto: Pexels.com

Siltumnīcas sagatavošana nākamajai sezonai sniedz milzīgu gandarījumu pēc ziemas atpūtas. Un marts ir vispiemērotākais laiks šā darba veikšanai.

Agrs pavasaris ir lielisks laiks siltumnīcas tīrīšanai. Jāizvēlas sausa, saulaina diena un no siltumnīcas jāiznes visi augi, instrumenti un citi priekšmeti.

Jāatver durvis, lai būtu maksimāla ventilācija un lai ūdens iztvaikotu pēc iespējas ātrāk, raksta GardenersWorld.com.

Ir ļoti svarīgi, lai dīgstošās sēklas saņemtu pēc iespējas vairāk gaismas, lai to neaizkavētu putekļu un netīrumu slāņi, kas ziemas laikā uzkrājušies uz stikla. Laba ideja ir pārliecināties, ka siltumnīcas plaisās un spraugās nav iekļuvuši kaitēkļi, kas gaida, kad parādīsies augi.

Iznesiet visu: podus, maisus ar kompostu, instrumentus un izslaukiet grīdu, lai iztīrītu visus gružus un veco kompostu - šauros stūros noderēs šaufele un birste.

Pēc tam ar spaini karsta, ziepjūdens un drānu nomazgājiet rāmi un stiklu. Izmantojiet vecu zobu suku, lai iekļūtu spraugās starp rāmi un stiklu, kur var uzkrāties aļģes, sūnas un netīrumi.

Foto: Pexels.com

Pirms kaut ko nesat atpakaļ siltumnīcā, izlemiet, vai tas ir vajadzīgs. Pat siltumnīcā var viegli izveidoties nekārtība: saplīsuši podu gabali, vecas augu etiķetes, sarūsējuši instrumenti un vecas sēklu paciņas, tāpēc tagad ir laiks ieviest kārtību.

Saplēstos terakotas podus glabājiet konteineru apakšā, lai tos izmantotu kā traukus, un vecos darbarīkus notīriet metāla birsti, vajadzības gadījumā tos uzasiniet, izmantojot asināmo akmeni, ieeļļojiet.

Ja jums ir pārāk daudz podu un paplāšu, izsviediet plastmasas podus atkritumos vai nododiet stādaudzētavā, kur tos var izmantot atkārtoti. Nomazgājiet atlikušos podus, lai tie būtu gatavi jaunai augu partijai, un kārtīgi tos salieciet.

Foto: Pexels.com

Kompostu nevajadzētu glabāt siltumnīcā, jo tas var uzkarst un, iespējams, veicināt baktēriju veidošanos, kas ir atbildīgas par leģionāru slimību, tāpēc komposta maisus glabājiet šķūnī vai garāžā.

Vecās virtuves kārbas un kastes izmantojiet atkārtoti kā augu etiķešu, auklu un saišu, kā arī visus citu sīkumu glabātuvi, lai viss būtu pa rokai.

Pirms lietu pārvietošanas atpakaļ siltumnīcā, pārbaudie, vai nav kaitēkļu - zem malām un konteineru dibena ir labākās vietas, kur meklēt, jo īpaši attiecībā uz gliemežiem.

Foto: Pexels.com

Tagad jāsakārto siltumnīcas ārpuse! Vienmēr pārliecinieties, ka varat droši sasniegt vietu, kur mēģināt tīrīt un nekad nelieciet ķermeņa svaru uz stikliem. Neērti aizsniedzamām vietām izmantojiet instrumentus ar gariem rokturiem. Notīriet sakrājušās lapas un gruvešus, pēc tam nomazgājiet stiklu un rāmi ar karstu, ziepjūdeni un noskalojiet ar šļūteni.

Lūk, kopsavilkums un darba gaita, lai iztīrītu siltumnīcu. Būs nepieciešams: cimdi, laistīšanas kanna vai šļūtene, stingra birste, spainis ar siltu ūdeni un atšķaidītu mazgāšanas līdzekli, mops vai slota.

1.darbība. Lapu un gružu noņemšana no siltumnīcas.

2.darbība. Notīriet netīrumus no siltumnīcas rāmja. Noslaukiet vai izsūciet visus netīrumus un gružus no siltumnīcas karkasa un grīdas. Pievērsiet īpašu uzmanību stūriem, kaktiem un spraugām, kur mēdz slēpties kaitēkļi un slimības.

Foto: Pexels.com

3.darbība. Siltumnīcas logu mazgāšana. Nomazgājiet logus gan iekšpusē, gan ārpusē, lai ieplūstu pēc iespējas vairāk gaismas. Tas nāks par labu pārziemojošiem augiem, kā arī stādiem pavasarī. Esiet piesardzīgs, lai nekad neatbalstītos uz stikla.

4.darbība. Siltumnīcas grīdas uzkopšana. Izmazgājiet grīdu. Spiediena mazgātājs ir ideāli piemērots šim darbam, taču varat izmantot arī šļūteni vai mazgāšanas līdzekļa spaini un mopu vai slotu. Notīriet visus gružus, pēc tam ļaujiet grīdai izžūt saulē.

5.darbība. Pirms sanest atpakaļ siltumnīcā priekšmetus, nomazgājiet un pārbaudiet tos.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv