© Foto: Pexels.com

Dārza darbi, kas jāveic martā, augļu koku un krūmu apsekošana un apgriešana, rožu atklāšana, siltumnīcas tīrīšana, sēklu sēšana stādiem, dārza instrumentu apkope un citi darbi.

Līdz ar siltāku laiku pamodīsies koku vainagi, tam būs nepieciešams ūdens un uzturs, bet sasalušajā zemē saknes nespēs strādāt. Tā rezultātā mitruma un barības vielu trūkuma dēļ koks var izžūt. Jāatstāj sniegs pie kokiem un tikai mēneša beigās labāk to nošķūrēt no koka, lai sasalusī augsne sasiltu.

Apskatiet augļu kokus. Pārbaudiet, vai kokus nav bojājuši grauzēji. Jaunus kociņus sniega līmenī bieži apgrauž zaķi, tos var sabojāt peles un citi mazie grauzēji, kas noēd mizu līdz pat koksnei.

Foto: Pexels.com

Apkopiet nelielus koku mizas bojājumus. Nelieli, virspusēji grauzēju izraisīti bojājumi parasti sadzīst paši, ja koka miza kopumā ir vesela. Šādām brūcēm var nebūt nepieciešama īpaša apkope. Ja bojājums ir lielāks un miza nograuzta līdz koksnei, tad vaļējās brūces jāsargā no izžūšanas.

Noteikti pārklājiet brūces ar pastu, kas novērš infekciju un palīdz mizai atjaunoties. Vēlāk, sulas tecēšanas periodā, varēs noteikt, vai kambijs (audi, kas atrodas starp koksni un lūksni) ir bojāts, vai miza ir aizaugusi.

Nopietni mizas bojājumi var izraisīt koka nāvi, jo tiek traucēta ūdens un barības vielu apmaiņa starp saknēm un vainagu.

Saulainās dienās pastāv saules apdegumu risks, kas ietekmē augļu koku mizu. Koku kaļķošana pasargās no pēkšņām dienas un nakts temperatūras izmaiņām un novērsīs apdegumus.

Foto: Pexels.com

Sagatavojiet savus dārza instrumentus. Marts ir atzarošanas laiks, taču pirms sākat, pārliecinieties, vai visi jūsu instrumenti ir pieejami un gatavi. Jābūt speciālam dārza zāģim (parastu galdniecības zāģi nevar izmantot), dārza nazim un atzarošanas šķērēm.

Foto: Pexels.com

Pirms atzarošanas pārbaudiet koku un atzīmējiet zarus, kas jāizgriež. Noteikti izgrieziet sausos, bojātos, nolauztos zarus. Veicot galveno atzarošanu, mēģiniet izveidot harmonisku, skaistu vainagu, ko labi apgaismo saule, noņemiet visus zarus, kas aug uz iekšu, sabiezinot dzinumus.

Ja atzarojat pirmo reizi, noteikti iepazīstieties ar griezumu veikšanas paņēmienu, lai nepaliktu celmi vai pārāk dziļas brūces; tie ilgstoši nedzīst un var izraisīt iedobumu veidošanos un infekciju slimības.

Apgrieziet ogu krūmus, marta otrajā pusē var apgriezt jāņogas, ērkšķogas, sausserdi, aronijas. Ogulāju apgriešana - nogrieziet vecos, slimos zarus, kas sabiezina krūmu un guļ uz zemes. Spēcīgākos dzinumus vienmērīgi atstāj augt lokā. Krūmos jāiekļauj dažāda vecuma dzinumi, sākot no viengadīgiem līdz 4-5 gadus veciem.

Foto: Pexels.com

Lai iegūtu pienācīgu jāņogu ražu, tagad jāveic vairāki svarīgi darbi. Ņemiet spraudeņus pavairošanai. Ar potēšanas palīdzību var atjaunot stipri bojātus kokus, kā arī papildināt savu dārzu ar dažādām šķirnēm. Izgrieziet spraudeņus no veseliem viengadīgajiem dzinumiem, ietiniet tos mitrā drānā un plēvē un glabājiet ledusskapī vai vietā, kur ilgstoši nekūst sniegs (ēku ziemeļu pusē).

Apgriežot upenes, var sagatavot spraudeņus, lai pavairotu vērtīgākās šķirnes. Nogrieziet viengadīgos dzinumus 6-8 mm biezumā, katrā spraudenī jābūt 5-7 pumpuriem. Glabājiet tos vēsā vietā, lai pirms stādīšanas neizžūtu un nesapelētu. Noteikti marķējiet visus spraudeņus, norādot šķirni.

Foto: Pexels.com

Atbrīvojieties no pārziemojošiem kaitēkļiem. Apsekojot un apgriežot kokus, pievērsiet uzmanību pārziemojošiem kaitēkļiem. Izgrieziet dzinumus ar svina pelēkiem gredzeniem, kuru platums ir aptuveni 1 cm, kas cieši piestiprināti pie mizas. Nogrieziet visus dzinumus ar bojājumu pēdām, šādos dzinumos ir skaidri redzama apēsta serde. Izraujiet uztūkušos upeņu pumpurus, kas ir pilni ar pumpuru ērcītēm.

Vienlaikus no zariem noņemiet visas atlikušās etiķetes, kamēr tās ir skaidri redzamas. Kad augošie zari sabiezē, stieple vai aukla iegriezīsies mizā un vēlāk kokā.

Ja jums ir jāatstāj etiķete, pakariet to uz garas auklas, lai ir pietiekami daudz vietas dzinuma augšanai.

Apsmidzināt kokus pret kaitēkļiem. Daudzi kaitēkļi pārziemo mizas plaisās un ir grūti iznīdējami. Augus ar īpašiem šķidrumiem apsmidzina agrā pavasarī, pirms atveras pumpuri.

Foto: Pexels.com

Piesaistiet dārzam putnus. Putni, kas apdzīvo dārzu, būs lieliski palīgi cīņā pret kaitēkļiem.

Sarūpējiet viņiem būrīšus, remontējiet un iztīriet putnu mājas, vēlams tās dezinficēt ar stipru kālija permanganāta šķīdumu vai vienkārši applaucēt ar verdošu ūdeni. Lai atvieglotu apkopi, putnu mājai jābūt ar noņemamu jumtu. Jūs varat izveidot mazas mājiņas īpaši maziem putniem, piemēram, zīlēm un cielavām.

Marta pirmajās desmit dienās parasti sēj siltumnīcām paredzētās nenoteiktās tomātu šķirnes un hibrīdus. Arī marta sākumā tiek sēti pipari, fizalis, balto kāpostu agrīnās šķirnes un ziedkāposti. Mēneša otrajā pusē pienācis laiks sēt vēlo šķirņu kāpostus, kas paredzēti ilgstošai ziemas uzglabāšanai. Tajā pašā laikā tiek iesētas sīpolu un puravu sēklas.

Foto: Pexels.com

Sagatavo siltumnīcu un siltinātas dobes. Pārbaudiet siltumnīcas stāvokli, tai var būt nepieciešams remonts pēc ziemas laikapstākļiem. Lai siltumnīcas dobēs ātri uzsildītu augsni, aplejiet tās ar verdošu ūdeni un pārklājiet ar plēvi. Apsildāmā siltumnīcā mēneša beigās varēs iesēt pirmos zaļumus, redīsus.

Sargājiet skuju kokus no saules. Marta saule var nodarīt lielu kaitējumu mūžzaļo krūmu skujām. Ja jūsu skujkoki nav aizsargāti, noteikti pārklājiet tos ar speciālu materiālu, lai pasargātu tos no saules apdegumiem.

Skujkoki ilgu laiku rotās dārzu, ja nodrošināsit tiem minimālu aprūpi un uzmanību.

Pievērsiet uzmanību rozēm. Vēdināšanai nedaudz atveriet ziemai apklātās rozes. Īpaši svarīgi to darīt atkušņu laikā. Ja sniegs jau ir nokusis un spēcīga snigšana nav gaidāma, jānoņem seguma materiāla virsējā kārta. Atstājiet egļu zarus, līdz beidzas nakts salnas un atkūst augsne. Dariet visu pareizi, lai rozes jūs iepriecinātu ar ziedošām ziedkopām vasarā.

Pexels.com

Apkopiet savu zālienu. Atkarībā no augsnes stāvokļa zālienā sāciet to tīrīt. Galvenais ir nesteigties, pagaidīt, kamēr augsne izžūst, lai nesabojātu zaļo paklāju un līdzens zāliens nepārvērstos par kuplu virsmu ar bedrēm.

Notīriet sauso zālienu ar ventilatora grābekli, nolasiet gružus un izžuvušās zāles paliekas. Izmantojiet slāpekļa mēslojumu, piemēram, amonija nitrātu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv