© Foto: Depositphotos

Koksnes pelni satur kāliju, kas ir svarīga uzturviela daudzām kultūrām. Līdzīgi kā kālijs dod labumu cilvēkiem, tas var palīdzēt līdzsvarot augsnē ūdeni un spēlē lomu barības vielu transportēšanā augos. Ja augiem trūkst kālija, tie kļūst neaizsargāti pret sausumu, salu un citām slimībām.

Koksnes pelnos ir daudz kalcija karbonāta (kaļķa), tāpēc tie ir noderīgi augsnes skābuma samazināšanai. Augsnes, kas saņem lielu lietus daudzumu, mēdz būt skābākas nekā augsnes sausos reģionos. Ja augsnes pH tests liecina, ka augsne jau ir pārāk sārmaina, izkaisiet koksnes pelnus.

Koksnes pelni var arī palīdzēt uzlabot augsnes struktūru un porainību, ļaujot ūdenim vieglāk sasniegt saknes.

Paņemiet dūrē samitrinātu dārza augsni un saspiediet. Ja tā uzreiz sadalās, augsne ir pārāk smilšaina. Ja tā veido cietu bumbiņu, tā ir pārāk mālaina. Koksnes pelni var palīdzēt sadalīt māla augsni.

Veselīga augsne ir bagāta ar oglekli, un koksnes pelni atgriež augsnē organisko oglekli. Tas nozīmē, ka koksnes pelniem ir arī nozīme oglekļa sekvestrācijā (veidošanās).

Papildu kalcijam koksnes pelni satur arī kāliju, fosforu un magniju, kā arī nelielu daudzumu citu elementu, kas visi ir augiem nepieciešamās barības vielas.

Kā iestrādāt koksnes pelnus?

Foto: pixabay.com

Pelni kļūst daudz mazāk efektīvi, kad tie ir mitri, un ir viegli aizpūšami, kad tie nav mitri.

Labākais koksnes pelnu izmantošanas veids ir sajaukt tos komposta kaudzē, īpaši, ja kompostā ir daudz augu izcelsmes vielu, jo pelni pazeminās skābumu. Tā kā pelni ir ļoti smalki, tad, kad tie ir mitri, tie var samazināt sadalīšanai nepieciešamo aerācijas līmeni.

Ja vēlaties ieklāt pelnus tieši dārzā, vienkārši savāciet koksnes pelnus pa ziemu ugunsdrošā traukā un pēc tam uzberiet ziemas beigās vai agrā pavasarī. Pirms uzklāšanas pārliecinieties, ka nav karstu ogļu. Izsijājiet koksnes pelnus, lai nebūtu lielu gabalu. Velciet cimdus, apģērbu garām piedurknēm, acu aizsargus un putekļu masku, jo pelnu sārmainība var kairināt ādu, acis un plaušas.

Lai uzklātu koksnes pelnus ap esošiem augiem, piemēram, kokiem vai topošiem ziemciešu augiem, sajauciet nedaudz pelnu jebkurā mulčā, ko varat aplikt ap augiem. Nelietojiet koksnes pelnus tieši uz augiem, jo koksnes pelnos esošais sārms un sāļi var tos sadedzināt.

Neberiet pelnus vējainā dienā vai pirms lietusgāzes, jo pelnus viegli aizpūtīs vai aizskalos. Pelnu izkaisīšana mitrā augsnē ļaus tiem palikt konkrētā vietā un sāks ieskalot barības vielas augsnē. Ar dārza grābekli vai dakšām viegli iestrādājiet pelnus augsnē, pēc iespējas mazāk cenšoties apstrādāt augsni.

Gudri izvēlieties koksni

Foto: pixabay.com

Izvairieties no pelniem, kas satur krāsu, līmi, plastmasu vai krāsainu papīru. Nekad nelietojiet koksnes pelnus, kas ražoti no spiediena apstrādātas koksnes. Cietie koki, piemēram, ozols, satur vairāk barības vielu nekā skujkoki, piemēram, priede vai egle.

Palīdz iznīdēt kaitēkļus

Foto: pixabay.com

Gan kā atšķaidīts šķīdums, ko lieto uz lapām, gan kā putekļi, koksnes pelni ir izrādījušies efektīvi, apkarojot dažādus dārza kaitēkļus, sākot no gliemežiem līdz vabolēm. Laboratorijas apstākļos, piemēram, koksnes pelni izrādījās 100% efektīvi, lai apkarotu Kolorādo kartupeļu vaboles gan pieaugušu, gan kāpuru veidā, kā arī vienlīdz efektīvi pret smecerniekiem.

Augi, kam nepatīk koksnes pelni

Āboles, persiki un bumbieri.

Saldā kukurūza, paprika, baklažāni, rabarberi, pētersīļi, saldie kartupeļi.

Kartupeļi (koka pelni var izraisīt kartupeļu kraupi).

Mellenes, avenes un lielākā daļa citu ogu.

Rozes, acālijas, rododendri un hortenzijas.

Bērzi, sarkanās kļavas un ozoli.

Augi, kam patīk koksnes pelni

Pupiņas, zemenes un kauleņu koki.

Sīpoli un ķiploki.

Sakņu dārzeņi, piemēram, burkāni, rāceņi un bietes.

Zaļumi, piemēram, salāti, mangoldi, spināti un rukola.

Brokoļi, kāposti, ziedkāposti un Briseles kāposti.

Vai tomātiem patīk pelni?

Foto: pixabay.com

Lai tomātiem iegūtu labu ražu un augļu kvalitāti, ir nepieciešams pietiekami daudz kālija (potaša), ko var piegādāt ar mēslojumu, koksnes pelniem un organiskām vielām.

Vai pelni der kartupeļiem?

Foto: pixabay.com

Neizmantojiet koksnes pelnus, lai nodrošinātu kartupeļus ar kāliju, jo kartupeļi vislabāk darbojas skābā (pH 5) vidē.

Vai pelni ir piemēroti kāpostiem?

Foto: pixabay.com

Izmantojiet koksnes pelnu sārmainību, lai uzlabotu augsni kāpostiem, piemēram, Briseles kāpostiem. Uzberiet tos ziemā pirms stādīšanas vai blakus aktīvi augošiem augiem.

Kam vēl pelni noder?

Foto: pixabay.com

Koksnes pelnus var izmantot papildus komposta bagātināšanai, lai dabiski atbaidītu noteiktus kukaiņus, gliemežus. Koksnes pelni izvelk ūdeni no apkārtnes, tāpēc tie iedarbojas līdzīgi kā sāls pret dārza kaitēkļiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv