© Foto: Marlēna Alstere

Labas dienas, labakas vakaras un labas naktis. Aviobiļetēm kļūstot dārgākām un pieejamo atvaļinājuma dienu skaitam sarūkot citos galamērķos weekend getaway var būt arī tepat – kaimiņos, Viļņā. Arī divas dienas ir pilnīgi pietiekami, lai sajustu šīs pilsētas garšu un secinātu, ka šī ir pilsēta ar savu raksturu, nostāju, šarmu, un pats galvenais – tā ir pilsēta cilvēkiem.

Un ne jau tikai kādai īpašai iedzīvotāju vai tūristu grupai, bet gan visiem - velobraucējiem, autovadītājiem, ģimenēm ar bērniem, pāriem, mājdzīvnieku saimniekiem, naktsdzīves cienītājiem, gurmāniem un arī šopaholiķiem. Ticu, ka katram šajā pilsētā būs pa spēkam atrast sev piemērotāko veidu un izklaides, kā pavadīt lieliskas brīvdienas, tad nu daži ieteikumi.

Katrs rīts sākas ar brokastīm. Nezinu, kā jums, bet ceļojumos bieži gadās tā, ka, paēdot sātīgas brokastis, nākamā ēdienreize ir tikai vakariņās, jo pa dienu jāpaspēj nostaigāt vairāki tūkstoši soļu, lai apskatītu pēc iespējas vairāk. Klīstot pa Viļņas mīlīgajām ieliņām, uz katra soļa gribas teikt uh un ah. Cik daudz mazu jauku kafejnīcu, bāru un restorānu, katrs ar savu īpašu un autentisku interjeru. Viļņa ir arī viena no tām vietām, kur skaistās dekorācijas pozitīvi maldina par ēdiena cenu, kā vienu šādu piemēru varu nosaukt Sugamore.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Elegantas dekorācijas no ārpuses, lielie stiklu logi ar neskaitāmajiem dažādu izmēru teddy bear, kurus kā kompanjonus var iesēdināt sev blakus krēslā. Pārkāpjot pāri slieksnim, skatienu acumirklī pārņem žilbinoši glazētās kūciņas un gaumīgais telpu iekārtojums. Liekas, ka pēc apraksta vien varētu šķist, ka te brokastīs vien būtu jāatstāj paliela naudas summas, bet par lielu pārsteigumu tā nebūt nav. Cenas ir ļoti draudzīgas, un ēdiens… nu ļoti gards, pieejama plaša brokastu izvēle, par desertiem nemaz nerunājot.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Otra brokastu vieta, kur doties baudīt dažnedažādāko veidu pankūkas un crepes ir Gusto blynine. Šeit gan jārēķinās ar to, ka apkalpošana notiek lēni, par ko liecina arī Google reviews, taču, ja laika jums ir pietiekami daudz un esat pankūku mīļi, šī vieta varētu jums patikt. Īpaši šīs vietas interjeru novērtēs mazie ceļotāji, tā kā šīs kafejnīcas interjers šķietami iedvesmots no Alises Brīnumzemē, kur pie griestiem atradīsiet tējas tasītes un mini flamingo mazos gaisa balonos.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Pēc kārtīgām brokastīm laiks vākt soļus, iespaidus un atmiņas, ko noteikti izdosies izdarīt pa ceļam, ar kājām dodoties uz vienu no interesantākajiem apskates objektiem - Lukiškes cietumu. Līdz 2018.gadam cietums darbojās un tajā savu sodu par dažādu veidu noziegumiem izcieta ne viens vien ieslodzītais. Lukiškes bija vīriešu cietums, taču, neskatoties uz to, tajā par īpaši smagu noziegumu mitinājās arī dāma vārdā Alma Jonaitiene (pirms kāda laika šī bija viena no skaļākajām policijas lietām Lietuvā). Šobrīd cietumam dāvāta otrā dzīve - tas pārveidots par industriālu un mūsdienīgu atpūtas vietu, kur klausīties dažādus koncertus un pat apmeklēt festivālus. Ieeja cietuma teritorijā ir bezmaksas, un tur pieejamais bārs ir atvērts katru dienu. Tomēr, ja esat gatavi aplūkot vietu, kur daži pavadījuši savas dzīves pēdējās minūtes, tad noteikti būsiet priecīgi par iespēju aplūkot cietumu arī no iekšpuses. Cietuma apskate iespējama, tikai piesakoties grupas ekskursijai gida pavadībā, biļetes cena 20 EUR, ekskursijas notiek trīs reizes dienā, grupas pieejamas angļu un lietuviešu valodās. Gids jums pastāstīs ne tikai to, ka Lietuvā kādreiz kā soda veids tika izpildīts arī nāves sods, bet arī atklās interesantas detaļas par Stranger things filmēšanas aizkulisēm. Biļetes iespējams nopirkt oficiālajā biļešu tirdzniecības vietā: https://www.lukiskiukalejimas.lt/pasivaiksciojimai/en/home-eng/.

Pēc Lukišķes apmeklējuma pārņēma liels prieks, skatoties, kā kaimiņi saglabā šādu kultūrvēsturisku mantojumu un dāvā tam otru dzīvi, vienlaikus arī palīdzot lauzt sabiedrības stereotipus par ieslodzījuma vietām. Vai šis Lietuvas projekts varētu kalpot par iedvesmu arī Brasas cietuma pārvērtībām?

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Pēc kārtīgas pastaigas un, iespējams, arī cietuma bāra apmeklējuma, var būt laiks pusdienām/vakariņām/launagam? Lai arī kas par ēdienreizi tā nebūtu, pizza is always a great idea. Un tas, ka esat Lietuvā, nebūt nenozīmē, ka nevarat tikt pie gardas itāļu picas! Viena no vietām, kur to nobaudīt ir Maurizio’s picērija. Arī šeit, tāpat kā citās vietās, jūtams, ka pie interjera piedomāts tā, lai jūs patiesi sajustos kā Itālijā.

Foto: Marlēna Alstere

Nesteidzīgu vakaru vecpilsētā varēsiet izbaudīt restorānā/tapu bārā Pulpo, kur vīnu jums pasniegs skaistās kristāla glāzēs, un to varēsiet malkot terasē (vai iekštelpās) uz vienas no jaukākajām ieliņām kopā ar gardām tapām, turklāt par ļoti demokrātiskām cenām.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Savukārt, ja esat kokteiļu cienītājs, tad kokteiļu bārā Nick&Nora varēsiet apjukt no lielā piedāvājuma klāsta, kur tradicionāli kokteiļi padarīti īpaši, pievienojiet tiem Lietuvai raksturīgās garšas.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Ja jūs vairāk interesē nakts dzīve, tad arī to Viļņā atrast nebūs problēmu, jo daudzie bāri pulkstenim nositot 22.00 pārvēršas par kārtīgu ballīšu vietu. Viens no šādiem bāriem ir Bardakas. Interjers drīzāk atgādina Drakulas viesistabu, taču tas bāram piedod savu šarmu. Ja gribas ierasties uz kārtīgu ballīti, tad jāseko līdzi viņu pasākumu kalendāram, kas, sākoties vasaras sezonai, būs katru nedēļas nogali.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Ja neinteresē ne nakts dzīve, ne restorāni, tad varbūt interesēs iepirkšanās. Viļņā pieejamas arī tādu dizaineru preces, kas Latvijā nav atrodamas, kā piemēram, Bottega Veneta, Celine, Balenciaga un citi. Veikals, kur mājo visi augstākminētie zīmoli, ir Mados linija - parduotuve, kas atrodas pie Viļņas Rātsnama, tāpat atradīsiet arī mazas bodītes, kur iespējams atrast to, kas nav nopērkams lielajos tirdzniecības centros.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Arī suvenīru veikaliņi Viļņā ir īpaši, rokdarbnieki sarūpējuši dažādas rotaslietas, lina apģērbus un pat interjera priekšmetus visdažādākajās cenu kategorijās, ko aizvest mājās kā suvenīru vai dāvanu.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Kā naktsmājas Viļņā var izvēlēties gan viesnīcas, gan apartamentus. Šoreiz izvēlējamies apartamentus, kuri izskatās, ja ne labāk, tad pavisam noteikti tikpat labi kā bildēs. Neliels dzīvoklis ar plašu guļamistabu un viesistabu pašā vecpilsētas centrā pie greznā Viļņas Rātsnama, kur laukumā bieži iespējams apmeklēt koncertus un pasākumus. Paliekot šajos apartamentos, koncertus varēs klausīties, arī atverot logu, tāpat visas minētās vietas atrodas vien dažu minūšu gājiena attālumā, izņemot cietumu, kas prasīs vismaz 30 minūšu pastaigu, kuras laikā varēsiet apbrīnot rūpīgi koptās ieliņas un noskatīt vakariņu vietas.

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Foto: Marlēna Alstere

Īsais divu dienu ceļojums pa Viļņu atstāj patīkamu pēcgaršu un vēlmi uz šejieni doties vēlreiz kādā brīvdienu izbraucienā, kad nav vēlmes doties tik tālu vai gluži vienkārši iztērētas pieejamās atvaļinājuma dienas. Patiess prieks par mūsu kaimiņu zemi, kuri savā garā ir tik stipri, ka katras kafejnīcas logos ir vēstījums par atbalstu Ukrainai, ka jaunieši uz ielas vāc ziedojumus Ukrainai un garāmgājēji viņiem ne tikai lepni ziedo naudu, bet arī paspiež par to roku. Prieks par dzīvīgo pilsētu, dažādajām izklaides iespējām, skaistajiem interjeriem un platajiem smaidiem lietuviešu sejās, aciu braliukas!

Foto: Marlēna Alstere

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv