Viena no gaidītākajām “Trīs Zvaigžņu balva 2023” nominācijām bija “Mūža ieguldījums sportā”, balvu saņēma Igo Japiņš, riteņbraucējs, treneris, sporta menedžeris, uzņēmējs un bijušais Riteņbraukšanas federācijas prezidents © Dmitrijs Suļžics/MN

Aizvadītais 2023. gads sportā ir ierakstīts vēstures lappusēs, jo Latvijas hokeja izlase Pasaules hokeja čempionātā ieguva bronzas medaļas. Tāpat Latvijas vārds izskanēja basketbolā, kur Latvijas valsts vienība Pasaules kausā izcīnīja godpilno 5. vietu, kas vēsturiski ir augstākais panākums Latvijai.

Abas komandas ne velti vēl šodien sauc par “Sapņu komandām”, liekot lepoties ar panākumiem, ko kāro katrs sportists, treneri, ģimenes, kā arī kvēlākie līdzjutēji.

Visiem laureātiem balvās pasniedza mākslinieka Artūra Analta veidoto piecus kilogramus smago apzeltīto ķieģeli / Dmitrijs Suļžics/MN

Tāpat ievērības cienīgus panākumus guva sportisti, kas Latvijas vārdu nes pasaulē vieglatlētikā, pludmales volejbolā un citos sporta veidos. Tam par apliecinājumu 17. janvārī Hanzas peronā notika sporta gaidītākie svētki, proti, “Trīs Zvaigžņu balva 2023”, kur apbalvoja izcilākos sportistus, kas aizvadītajā gadā uzrādījuši izcilus rezultātus.

Ceremoniju vadīja Baiba Sipeniece - Gavare un sporta žurnālists Kaspars Dvinskis / Dmitrijs Suļžics/MN

Visiem laureātiem balvās pasniedza mākslinieka Artūra Analta veidoto piecus kilogramus smago apzeltīto ķieģeli. Ceremoniju vadīja Baiba Sipeniece - Gavare un sporta žurnālists Kaspars Dvinskis. “Trīs Zvaigžņu balvu 2023” organizēja Latvijas Olimpiskā komiteja sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Balvu “Gada sportiste” ieguva vieglatlēte Agate Caune / Dmitrijs Suļžics/MN

Balvu “Gada sportiste” ieguva vieglatlēte Agate Caune, kura nominēta starp trim Eiropas uzlecošajām vieglatlētēm. Pēc balvas saņemšanas, aizkulisēs sportiste neslēpa aizkustinājumu:

Esmu pārsteigta un saviļņota par šo augsto novērtējumu, es ļoti priecājos. Šī sezona bija fenomenāla, bet, lai sasniegtu kāroto, tas ir bijis daudzu gadu darbs. Smags darbs. Es mērķtiecīgi esmu gājusi, lai izcīnītu uzvaras. Pats lielākais izaicinājums aizvadītajā gadā bija noticēt sev grūtos brīžos, jo likās, ka kaut kas līdz galam nav, bet tad, kad notici sev, tad viss ir iespējams. Šogad centīšos uzlabot savus personīgos rekordus.

Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Šilovs, kurš 2023. gadā debitēja NHL, pelnīti ieguva “Gada sportista” titulu. Tāpat uzlecošā zvaigzne tika atzīts par Pasaules čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Uz svinīgo ceremoniju sportists gan neieradās, jo aizvadīja spēli Ebotsfordas “Canucks”. Balvu Šilova vietā saņēma Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis, kurš neslēpa, cik ļoti viņš un komanda lepojas ar Šilova panākumiem.

Balvu “Gada paralimpiskā sportiste” ieguva paravieglatlēte Diāna Krūmiņa / Dmitrijs Suļžics/MN

Balvu “Gada paralimpiskā sportiste” ieguva paravieglatlēte Diāna Krūmiņa, kura Pasaules čempionātā paravieglatlētikā Parīzē izcīnīja zelta medaļu šķēpa mešanā un bronzu diska mešanā, nodrošinot dalību vasaras Paralimpiskajās spēlēs 2024. gadā Parīzē. Sportiste neslēpj, ka bijuši arī smagi brīži:

Mans aizvadītā gada lielākais izaicinājums bija tikt atpakaļ no bedres, jo es biju izdegusi un vienā brīdī domāju, ka iešu prom no sporta. Pateicoties vīram, viņa mudinājumam meklēt treneri un sasniegt mērķus, es to paveicu. Paldies vīram, paldies trenerim, kā arī Latvijas Paralimpiskajai komitejai. Šī balva būs īsta motivācija, jo šeit tika iesaistīta visa Latvija. Tāpat neslēpšu, ka mana motivācija ir joprojām mana tauta, mans karogs un himna.

“Gada paralimpiskais sportists” aizvadītajā gadā - paravieglatlēts Aigars Apinis / Dmitrijs Suļžics/MN

“Gada paralimpiskais sportists” aizvadītajā gadā - paravieglatlēts Aigars Apinis, kurš ceremonijā teica runu, kas paliks atmiņā un lika arī aizdomāties:

Es esmu satraukts, jo ir patīkami būt neziņā, kurš būs labākais no labākajiem. Turot šo unikālo balvu, mēs šodien esam priecīgi, priecājamies, bet reizēm ir dzīve, kas pagriežas pret 360 grādiem. Ir cilvēks, kas bija līdzās 23 gadus. Tas ir mans treneris Aldis Šupolnieks, kura diemžēl vairs nav. Viņš palīdzēja man sasniegt mērķus, tāpēc šī balva ir viņam. Padoties ir aizliegts.

Aigars Kalvītis Latvijas hokeja vīriešu valstsvienība vārdā apliecināja, ka atzinība, ir nopelnīta godam / Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijas hokeja vīriešu valstsvienība, izcīnot 3. vietu Pasaules hokeja čempionātā, apliecināja, ka ir pelnījusi iegūt balvu “Gada sporta komanda”. A. Kalvītis komandas vārdā apliecināja, ka atzinība, ir nopelnīta godam:

Jāsaka, ka mēs ilgi gājām uz šo balvu. Šis gads nebija viegls. Bija jārīko Pasaules čempionāts, kas izdevās un ieguva milzīgu līdzjutēju atsaucību. Paldies visiem, kas šā gada garumā darīja to brīnumu, kas izdevās Latvijas hokejam. Paldies visiem par ieguldīto darbu, paldies visiem, kas juta mums līdzi.

“Gada sporta mazā komanda” balvu ieguva pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova (no kreisās) / Dmitrijs Suļžics/MN

“Gada sporta mazā komanda” balvu ieguva pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova, kuras 2023. gadā izcīnīja “Eiropas Queen of the beach” statusu. Uz skatuves sportistes neslēpa savu pārsteigumu:

Mēs abas sēdējām un mūsu pulss uzleca vismaz uz 150. Labāk būtu bijušas laukumā un spēlējušas. Paldies trenerim, jo šogad gājām roku rokā, neskatoties uz izaicinājumiem un grūtībām. Patiesā uzvara ir tad, kad mēs pārvaram sevi. Paldies mūsu lielajai komandai, kas ikdienā tur rūpi par mums, bet šogad vēlamies izcelt Latvijas līdzjutējus, kuriem šogad visos sporta veidos ir uzplaukums.

“Trīs Zvaigžņu balvas 2023” ceremonijā godināja arī treneris Luka Banki, kurš ieguva balvu “Gada sporta treneris”. Tieši Luka Banki Latvijas vīriešu izlasi aizveda līdz Pasaules kausa 5. vietai. Treneris pateicās ar video palīdzību, jo nevarēja ierasties uz vietas, video varēja redzēt, ka viņš nerimās saukt: “Mūsu zeme, Latvija!”, kas izraisīja ovāciju vētru - gan zālē, gan arī pie TV ekrāniem.

“Gada sportists tehniskajos sporta veidos” balvu ieguva brāļi Daniels un Bruno Lielbārži / Dmitrijs Suļžics/MN

“Gada sportists tehniskajos sporta veidos” balvu ieguva brāļi Daniels un Bruno Lielbārži, kuri parādījuši atzīstamu sniegumu pirmajā pilnvērtīgajā sezonā Pasaules čempionāta blakusvāģiem seriālā pieaugušo konkurencē. Puiši atklāja ceļu līdz lielajam sportam:

Esam pārsteigti, neticējām, ka iegūsim šo balvu. Aizvadītajā gadā gan pietiekami labi bijām sagatavojušies, bet izaicinājumu netrūka. Turklāt pasaulē ir daudz citādāk braukt, nekā Latvijā, tāpēc tas priekš mums bija arī grūtākais. Šim gadam ir mērķis tikt top trijniekā un nobraukt vēl labāk. Mūsu stresa noturība ir ļoti laba, viens otram uzticamies. Mēs braucam kopā, tāpēc bez tā nemaz nevarētu. No četriem gadiem braucam ar kvadraciklu, bet no sešiem jau ar blakusvāģi, un tagad mums ir 17!

Nominācijā “Gada sporta federācija” laurus plūca Latvijas Hokeja federācija, jo tieši federācija par spīti finansiālajiem riskiem, noorganizēja Pasaules čempionātu hokejā un sasniedza vēsturiski augstāko rezultātu ar nacionālo vīriešu izlasi. Aigars Kalvītis teica:

Paldies visai iepriekšējai mūsu hokeja saimei, kas ir kaldināja hokeju, kā sporta veidu Latvijā. Paldies vīriešu un sieviešu komandu spēlētājiem, jauniešiem un junioriem, bērniem, viņu vecākiem, paldies līdzjutējiem. Latvijas hokejam bija mērķis, mazliet sapņains, bet mēs sasniedzām viņu. Un Harija Vītoliņa vārdiem, sakot: “Tas ir tikai sākums!”

“Gada sporta pašvaldība” balva nonāca pie Liepājas valstspilsētas. Aizvadītā gada laikā organizēti neskaitāmi nacionāla un starptautiska līmeņa pasākumi, spilgtākais no tiem bija Eiropas rallija čempionāts. Uzrunas laikā izskanēja gaviles un pateicība:

Liepājai uzvara! Paldies ikvienam, kas sporto Liepājā, kas trenē Liepājā un kas arī atbalsta liepājniekus. Paldies par to, ko darām.

Balvu “Gada ģimene sportā” ieguva Praškeviču ģimene / Dmitrijs Suļžics/MN

Ceremonijā ar stāvovācijām godināja “Gada ģimeni sportā”, ko ieguva Praškeviču ģimene. Dzīves ceļā liktajiem skaudrajiem izaicinājumiem mamma Jana Praškeviča pretī stājas ar paceltu galvu un pierāda, ka sports ir un būs spēka avots. Uzrunas laikā mamma neslēpa aizkustinājuma asaras:

Neticami, ka mēs te esam. Kopā ar tāda līmeņa sportistiem. Pēc pusgada varbūt es to aptveršu. Šobrīd - neticami, paldies!

“Gada sporta skolotāja” balvu ieguva Aiva Aišpure, Bauskas Valsts ģimnāzijas sporta skolotāja / Dmitrijs Suļžics/MN

“Gada sporta skolotāja” balvu ieguva Aiva Aišpure, Bauskas Valsts ģimnāzijas sporta skolotāja. Savā runā skolotāja veltīja pateicības vārdus:

Lielākā panākumu atslēga ir mans sirdsdarbs, audzinot jauniešus un bērnus. Un šis apbalvojums iet roku rokā. Skolotājs, bērns un vecāks, jo tikai kopā mēs varam paveikt lielas lietas. Paldies manam brīnišķīgajam Bauskas Valsts ģimnāzijas kolektīvam, kā arī vienmēr atsaucīgajai vadības komandai. Paldies manam balstam - ģimenei, jo pedagoga darbs prasa lielu enerģiju. Sabalansēt darbu ar ģimeni ne vienmēr ir viegli. Paldies ikvienam, kas mani ir atbalstījis un devis šo enerģiju, lai es varētu strādāt un paveikt lielas lietas.

Gada sporta žurnālists Jānis Freimanis kopā ar balvas pasniedzēju Inesi Vaideri / Dmitrijs Suļžics/MN

Gada sporta žurnālista titulu ieguva Jānis Freimanis, kurš ir delfi.lv/MVP redaktors. Freimanis pēc pētnieciskās žurnālistikas vadlīnijām analizēja dažādus aktuālus sporta dzīves notikumus un izgaismoja iespējamās problēmsituācijas. Svinīgās uzrunas laikā žurnālists veltīja arī atzinības vārdus:

Paldies savam darba devējam, jo man ir privilēģija strādāt medijā, kas novērtē kvalitatīvu žurnālistiku. Gribu pateikties arī Armandam Pučem, kurš ir iedevis ne tikai profesionālo iedvesmu jau kopš studiju gadiem, bet arī vērtības. Un viena no tām ir ģimene. Es esmu centies ģimeni likt pirmajā vietā, tāpēc šī balva man dod klusu cerību, ka arī šeit man viss izdodas. Tāpat vēlos aicināt cilvēkus nestāvēt malā un, ja redzat netaisnību, sliktas lietas, jo ļaunums jau būs visu laiku, nebūsim vienaldzīgi.

“Gada jaunatnes sporta treneris” Limbažu novada sporta skolas treneris Igo Ažuks / Dmitrijs Suļžics/MN

Balva “Gada jaunatnes sporta treneris” nonāca pie Limbažu novada sporta skolas trenera Igo Ažuka, kurš vairāku gadu garumā sagatavojis daudzus valsts čempionus smaiļošanā un kanoe airēšanā. Treneris atklāja, kas būs turpmākie mērķi:

Man kā trenerim, lielākais izaicinājums bija startēt Pasaules čempionā un izcīnīt zelta medaļau, arī Eiropas čempionātā izcīnītās divas sudraba medaļas. Šādi sasniegumi vēl nebija bijuši. Jaunas emocijas, jauni pārbaudījumi, jaunas grūtības, bet rezultāts ir apmierinošs. Šī bija veiksmīga sezona. Mana motivācija ir mani audzēkņi, šī balva ir viņu nopelns. Patiesībā, esmu bilde, kas saņem šo balvu, bez viņiem nebūtu izdevies. Turpināšu darīt iesākto. Gribam pārbaudīt spēku līmeni un skatīsimies, cik tālu tiksim.

Mūža ieguldījums sportā” balvu saņēma Igo Japiņš / Dmitrijs Suļžics/MN

Viena no gaidītākajām “Trīs Zvaigžņu balva 2023” nominācijām bija “Mūža ieguldījums sportā”, balvu saņēma Igo Japiņš, kurš ir ne tikai riteņbraucējs, treneris un sporta menedžeris, bet arī bijušais Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents, kā arī uzņēmējs un piecu bērnu tēvs. Igo Japiņš teica paldies vārdus:

Paldies žūrijai, ka ieraudzīja mani, ka atminējās mani un piešķīra šo balvu. Parasti gan šādas balvas dod cilvēkiem, kurus vēlas sūtīt pensijā un dzīvē ir kaut ko labu izdarījuši, bet, ja tā nopietni, tad es piedzimu ģimenē, kur tētis bija izcils sportists. Vēlāk arī izcils treneris, kurš arī man tālāk nodeva šīs zināšanas. Rezultāti ir bijuši, tāpēc ir prieks. Taču šajā ceļā visvairāk cieta ģimene. Tāpēc ģimenei ir jāsaka paldies un jālūdz piedošana, jo pusi no dzīves neesmu bijis mājās.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv