© Publicitātes foto

Katra dārza īpašnieka sapnis ir izveidot savu dārzu par skaistu oāzi. Un lai tas atbilst viņa prasībām un vēlmēm. Ar ko tad sākt plānot dārzu?

Pirmais, kas būtu jāsaprot ir - ko mēs vēlamies šajā dārzā darīt? Kādam nolūkam mums ir dārzs? Kādam tā būs vieta, kur vakarā pēc darba iziet ārā un relaksēties ar tējas krūzi rokā skaistu augu ielenkumā. Kāds cits savā dārzā liks uzsvaru uz pārtikas programmu - audzēs kartupeļus, bietes, redīsus un dažādus garšaugus. Vēl kādam, iespējams, ir lieli suņi un daudz mazi bērni un dārzs kalpos par vietu, kur suņiem kārtīgi izskrieties un bērniem izdauzīties.

Foto no personiskā arhīva

Tātad, pirmkārt, jums ir jāsaprot, ko jūs vēlaties savā dārzā darīt. Kad projektēju cilvēkiem dārzus, šis vienmēr ir pirmais jautājums, kuru uzdodu. Bieži vien cilvēki ir ļoti pieticīgi savās vēlmēs, kuras aprobežojas ar nelielu siltumnīcu, kurā kaut ko izaudzēt, nelielu vietu grilam un varbūt mazu mauriņu, kur bērniem paskraidīt. Mans ieteikums ir - ļauties sapņiem un fantāzijām, jo dārzs ir vieta, kur mēs smeļamies iedvesmu un enerģiju. Tā ir vieta, kur mēs uzlādējamies. Tāpēc, ja kāds savā dārzā vēlas darbnīcu, kur vakarā pēc darba atslābināties, veidojot māla traukus vai grebjot kokmateriālus, to vajag realizēt. Varbūt jūs vēlaties sporta laukumu, kur izlādēties, atsevišķu trenažieru zāli un baseinu - ļaujiet sev sapņot un īstenojiet šos sapņus savā dārzā.

Tomēr jāņem vērā, ka Latvijā dārzu izmērs parasti ir mazs. Kas skaitās mazs dārzs? Tie ir dārzi līdz 2000 kvadrātmetriem. Jā, arī 2000 kvadrātmetru dārzs skaitās mazs. Cilvēkiem, kuru īpašumos ir hektāri, protams, ir paveicies. Viņiem ir kur izpausties un realizēt visas savas idejas. Vai tas nozīmē, ka mazos dārzos visam vieta nepietiek? Jo gribas taču arī pirtiņu, vietu, kur grilēt un visus pārējos - es gribu, es gribu, es gribu. Lai visi gribu salīstu mūsu dārzā, tos vajadzētu apvienot. Piemēram, ja ir auto novietne, tai blakus var izveidot saimniecības šķūnīti, kurā stāvēs dārza instrumenti - lāpstas, grābekļi, sniega lāpstas. Ziemā, kad vajadzēs tīrīt ceļu mašīnai, tas būs arī ļoti praktiski, jo lāpsta būs pa rokai. Tieši tāpat var apvienot pirti, atpūtas vietu un grila zonu. Maksimāli apvienojot savas gribēšanas un vajadzības, mēs varēsim realizēt visas ieceres, ar kurām vēlamies nodarboties dārzā.

Lai mazu dārzu vizuāli padarītu lielāku un skatam plašāku, būs jāpielieto neliels acu apmāns. Jāatceras, ka karaliene dārzā ir māja. Vienalga, vai tā ir dzīvojamā māja vai vasaras dārza māja. Māja ir pati galvenā, kurai apkārt pieskaņosim pārējās galma dāmas - pirti, saimniecības ēku, nojumes, lapenes utt. Ja gribam savu dārzu interesantāku - galmu veidojam citā stilā. Tas arī radīs iespaidu, ka dārzs ir plašāks.

Kad esam tikuši skaidrībā, ar ko dārzā vēlamies nodarboties, svarīgi saprast, kā visus zonējumus tur izvietot. Piemēram, ja esat nolēmuši izveidot sporta laukumu, to nekad nevajadzētu novietot tuvu mājai, jo bieži vien sporta entuziastiem tieši vakaros, kad viss jau ir norimis un jādodas pie miera, uznāk vēlme iemest grozā kādu trīspunktnieku, kas varētu pamatīgi traucēt un kaitināt pārējos mājiniekus. Tāpēc vislabāk būs ļaut viņiem bumbot tālāk no mājas. Šis princips attiecināms arī uz pirtiņu un grilēšanas vietu, kur jūs plānojat svinēt Jāņus, dzimšanas dienas un rīkot citas ballītes, jo, kā zināms, ballēšanās kapacitāte katram ir ļoti individuāla - viens grib doties gulēt ātrāk, kāds cits atbraucis ar maziem bērniem, kuriem jāiet laikus gulēt, tāpēc labāk, ja svinību vieta atrodas tālāk no mājas un kaislīgākie ballētāji netraucē citiem miegu. Te gan jāpiebilst, ka šāds izvietojums, protams, iespējams, ja jums ir plaša teritorija, kas to atļauj.

Siltumnīca un pārtikas dārzs

Pārtikas programmu dārzā izvietojam vietā, kuru visvairāk apspīd saule, vēlams austrumu, rietumu un dienvidu saule. Ne vienmēr dārzā izdodas atrast šādu vietu, var traucēt lieli koki, kurus nav iespējams nozāģēt, ēkas, kaimiņu mājas, žogi, taču, neskatoties uz to visu, meklējam pašu saulaināko vietu. Piemēram, avenes mēs stādam dārza ziemeļu pusē. Liekas dīvaini - nu kā tad avenes ziemeļos? Bet tieši dārza ziemeļu pusē visvairāk spīdes dienvidu saule un avenes ļoti, ļoti mīl sauli. Jo saulaināka vieta, jo labāk jutīsies avenes.

Siltumnīcu vispareizāk ir novietot no ziemeļiem uz dienvidiem, ar ieeju ziemeļu pusē. Šādā veidā siltumnīca vienmērīgi tiks apspīdēta ar sauli, augi jutīsies labi un dos kvalitatīvu ražu.

Svarīgi saplānot dārzā taciņas. Šeit būtiski saprast, kādā stilā vēlamies tās veidot. Vai mēs vēlamies izliektas taciņas ar laidenām formām vai arī dosim priekšroku taisnām taciņām ar asiem stūriem. Parasti ir tā, ka cilvēki, kuri iegādājas īpašumu, uzreiz skrien uz stādaudzētavu pirkt un sāk stādīt dažādus augus ar domu, lai būtu vismaz kaut kas ziedošs. Mans ieteikums tomēr ir tāds, ka vispirms vajag uzbūvēt visas paredzētās ēkas, izveidot taciņas un teritorijas plānoto reljefu un tikai tad ķerties pie dobju veidošanas.

Kādas dobes tad veidojam? Tie, kuri piedzīvoja padomju laikus, varbūt vēl atceras, ka toreiz tirdzniecībā piedāvātais augu klāsts bija samērā mazs un dārzu īpašnieki savos dārzos centās sastādīt maksimāli daudz, tāpēc dobes veidoja taisnā formā, jo tā var daudz vairāk sastādīt. Liels bija prieks un gandarījums, ja izdevās iegādāties vai dabūt pa blatam kādu jaunu augu, kas citiem nav dārzā. Šobrīd stādaudzētavu piedāvātais klāsts ir tik plašs, ka iespējams iegādāties praktiski jebkuru augu, kurš piemērots mūsu klimatam. Tāpēc mums vairs nav nepieciešams stādīt augus taisnās vagās. Tas neizskatās skaisti un dārzs zaudē savu šarmu. Skaisti izskatīsies dobes ar liektām, lēzenām formām. Kad veidojam dobju izliekumus, vienmēr paturam prātā dārza kopšanu, piemēram, to, ka ap šiem izliekumiem vajadzēs pļaut zāli. Pārāk mazs dobes izliekums ļoti apgrūtinās pļaušanu. Tāpēc formas veidojam laidenas un plūstošas, lai būtu viegli izbraukt ar pļaujmašīnu. Protams, varam veidot arī taisnas formas dobes. Šādas dobes skaisti izskatīsies modernā stila dārzā vai austrumnieciska stila dārzā. Dobes iespējams veidot arī dažādās ģeometriskās formās, tas piestāvēs franču stila dārziem. Te atkal paveras brīva vaļa fantāzijai. Galvenais princips - pie dobēm var viegli piekļūt, lai varētu apkopt augus. Vēl jāņem vērā gaismas faktors- ja izveidojam dobi ēnainā pusē, kur nekad neiespīd saule, tur jāstāda augi, kuriem patīk augt tikai ēnā. Šādu augu nav daudz, tāpēc, pirms veidot dobi, izvērtējiet vai jums patīk ēnu mīlošie augi un vai vēlaties redzēt tos savā dārzā.

Lielākoties cilvēki vēlas tādu dārzu, kurā nekas nav jādara. Visu sastādi un tas vienkārši ir. Es teikšu, ka tādu dārzu nav. Tieši tāpat kā mājā jātīra paklāji, jāmazgā grīdas, jāslauka putekļi, arī dārzā jāveic dažādi apkopšanas un uzturēšanas darbi. Bet mēs varam iegūt savā īpašumā mazkopjamu dārzu. Tādu, kurā šie darbi ir novesti līdz minimumam. Mums vajag, lai dārzs kalpo mūsu vajadzībām, nevis mēs dārzam. Ja pareizo augu iestādām pareizā vietā, izvēlamies tam atbilstošu augsnes sastāvu un piemērotus gaismas apstākļus, tad visbiežāk kopšana ir ļoti minimāla. Cilvēks mēdz pārvērtēt savu nozīmi attiecībā uz augiem. Viņam liekas, ka bez viņa klātbūtnes dārzs aizies bojā. Tā nav. Puķes ziedēs arī bez jums, augi augs arī bez jums. Un bieži vien pat tad, ja esam uz vairākiem gadiem aizbraukuši prom no sava dārza, atgriežoties varam redzēt, ka visi augi ir pamatīgi sakuplojuši. Tāpēc ar mēslošanu dārzā pārāk aizrauties nevajag. Ja augs jūtas labi, ar to viss ir kārtībā, tas skaisti zied, neskrienam vasarā ik pa divām nedēļām to mēslot. Šī ir visbiežākā problēma, kāpēc augs nīkuļo un slikti jūtas - tas gluži vienkārši ir pārmēslots. Tāpēc atceramies - labāk mazāk nekā pārāk daudz.

Rezumējot - ļauj sev sapņot un solīti pa solītim radi savu sapņu dārzu!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv