© Foto Baiba Birzniece

Mēs vienmēr ļoti gaidām pavasari, brīdi, kad pēc pelēcīgās un aukstās ziemas, daba ar jaunu spēku sāks zaļot. Pavasaris ir sezona, kurā visvairāk ilgojamies pēc ziediem.

Let it bloom koncepta radītāja Baiba Birzniece un ainavu arhitekte Sandra Sarkanbārde jauno dārza sezonu piedāvā iesākt ar izteiksmīgu akcenta augu iegādi dižstādu izmērā, kuru augstums mērāms no 2 līdz 4 metriem. Akcenta augu piedāvājams apskatāms www.letitbloom.lv mājas lapā - sadaļā Veikals, un Let it bloom sociālajos tīklos - Instagram @_let_it_bloom_ un Facebook @letitbloomgardens profilos. Pasteidzies, ja vēlies tikt pie akcenta augiem jau šajā pavasarī, jo tie ir pasūtāmi un iegādājami aprīļa sākumā.

Foto Baiba Birzniece

Kas ir akcenta augi?

Akcenta augi Let it bloom izpratnē ir augi, kas noķer skatienu dārzā, piesaista ar savu dekorativitāti - izceļas uz citu augu fona ar savu augumu, vainaga formu, ziediem vai lapojumu. Tie ir augi, kas uzreiz pēc iestādīšanas, ienes redzamas un telpiski jūtamas pārmaiņas dārzā. Lai gan ir teiciens, ka laiku nevar nopirkt, tad akcenta augu kontekstā, tas ir apgāžams termins. Protams, ir iespēja izvēlēties arī mazākus stādus ar pāris attīstītiem skeletzariem un ļaut tiem augt, bet vai vēlies gaidīt gadiem? Visbiežāk Let it bloom iesaka augus apstādījumos kombinēt - izvēlēties dažus lielus akcenta augus un pārējos stādus (īpaši ātri augošos) stādīt mazāka izmēra.

Kādēļ izvēlēties akcenta augus?

Katrs dārza stāsts ir atšķirīgs, bet pārliecinoši varam teikt, ka katrā dārzā ir vieta akcenta augam. Parasti akcenta augu izvēli veicina nepieciešamība veidot telpiskumu dārzā, pastiprināt intimitātes sajūtu pie atpūtas vietām, bagātināt vai piesegt mazāk vēlamas skatu perspektīvas teritorijā un vēlēšanās dažādot dārza telpu. Dižstāda izmērs ir galvenais aspekts, kas veido nobrieduša dārza sajūtu, tādēļ tos īpaši iesakām pavisam jaunos dārzos prioritāti svarīgās vietās, kurās uzturaties visbiežāk.

Let it bloom mīļākie akcenta augi

Viens no Let it bloom mīļākajiem akcenta augiem ir Lamarka korinte, kas pārliecinoši izceļas ar savu dekorativitāti visas sezonas garumā. Korintei pavasarī lapojums plaukst vara sārts, kas kopā ar smalkajām un gaisīgajām ziedkopām savijas vieglā, baltā mākonī. Neskaitāmajiem ziediem seko garšīgu, violeti rozā ogu laiks, kas noslēdzas rudenī, kad korinte iekrāsojas skaistā oranži bronzīgā toņu gammā. Tāpat Let it bloom patīk arī agrie ziedētāji - sīkziedu magnolijas un ziedu ķirši (sakuras), kas pēc garās un pelēkas ziemas maija pirmajās dienās, izplaukstot pilnos ziedos, rada sajūsmu un neviltotu prieku arī tiem, kas sevi neuzskata par augu mīļiem. Protams, nevar nepieminēt arī romantiskās, dekoratīvās ābelītes, kas izzied kā baltu vai rozā ziedu kupenas. Vai esi redzējis cik rotaļīgi vējā krīt ābeļu ziedlapiņas?

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

  • Daudzstumbru Lamarka korinte ir fantastisks augs, ko izmantot kā akcenta augu dārzā gan dobēs, gan liela izmēra puķu podos. Agrā pavasarī korintei ir oranžsārti pumpuri, skaista ziedēšana maijā un izteiksmīga lapu krāsošanās rudenī oranži sarkanos toņos. Papildus tam - vasaras otrajā pusē ienākas garšīgas, ēdamas ogas.

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

  • Magnolija ir kārots augs daudzos dārzos, jo tās neparastie, smalkie ziedi, kas izzied pirms lapu plaukšanas, ienes dārzā ekstravagantu noskaņu, bet jāņem vērā, ka magnolijas mīl siltu, no vējiem pasargātu vietu. Agrā pavasarī magnolijai ir izteikti, lieli ziedpumpuri, mazliet vizuāli atgādinot pūpolus, kas vēlāk atveras izteiktas formas ziedos. Pēc ziedēšanas augs saglabā skaistu, zaļu lapojumu. Pieejamas populāras un iecienītas šķirnes gan Eiropā, gan Latvijā - baltu ziedu Lēbnera magnolija 'Merrill' un rozā ziedu Lēbnera magnolija 'Leonard Messel'.

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

  • Ziedu ķirši parasti ir augi, kas izraisa wow efektu - izplaukuši pilnos ziedos, tie atgādina gaisīgu, rozā mākoni. Maija sākumā ziedu ķirsim 'Kanzan' reizē ar ziediem plaukst bronzas krāsas lapiņas, kas kopējo koka tonalitāti ziedēšanas laikā padara košāku - rozi sārtā nokrāsā, savukārt maigi rozā ziedu ķirsis 'Accolade' pieskaitāms pie agrajiem ziedētājiem, bet viss atkarīgs no katra konkrētā pavasara, pie atbilstošiem laikapstākļiem tas var izziedēt jau aprīļa beigās. Pēc ziedēšanas ziedu ķiršiem ir zaļš lapojums, kas rudenī krāsojas dzeltenoranžs.

Foto Baiba Birzniece

Foto Baiba Birzniece

  • Dekoratīvā ābele ir brīnišķīgs augs, kas maijā izzied kā kupena, skaisti izskatās gan tuvplānā, gan dārza fonā. Ābeles 'Evereste' ziedu pumpuri ir maigi rozā nokrāsā, ziedi - koši balti. Pēc ziedēšanas ābelei veidojas nelieli, dekoratīvi oranžsarkani ābolīši. Lapojums zaļš. Pateicoties neskaitāmajiem ziediņiem, ziedēšanas laikā daudzstumbru ābeles ienes košu, pamanāmu krāsu akcentu dārzā. Košā dekoratīvā ābele 'Rudolph' ir interesanta ar mainīgu lapojuma krāsu, kas plaukstot ir brūni purpursarkans, vēlāk sezonā zaļš ar bronzīgu nokrāsu. Ziedi spilgti rozā. Pēc ziedēšanas ābelei veidojas nelieli, dekoratīvi oranži ābolīši, kas īpaši izteiksmīgi rudenī.

Foto Baiba Birzniece

Visi akcenta augi piešķirs nobrieduša dārza sajūtu jau pirmajā stādīšanas gadā un lieliski izskatīsies dārza atpūtas vietās, būs iederīgs akcents ugunskura vietā, virtuves dārzā, bērnu rotaļu zonā vai eksponēsies pret mājas fasādi.

Ieguvumi no akcenta augiem

  • Iegūts laiks - nav jāgaida gadi līdz augs izaug.
  • Uzreiz redzamas un telpiski jūtamas pārmaiņas dārzā.
  • Izteiksmīgi ziedi pavasarī un/vai košs lapojums rudenī.
  • Akcentētas vai piesegtas skatu perspektīvas.
  • Vertikāla dinamika ziemciešu stādījumos.
  • Ja nepieciešams, viegls noēnojums pārāk saulainās vietās.
  • Arhitektūrai komplimentējoši, atbilstoša mēroga augi.
  • Papildinošs akcents jaunos vai jau esošos apstādījumos.
  • Iespējams mīļākais augs tavā dārzā.

Kad stādīt akcenta augus?

Labākais laiks, lai darbotos dārzā, nosakāms pēc vienkārša principa - dārza darbus sākam un beidzam tad, kad, darbojoties ar augsni, nesalst rokas. Orientējoši akcenta augu stādīšanu varētu sākt aprīļa beigās un noslēgt oktobra beigās, bet, protams, vērā ņemami katra konkrētā pavasara un rudens laika apstākļi. Konteinerā (podā) audzētos stādus var stādīt visas sezonas ietvaros, bet lielos dižstādus, kam sakņu sistēma veidota stiepļu pinuma kamolā - tikai pavasarī vai rudenī. Tādēļ izlem tagad, ja vēlies to darīt šopavasar!

Pēc augu iegādes un augu saņemšanas klātienē Let it bloom arī instruē klientus, kā pareizi sagatavot stādvietu, kā augus iestādīt, kā par tiem rūpēties līdz tie būs ieaugušies - sniegs tehnisku instrukciju, lai rezultāts būtu pārliecinošs.

Kāpēc akcenta augi ir dārgi?

Akcenta augi - izteiksmīgi krūmi un daudzstumbru koki - ceļo no lielākajām stādu audzētavām Eiropā. Lai sasniegtu ievērojamo auga izmēru vizuāli pievilcīgā veidolā, par stādiem ilgtermiņā ir rūpējušies profesionāli kokkopji. Dižstādi, atbilstoši vecumam, vairākkārt tiek pārstādīti, tādējādi attīstot spēcīgu, bet kompaktu sakņu sistēmu stiepļu pinuma kamolā, tāpat stādiem tiek uzturēta forma un regulāri veidoti vainagi, lai pieaugušā izmērā augs būtu estētiski kvalitatīvs. Augi ceļo tālu, tāpēc tiem arī ceļā tiek nodrošināti piemēroti apstākļi. Augi, kad nonākuši Latvijā, prasa rūpes un regulāru apkopi. Lielo koku un krūmu vērtību ir īpaši svarīgi saprast arī brīdī, kad iegādāts īpašums, un ir liela vēlme nocirst lielos kokus un krūmus. Nesteidzies, paaicini arboristu un kopā izlem koku likteni.

Vairāk par Let it bloom piedāvātajiem pakalpojumiem un produktiem tavam dārzam meklē www.letitbloom.lv mājas lapā un Let it bloom sociālajo tīklu profilos - Instagram (@_let_it_bloom_), Facebook (@letitbloomgardens).

Lai jums - vienkārša un priekpilna dārza radīšana!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv