© Foto: Marlēna Alstere

All roads lead to Rome... vai ne? Roma ir viens no tiem galamērķiem, kas liekus komentārus neprasa.

“Es plānoju ceļojumu uz Romu.”

“Romu? Kur tas ir, kaut kur Āzijā?”

Tā nav teicis NEVIENS un NEKAD. Nē, ar Romu tādas situācijas būt nevar, jo Romu zina visi, nu tā, ka tiešām visi. Par to daļēji jāpasakās mūsu bērnībai un skolas gadiem, kad kultūrvēstures stundās mācījāmies kolonnu veidus un arhitektūru stilus. Romu var dēvēt par Eiropas kultūrvēsturiskā mantojuma šūpuli, kur pilsētas ieliņās jūtama gadsimtu ilga cilvēces vēsture un notikumu virpuļi. Tā ir pilsēta ar spilgtu pagātnes elpu, kas liek mūsu iztēlei veidot arvien jaunus domu lidojumus par to, kas šajās ielās noticis pirms 50, 100 un 200 gadiem. Roma ir vieta, kur, esot tagadnē, iespējams ielūkoties pagātnē.

Kolizeja apskate

Foto: Marlēna Alstere

Ar ko tad Romā jāsāk? Ar ko gan citu, ja ne vien ar slaveno Romas Kolizeju, dzimšanas vietu tūkstošiem romantizēto un leģendām apvīto stāstu par gladiatoriem.

Foto: Marlēna Alstere

Te uzreiz gribas piebilst, ja līdz šim jums arī ir šķitis, ka gidu pakalpojumi vairāk piestāv Impro ceļojumiem ar autobusu, tad Roma tomēr varētu būt tā vieta, kur jums šo savu pārliecību derētu pārskatīt. Ja ne citos apskates objektos, tad Kolizejā gida pakalpojums var tikt uzskatīts par vērtīgi iztērētu naudu. Piemēram, vai zinājāt, ka vien pirms 20 gadiem Romas Kolizejs bija brīvi pieejams parks jebkuram apmeklētājam? Pirms tas bija publisks parks, kur bērniem spēlēt futbolu un ģimenēm doties piknikā, Kolizejs ticis izmantots kā daudzdzīvokļu māja, tirdzniecības vieta un, galu galā, arī metāla ieguves vieta. Jā, tieši tā, metāla ieguves vieta. Raugoties uz Kolizeju, pamanīsiet, ka tā sienas klāj lielāki un mazāki caurumi, kuri, kā izrādās, izveidoti, lai izkausētu metāla stieņus, kas turējuši kopā smagos akmeņu blokus. Tāpat gids pastāstīs jums arī nianses par gladiatoru ēdienkarti, dzīvošanas apstākļiem, apmācībām un vēl daudz ko citu. Biļešu cenas Kolizejā, sākot no 16 EUR, biļete garantē jums ieeju ne tikai Kolizejā, bet ļauj apmeklēt arī Romiešu forumu un Palatīnas kalnu. Arī šie ir objekti, kur uzburt sev galvā ainu par seno Romas impēriju un likt lietā iztēli, lai redzamās ēku drupas spētu uzmodelēt par dzīvojamām mājām un funkcionējošām ēkām.

Foto: Marlēna Alstere

Esot blakus Kolizejam (it īpaši karstā vasaras dienā), nepieciešams nobaudīt kādu itāļu picu un atvēsināties. Jūs jautāsiet - atvēsināties ar ko? Ar ko gan citu, kā Itālijai visraksturīgāko kokteili - A-P-E-R-O-L-U! Tieši tā, nekur aperols negaršo labāk kā Itālijā. Aperols garšo vēl labāk, ja to iespējams baudīt ar skatu uz Kolizeju, tieši tāpēc Kolizejam blakus esošā iela ir lieliski piemērota šā plāna izpildei. Uz tās cita citai blakus izvietojušās vairākas mīlīgas kafejnīciņas ar āra galdiņiem un ekskluzīvu skatu uz vareno Kolizeju: Caffe Martini e Rossi, Royal art cafe, Ristoro della Salute.

Kad esat atcerējušies vēstures stundās mācīto par Romas impēriju, var doties tālāk, visdrīzāk, jūs vēlēsieties doties Trevi strūklakas virzienā. Pa ceļam nepamanīts nepaliks Vittorio Emanuele II piemineklis.

Foto: Marlēna Alstere

Šķietami, skaistākais piemineklis kāds jebkad redzēts. Saulainā dienā, jau liekot pirmos soļus, baltie marmora pakāpieni un grīdas tā vien žilbinās acis. Šeit apmeklējums būs bezmaksas, ja vien nevēlēsieties apskatīt Romu no augšas, lifts uz skatu platformu izmaksā ap 12 EUR. Ne tik augstu, cik skatu platforma, bet tomēr pietiekami, lai redzētu Kolizeju un Romiešu forumu, atrodas kafejnīca. Ja paveicas ar galdiņu, tad aperol with a view ir garantēts. Diennakts tumšajā laikā šo skaisto monumentu var aplūkot, baudot vakariņas no Cin Cin Bar balkoniņa.

Trevi strūklaka

Foto: Marlēna Alstere

Pēc pieminekļa apskates būsiet nonākuši pie Trevi strūklakas. Trevi strūklakā ir kaut kas maģisks, tās mirdzošais baltums kontrastā ar zilo ūdeni liek elpai aizrauties. Protams, ka Trevi strūklaka ir viens no apmeklētākajiem apskates objektiem, tāpēc, lai tiktu pie labas skatu vietas un, iespējams, arī kādas bildes, ieteikums uz Trevi doties agri no rīta, līdzi ņemot kādu monētu, ko pārmest pār plecu, tā teikt - veiksmei. Pamanīsiet, ka strūklaka pilna vizuļojošu monētu, kas katra glabā kāda ceļotāja vēlēšanos, bet cik daudz tad monētu var būt vienā strūklakā? Ja paveicas būt īstajā vietā un laikā, tad var redzēt brīdi, kad tiek “ievākta” Trevi strūklakas peļņa, drīzāk to pat varētu nosaukt par “iesūknēšanu”. Dažādi avoti lēš, ka dienā Trevi strūklakā iekrīt pat līdz 3 tūkstošiem eiro, kas vidēji ir 1,5 miljoni eiro gadā. Ja arī jums rodas jautājums, kurš tad tiek pie šīs peļņas, tad varbūt arī jūs priecāsieties uzzināt, ka tā tiek ziedota labdarībai.

Ja esat pie Trevi strūklakas (un jūs noteikti būsiet, ja reiz esat izdomājuši doties uz Romu), tad noteikti vajag arī kaut ko iekost. Tā kā klausot ieteikumus, dosieties uz strūklaku no rīta, aperols vēl varētu nebūt īsti vietā.

Foto: Marlēna Alstere

L’Antico Forno di Piazza Trevi atradīsiet aromātisku un gardu kafiju, kuru ieteicams baudīt kopā ar kādu no milzīgajiem, pildījuma pārpilnajiem kruasāniem (iesaku pistāciju, jo tādu nevienā citā Itālijas pilsētā nav iespējams baudīt). Tikt pie galdiņa ar skatu uz strūklaku, protams, varētu būt diezgan neiespējami, tāpēc visu var palūgt līdzņemšanai un doties to baudīt pie strūklakas. Savukārt gardu tiramisu līdzņemšanai var dabūt turpat blakus Caffe Roma Gelateria. Google reviews par gelato te gan bēdīgi zems, taču tiramisu jūs nepievils.

Spāņu kāpnes

Foto: Marlēna Alstere

Netālu no Trevi atradīsiet arī Spāņu kāpnes. Interesanti, ka tās sauc par spāņu kāpnēm, taču tās būvējuši francūži un tās atrodas Itālijā, vārdu sakot - multikulturāls apskates objekts. Apkārt esošajās ieliņās cits pie cita saspiedušies visi zināmākie dizaineru veikali, kuru skatlogi viens par otru iespaidīgāki un vilinošāki.

Vatikāna apskate

Ja domājam par Romu, tad varētu teikt, ka tā ir kā 1+1, un tas +1 ir nekas cits kā Vatikāns. Uz Vatikānu var nokļūt dažādi, atkarībā no jūsu sākuma lokācijas - autobuss, metro, taksis vai ar kājām (tikai ne ar auto, auto Romā neīrējiet, vienīgais, ko jūs ar to varēsiet darīt - maksāt naudu par auto nomu, stāvvietu un, iespējams, arī soda naudu par skrāpējumiem). Sabiedriskais transports Romā ir tīri pieklājīgs un samērā lēts, tāpēc to nav problēmu izmantot, metro un autobuss - 1,50 EUR par biļeti. Tikai atcerieties, ka autobusā nav iespējams iegādāties biļetes, taču kontrole Romas sabiedriskajā transportā ir ļoti stingra, arī sodi ir gana bargi, tāpēc lieki riskēt nevajadzētu.

Foto: Marlēna Alstere

Pirms Vatikāna apskates ir jāsaprot tas, ko vēlaties redzēt. Pašu Svētā Pētera baziliku var apskatīt bezmaksas, tikai jārēķinās ar garām rindām, tāpēc arī uz šejieni jādodas pēc iespējas agrāk. Rindas var būt pat 2 stundu garumā, ja vien iepriekš neesat pieteikuši tūri ar gidu (tas gan būs par maksu). Svarīga nianse, kas attiecas uz dāmām - ja dosieties uz Vatikānu vai kādu citu baznīcu Romā vasaras sezonā ar atsegtiem pleciem, visdrīzāk, ka netiksiet ielaistas.

Ja tā padomā,tad diez gan ironiski, jo baznīcas mākslas darbos reti kad atrodami cilvēki ar aizsegtiem pleciem, par citām ķermeņa daļām, nemaz nerunājot.

Dodoties apskatīt Sv. Pētera baziliku, jūs varētu vēlēties uzbraukt augšā uz jumta, no kura paveras iespaidīgs skats pār Vatikānu. Ja esat gatavi kāpt pa trepēm, tas izmaksās 8 EUR, ja vēlaties saudzēt sevi, tad pieejams arī lifts par 10 EUR. Lai uzzinātu vairāk par Vatikānu un tā vēsturi, jums varētu patikt iespēja apmeklēt Vatikāna muzeju un Siksta kapelu, biļetes jāiegādājas iepriekš, oficiālajā muzeja interneta vietnē, biļetes maksa apmēram 30 EUR.

Kad esat apskatījuši galvenos apskates objektus, ir laiks kārtīgai pastaigai gar Tibras upi. Pastaigas laikā varēsiet ne tikai nostaigāt liekās kalorijas, kas uzņemtas ar aperoliem, picām un pastām, bet arī baudīt skaisto Romas arhitektūru un saskaitīt daudzos tiltus, kas ved pāri Tibras upei. Aizejot pietiekami tālu, jūs atklāsiet arī to, ka Romai ir pašai sava sala - Isola Tiberina. Uz šīs salas gan nav nekā daudz, vien dažas kafejnīciņas, aptieka un vēl šis tas. Taču, ja jūsu plānos ir došanās uz Trasteveres rajonu, tad šī sala jums būs pa ceļam.

Villa Borghese

Foto: Marlēna Alstere

Ja pastaigas ir tas ko meklējat, tad viens no zināmākajiem parkiem Romā ir Villa Borghese, šajā parkā noteikti pietiks darāmā un skatāmā veselai dienai. Šis ir kā tāds Ņujorkas centrālparks, tikai Romas versijā. Atrast sev piemērotāko nodarbi te varēs ikviens. Te pieejamas vairākas kafejnīcas, strūklakas, dīķīši, laivu noma, zoo un pat mazs kino teātris. Parks nosaukts mākslas galerijas Villa Borghese vārdā, kurā var aplūkot slavenās Bernini skulptūras un citus ievērojamus mākslas darbus, biļetes sākot no 25 EUR.

Foto: Marlēna Alstere

Romas skaistums jūtams gan uz zemes, gan no augšas, tāpēc te pāris Roof top bar ieteikumi par demokrātiskām cenām (te gan ieteicams veikt rezervāciju): Ambrosia Rooftop Restaurant & Bar, La Terrazza Dei Papi.

Foto: Marlēna Alstere

Protams, ka par Romu var rakstīt ne tikai garus bloga ierakstus, bet arī grāmatas, taču, lai cik atbilstošus un trāpīgus izteiksmes līdzekļus neizmantotu, Romu nav iespējams aprakstīt, tā ir jāpiedzīvo! Ja vēl tas nav paspēts, tad ceru, ka Roma pēc šā raksta izlasīšanas iekļūs tuvāko galamērķu sarakstā. Ciao!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv