© Publicitātes foto

Vienlaikus ar Karalienes Elizabetes II pēdējās desmitgades valdīšanas posmu uz Rīgas ielām var ieraudzīt daudz vairāk korgiju. “Suņu mode” jeb popularitāte mainās gandrīz katru gadu.

Dažādi pasaules notikumi, filmas, grāmatas, arī slavenību izvēle iespaido cilvēka vēlmi pēc kādas īpašas suņu šķirnes, piemēram, aktrise Odrija Hepbērna un viņas Jorkšīras terjers Slavenā kungs, Sers Pols Makartnijs un viņa aitu suņa kucīte Marta.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Anglijas premjerministrs Vinstons Čērčils ar Rufusu un Rufusu II (II parasti noklusē) - saviem diviem miniatūrajiem šokolādes krāsas pūdeļiem joprojām iekaro daudzu angļu sirdis.

Publicitātes foto

Tomēr katrai nācijai nāk klāt arī savi “suņu stereotipi”, kuri bieži vien neatbilst patiesībai, piemēram, francūži bieži vien pūdeļa (kas ir viņu nacionālais suns) vietā izvēlēsies Austrālijas aitu suni. Daudzām šķirnēm modes pagātne stiepjas jau gadsimtiem ilgi, tomēr citas, mums jau tik pierastas un populāras šķirnes, savu vietu modes pasaulē iekaroja tikai nesen.

Suņu modes vēsture

Publicitātes foto

1955. gadā visā Japānā tika reģistrētas tikai 4 čivavas. Tad, kādu dienu 2002. gadā TV reklāmā parādījās suņuks - čivava Kū Čan, ietērpts uzvalkā un kaklasaitē. Cilvēki palika gluži vai traki, jo šī arī ir pašlaik vismazākā suņu šķirne pasaulē. Vēl popularitātei palīdzēja filma “Gudrā blondīne”, kurā galvenajai varonei (atveido aktrise Rīsa Viterspūna) ir maza čivava. Tagad čivavas ir 2. populārākā suņu šķirne Japānā, rindai priekšā stāv tikai mazais rotaļu pūdelis.

Kad 1961. gadā Amerikā iznāca Disney animācijas filma “101 Dalmācietis”, šķirne pat tika iekļauta “Amerikas suņu audzētāju klubā”.

Publicitātes foto

Filma atkal tika rādīta 1969., 1979., 1985. un 1991. gadā un katru reizi to sagaidīja aizvien lielāks dalmāciešu fanu pūlis. Lai gan mūsdienās ASV dalmācieši vairs nav tik populāra šķirne, tie lielāku popularitāti pašlaik iegūst Vācijā.

Vācijas suņu audzētāju centieni popularizēt vācu aitu suni kā nacionālās vienotības simbolu vainagojās Amerikā 1. Pasaules kara laikā. 1918. gadā Rin Tin Tins - mazs vācu aitu suņa kucēns, kuru kāds amerikāņu karavīrs izglāba un iznesa no karalauka Francijā, iekaroja amerikāņu sirdis. Rin Tin Tins filmējās 27 amerikāņu filmās laikā no 1927. līdz 1931. gadam.

Publicitātes foto

Suns pat izglāba Warner Bros no bankrota, un šķirne bija 1. vietās 1926. un 1928. gadā.

Bīgli bija īpaši iecienīti Amerikā pagājušā gadsimta 40. gados. Amerikāņu gleznotājs Normans Kokvells iepazīstināja šos kā “perfektos suņus”, precīzāk, suņus, kādi piedienētu perfektai amerikāņu ģimenei. Tad 1950. gada 4. oktobrī amerikāņu karikatūrists Čārlzs Šulcs radīja mums visiem labi zināmo komiksu varoni - bīglu Snūpiju. Līdz 1953. gadam Snūpijs bija bīglus aizvedis līdz 1.vietai un kā populārākā suņu šķirne Amerikā viņi palika līdz 1959. gadam, kad bīglus apsteidza kokerspanieli.

Publicitātes foto

Franču rakstniece Kolete pielīdzināja savu mīluli franču buldogu kādai vardei, uz kuras suns bija uzsēdies.

Publicitātes foto

Tas šīs šķirnes popularitāti uzcēla vēl nebijušos augstumos. 2021. gadā franču buldogi bija 2. populārākā suņu šķirne pasaulē. Daudzas slavenības, piemēram, Rīsa Viterspūna un Lady Gaga bieži vien fotografējas kopā ar saviem mājdzīvniekiem - franču buldogiem.

Populārākie suņi - stāstu varoņi

Bieži vien pēc kādas filmas noskatīšanās uznāk motivācija darīt kaut ko aizraujošu, grandiozu, pasauli graujošu. Ja stāsta galvenais varonis ir bijis suns, tad jo it īpaši. Filmā suņuks ir bijis tik jauks un gudrs, ka pašam tādu gribas īstajā dzīvē. Bez bīgla Snūpija vai vācieša Rin Tin Tin ir daudzi un dažādi suņi, kas ir iekarojuši mūsu sirdis un ietekmējuši dažādas izvēles jau paaudžu paaudzēs.

Dogs Skūbijs Dū ir viens no vispopulārākajiem multeņu suņiem pasaulē. Šķirne joprojām ir 17. populārākā šķirne ASV, un popularitāte joprojām katru gadu turpina augt. Dogi, par spīti to milzīgajam izmēram, ir īpaši iecienīti ģimenēs ar maziem bērniem. Viņi ir gudri, miermīlīgi un milzīgā izmēra dēļ ir lieliski mājas sargi. Agrāk uzskatīja, ka dogi atbaida pat ļaunos garus, tāpēc šķirne lieliski iederas Skūbija Dū lomā.

Publicitātes foto

Keita Mosa un Lady Gaga arī ir šīs šķirnes mīļotājas.

Publicitātes foto

”Lesija” un Kolliji

Publicitātes foto

Savu slavas virsotni sasniedza 1979. gadā, pēc filmas un seriāla neticamās veiksmes. Šobrīd šīs suņu šķirnes popularitāte ir kritusies. Dažas audzētavas uzskata šķirni pat par apdraudētu. Lai gan viņi ir ļoti gudri (tiek uzskatīti par vieniem no visgudrākajiem suņiem pasaulē) un eleganti, Lesijas “vilnis” sen pārgājis, un šķirne zaudē savu slavu, tomēr kolliju mazie līdzinieki šeltiji joprojām ir populāri un iekārojami.

Vilksuns Balto ir gan animācijas filmas galvenais varonis, gan īsts suns - varonis, kurš 1925. gadā piegādāja nepieciešamās zāles kādai Aļaskas pilsētiņai sniega vētras laikā. Filmas veidotāji gan izdomāja mainīt suņa šķirni no Sibīrijas haskija uz vilksuni un vairākas īstās dzīves detaļas tika pamainītas, stāsta būtība joprojām paliek tāda pati.

Publicitātes foto

Daudzu bērnu, pusaudžu un nu jau arī pieaugušo (animācijas filma iznāca 1995. gadā) mīlestību veicināja tieši Balto un viņa varonīgie darbi.

Mārlijs jeb labradors

Publicitātes foto

Visiem pazīstamās filmas “Mārlijs un es” galvenais varonis Mārlijs raisa siltas un patīkamas emocijas pat ja suns bija “visliktākais suns pasaulē”. Patiesībā labradori ir viegli apmācāmi un ļoti komunikabli, un lai arī kāds nebūtu Mārlijs, suns panāca publikas mīlestību pret labradoriem.

Komisārs Reksis jeb vācu aitu suns jau ir kā policijas suņu simbols.

Publicitātes foto

Par “Reksi” sauc gandrīz katru sargsuni, un seriāli atkal no jauna iepazīstināja mūsdienu pasauli ar vācu aitu suņiem. Arī amerikāņiem ir sava Rekša verija - K9, kurš, tikpat raiti kā Eiropas Reksis, risina noziegumus kopā ar savu cilvēku - pārinieku. Kopš seriāliem vācu aitu suņi ir pazīstami kā gudri, drosmīgi un sirsnīgi suņi. Viņi joprojām ir vispopulārākā policijas suņu izvēle sava draudīgā auguma un vieglās apmācīšanas dēļ.

2023.gada populārākie suņi pasaulē

Starp cilvēkiem un suņiem vienmēr ir bijusi īpaša saikne. Šī saikne ir skaidri redzama lielākajā daļā mūsu senajos un mūsdienu mākslas darbos. Piemēram, uz senās Romas pilsētas Pompejas sienām tika mīļi attēloti suņi. Renesanses laikā daudzi augstmaņi un muižnieces izvēlējās savus portretus apgleznot ar iecienītāko klēpja suni. Mūsdienās vienā no ikoniskākajiem popmākslas darbiem ir attēlota suņu grupa, kas sēž pie galda un spēlē pokeru. Skaidrs, ka cilvēki un suņi ir bijuši draugi jau ilgu laiku. Ja senatnē suņu šķirnēm neveidoja reitingus vai popularitātes tabulas, tad šodien to uzskata par goda lietu. Mūsdienās ir oficiāli atzītas vairāk nekā 300 dažādas suņu šķirnes, kurām izcelsme ir Francijā, Vācijā un Lielbritānijā. Faktiski šīs trīs valstis ir radījušas vairāk suņu šķirņu nekā visas pārējās valstis kopā.

Tops 2023

Publicitātes foto

  1. Labradora retrīveri
  2. Zelta retrīveri
  3. Vācu aitu suņi
  4. Pūdeļi
  5. Čivavas
  6. Bīgli
  7. Jorkšīras terjeri
  8. Takši
  9. Bokseri
  10. Buldogi

Vēl viens interesants popularitātes tops ir - suņi pilsētnieki:

Publicitātes foto

  1. Korgiji
  2. Takši
  3. Mopši
  4. Jorkšīras terjeri
  5. Kavaliera karaļa Čārlza spanieli
  6. Bichon Frise
  7. Bostonas terjeri
  8. Franču buldogi
  9. Basenji
  10. Čivavas

Sarakstu varētu turpināt ar populārākiem fermeru palīgiem - suņus, kurus labāk ņem lielu teritoriju īpašnieki, suņus kurus izvēlas ģimenes ar bērniem utt. No pazīstamiem pūdeļiem un līdz retām šķirnēm katram suņu veidam ir unikālas stiprās un vājās puses. Ja noskatīta kāda noteikta šķirne, pirms mājdzīvnieka iegādes ir svarīgi veikt pētījumu. Sarunas ar veterinārārstiem ir lielisks veids, kā uzzināt par to vairāk. Protams, vienmēr būs novirzes, tāpēc ir svarīgi arī iepazīt atsevišķu suni, pirms izdarīt pārsteidzīgus secinājumus. Visbeidzot, lai gan tīršķirnes suņi saņem daudz atzinības, neaizmirstiet par jauktajām šķirnēm. Jaukto šķirņu suņi bieži ir veselīgāki un lētāki un vidēji tie dzīvo ilgāk. Viņi var būt tikpat pievilcīgi kā tīršķirnes suņi. Protams, suņu šķirņu saraksts nepārtraukti pieaug, jo esošie suņi tiek selektīvi audzēti, lai radītu jaunas šķirnes.

Latvijas top suņu šķirnes

Publicitātes foto

Latvijā nemainīgi jau vairākus gadus vispopulārākais ir jauktenis. Un vēl bez citām jau pieminētām suņu šķirnēm, populāri ir papilons, haskijs, Džeka Rasela terjers un vācu špici. Šī šķirne ir vecākā suņu šķirne Centrāleiropā, no kuras cēlušās daudzas citas suņu šķirnes.

Starp mūsdienu suņu šķirnēm ir tik daudz atšķirību, taču tām ir arī daudz kopīga. Jebkuram sunim ir nepieciešama īpašnieku mīlestība un biedriskums. Suņu saimnieki piekritīs, ka draudzība ar saviem pūkainajiem draugiem mūža garumā ir katru pūļu vērtas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv