3X3 basketbolists Agnis Čavars: “Ja kāds paklūp, tad padodam roku. Ja kāds finišē, tad priecājamies kopā.”

© Foto: privātais arhīvs

Mēdz teikt, ka vīrieši savu īsto dabu atklāj mazliet nekaunīgā vienkāršībā. Tad nu Dzīvesstils atklās, kas slēpjas aiz Latvijas talantīgajiem, šarmantajiem un spēcīgajiem vīriešiem. Jautājumi atgādina vecās, labās, bet jau aizmirstās dienasgrāmatas, kur ikviens varēja būt viņš pats.

3X3 basketbolista Agņa Čavara vārds Latvijas sporta grāmatā atrodams ar zelta burtiem, jo kopā ar 3X3 basketbola komanda no 2020. gada vasaras Olimpiskajās spēlēm Tokijā pārveda zelta medaļas.

Un lai arī šis ievērības cienīgais sasniegums sekos viņam un komandai visu mūžu, protams, labā nozīmē, šī saruna atklās olimpieša dzīves vērtības, kā arī rakstura iezīmes.

Lieki piebilst, ka šobrīd Agnis atrodas Parīzē, lai ar savu pieredzi palīdzētu Latvijas 3x3 basketbolistiem. Vai vēsture atkārtosies? Tas interesē visiem, bet Agnis puišiem no sirds vēl: “Ja kāds paklūp, tad padodam roku. Ja kāds finišē, tad priecājamies kopā.”

Foto: privātais arhīvs

Mīļākā bērnības atmiņa?

Nāku no ļoti strādīgas ģimenes. Atceros lielās talkas, kopā būšanu un visu pozitīvo, kas nāca roku rokā ar darbu talkās.

Mācību priekšmets, kurš skolas laikā sagādāja zobu sāpes?

Zobu sāpes nav īstais salīdzinājums, bet mācību priekšmets, kas ļoti maz spēja noturēt manu uzmanību, bija vēsture. Kaut tagad vēlētos, lai kāds tik izsmeļoši pastāstītu par agrīnajiem notikumiem.

Foto: privātais arhīvs

Kādu mūziku ikdienā klausies?

Man patīk ļoti plašs mūzikas spektrs, bet viss atkarīgs no emocijām, veicamā darba vai priekšā esošajiem notikumiem, tad attiecīgi izvēlos mūziku. Bieži, profesionālo darbu veicot, klausos visu no A-Z.

Vai esi kādreiz laimējis loterijā?

Neesmu loteriju piekritējs, bet šad un tad uzspēlēju, spilgtākais, ko spēju atcerēties un kas sagādāja neviltotu prieku, bija laimests, kad zem dzēriena “Sprite” korķīša vinnēju tā laika spilgtākā NBA spēlētāja pilna auguma plakātu. Tā man bija laime pilnīga!

Ja tu reiz nonāktu uz vientuļas salas, ko tu iesāktu?

Ļoti atkarīgs, kā es nokļūtu uz tās salas, ja pats aizceļotu, tad baudītu klusumu, mieru un atpūtu no ikdienas. Bet, ja tas būtu neplānoti, tad censtos atminēties visus izdzīvošanas raidījumus, ko esmu skatījies pa televīzijā. Turklāt jāatzīst, ka tie ir vieni no iecienītākajiem raidījumiem.

Ko labprāt baudi vasarā?

Kvass vai kāds auksts kokteilis.

Ko dari brīvajā laikā?

Foto: privātais arhīvs

Pēdējā laikā tas brīvais laiks ir ļoti limitēts, bet patīk atslēgties no visa ar kādu labu grāmatu. Tāpat patīk arī pabūt pie dabas, makšķerējot vai sēņojot.

Tavs ideālais svētdienas rīts?

Nesteidzīgi baudīt kafiju pie gardām brokastīm. Paralēli spēlējoties ar puiku un ar sievu kaļot atpūtas plānus dienai.

Kas tev paspēj izdarīt vēl jūlijā?

Foto: privātais arhīvs

Nosvinēt 10 gadu kāzu jubileju, nosvinēt sievas un savu dzimšanas dienu, protams, palīdzēt puišiem sagatavoties olimpiādei. Būtu arī jauki - parādīties kādu dienu darbā.

Vai tev patīk laiskoties pie jūras?

Neesmu jūras piekritējs, jo nevaru ilgi nogulēt bez aktivitātēm. Cenšos ar dēlu izklaidēties, jo sieva ir lielāks jūras fans un ir pelnījusi atpūtu, tad mēs bieži sameklējam kompromisus.

Kā tu svini dzīvi?

Foto: privātais arhīvs

Izklausīsies klišejiski, bet, mūkot no dzīves un tad, kad esmu aizmucis no tās, cenšos raudzīties tajā ar pozitīvu skatījumu, kas liek novērtēt, saprast laiku, ko šobrīd dzīvoju, un tad cenšos noturēt to visu pozitīvo.

No kā tu baidies?

Augstums, krišana. Stāvoklis, kad neko nekontrolēju, bezspēcība.

Ceļojuma galamērķis, kur tu gribētu nokļūt?

Foto: privātais arhīvs

Interesants jautājums, jo to var interpretēt dažādi. Ja par ceļošanu, tad tās būtu Maldīvas, bet mērķis būtu nesteidzīga dzīve.

Esi kritisks pret sevi?

Ļoti. Tas iet roku rokā ar sporta azartu un dzīves redzējumu, ka nekas nav dots dzīvē par velti un kas uzliek atbildību, tāpēc esmu ļoti kritisks pret sevi.

Nosauc trīs labākās rakstura īpašības, kas tev piemīt?

Foto: privātais arhīvs

Spītīgs, tas citreiz apkārtējos kaitina un to es apzinos, bet spītīgumu māku pagriezt kā dzinuli.

Gribētu teikt arī, ka esmu rūpīgs un gādīgs, jo ģimenes dzīvē, kā arī sportā, daudzi uzticas maniem lēmumiem. Veltot lielāko laika tiesu citu labsajūtai. Esmu arī piezemēts un pašpietiekams, bet par to lai vairāk spriež apkārtējie.

Ja būtu skolotājs, ko mācītu mazajiem par dzīvi?

Foto: privātais arhīvs

Ļoti atkarīgs no vecuma un kādiem ķipariem, bet pamatā mācītu, ka bez mērķiem, sapņiem un ieguldīta darba nekas nebūs. Ieklausies vecākos un neļauj nevienam sev iestāstīt, ka kaut kas nav iespējams. Nebeidz attīstīties un kaut maziem solīšiem, bet ej uz priekšu.

Kā izvēlējies basketbolu?

Sākumā ar draugiem kopā gājām, man labi padevās un iepatikās, tad arī paliku basketbolā.

Pats aizraujošākais, kad esi laukumā un spēlē basketbolu?

Spēlēt ar vienlīdzīgi spēcīgu komandu, kad iznākums nav paredzams, kad spēli izšķir nianses, veiksme un gribasspēks.

Ko tev nozīmē sports?

Foto: privātais arhīvs

Daļa no tā, kas es esmu, kas ir devis un ņēmis, bet tas vienmēr būs manā dzīvē, lai gan jācenšās to mazliet notušēt.

Pašmāju basketbolisti, ko cieni?

Tie ir vairāki, šoreiz ne par laukumā paveikto, bet par to, kādi viņi ir ārpus laukuma un kādus lēmums veic karjeras attīstībai. Ļoti patīk jaunie spēlētāji, kas ir piezemēti un nav ārišķīgi, viņi pierāda savu varēšanu ar darbiem, nevis tukšu mutes brūķēšanu. Ļoti lielu cieņu manī izraisa spēlētāji, kas māk veikt racionālus lēmumus savas karjeras attīstībā vai tieši beigšanā, jo daudzi nevar patiekt: “Viss, beidzam!”. Tas nav viegli, tāpēc arī cienu tādus lēmumus.

Vai pazīsti padošanās garšu?

Jā, tās nav patīkamas sajūtas, bet man ir paveicies ar cilvēkiem, kas man ir apkārt, kas liek saņemties vai aptur mani un pasaka, kas man jādzird, kā saka “nosēdina” mani. Par to viņiem esmu pateicīgs.

Foto: privātais arhīvs

Viens brīdis, kuru vecumdienās atcerēsies ar gandarījumu?

Pirmo sarunu ar dēlu, kaut viņš to neatcerēsies, bet tas man bija ...

Vai sevi uzskati par veiksmīgu?

Kad atskatos uz pieredzēto, tad esmu daudzkārt bijis pareizajā vietā un laikā, bet veiksmei bieži vien var atrast loģiskus izskaidrojumus, kas mijās ar iepriekš izdarīto, pateikto utt. Laikam varu teikt, ka esmu veiksmīgs, jo uz to esmu tiecies.

Foto: privātais arhīvs

Kā ikdienā lutini mīļos?

Cenšos ieklausīties tuvajos, kā saka - lasīt starp rindām un kādā mirklī to likt lietā, tad parasti ir: “Kā tu to atceries?” vai otrā lieta, kas man patīk, tās ir spontānas un mazliet trakas lietas, jo man tuvie cilvēki vienmēr pavelkas līdzi tam un parasti tas izdodas uz visiem 100.

Tava pēdējā laika vērtīgākā atziņa?

Pieņem savas izvēles ar tā izrietošajām sekām.

Novēlējums Latvijas delegācijai Parīzes Olimpiskajās spēlēs?

Foto: privātais arhīvs

Ja kāds paklūp, tad padodam roku. Ja kāds finišē, tad priecājamies kopā.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais