Atjaunota Ēbelmuiža – Ziepniekkalna baroka pērle

© Foto: publicitātes

Oktobrī durvis apmeklētājiem un privātu notikumu svinēt gribētājiem ver atjaunotā Ēbelmuiža - 18. gs baroka stilā celta Rīgas piepilsētas muiža. Muižā plānots uzņemt kāzu, privātu, korporatīvu pasākumu rīkotājus un svinēt gribētājus, mākslinieki aicināti rīkot personālizstādes.

Muižu savā paspārnē 10 gadu garumā atjaunojusi Mamaju ģimene - AS "Būvuzņēmums Restaurators" īpašnieks Mareks Mamajs un viņa sieva Agnese Mamaja. Pirms vairāk nekā 100 gadiem tā bijusi populāra bagātāko un ievērojamāko Rīgas namnieku atpūtas vieta, tagad tā rūpīgi restaurēta un atjaunota trīs stāvos, atbilstoši mūsdienu prasībām - ar plašu stikla piebūvi.

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Muižā pieejama svinību zāle un trīs pieņemšanas/izstāžu telpas, īpaši aprīkotu virtuve banketu rīkošanai un trīs istabu dzīvojamā zona otrajā stāvā, bet trešajā stāvā plešas plašas mansarda telpas. Ap Ēbelmuižu ierīkots arī moderns dārzs, piebraucamā zona un pieejamas stāvvietas.

Foto: publicitātes

Ēbelmuižas atjaunošanas darbus un restaurāciju veica amatnieki un restauratori, kuri strādā uzņēmumā AS "Būvuzņēmums Restaurators". Darbi tika veikti, ņemot vērā arhitektoniski māksliniecisko izpēti un arhitekta Artūra Lapiņa izstrādāto restaurācijas projektu.

Foto: publicitātes

Mareks Mamajs par ēkas atjaunošanu saka: “Ēka atradās uz sabrukšanas robežas un ēkas ārsienas vairs nebija nestspējīgas, tās turējās galvenokārt uz iekšsienu konstrukcijām, tāpēc ēkai no jauna tika būvētas ārsienas, neizmainot un nesabojājot starpstāvu pārsegumus un jumta konstrukcijas. Muižai saglabāti vecie pamati, iekšējās un jumta konstrukcijas, bet no jauna tika izgatavotas logu un durvju kopijas.”

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Inovācija, par ko īpašnieki vēlas teikt īpašu paldies Nacionālajai kultūras mantojumu pārvaldei, ka pēc vairāk nekā gadu ilgiem saskaņošanas darbiem izdevās gūt atbalstu ēkas stikla piebūves veidošanai, lai tā atbilstu mūsdienu prasībām.

M. Mamajs piebilst: “Ēkā nebija telpas, kur varētu rīkot koncertus, pasākumus un lielākas sanākšanas, lai tā būtu pievilcīga plašākai publikai un apmeklētāju lokam, tāpēc ļoti priecājamies par šo stikla zāli, kas ļauj uzņemt līdz 80 - 100 viesu. Ļoti daudz laika un enerģijas tika veltīts materiālu meklēšanai muižas iekštelpām, piemēram, ozolkoka grīdas iegādātas no bijušā “Bauskas alus” brūža - ozola brusas un konstrukcijas, no tām veidota grīda, kas ir ļoti skaistā krāsā un piešķir īpašu noskaņu un sajūtu."

Foto: publicitātes

Foto: publicitātes

Muiža ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēbelmuiža pirmsākumos veidojās kā bagāta Rīgas namnieka vasaras mītne, kas tiem laikiem atradās tālu no Rīgas centra - 18. gadsimta otrajā pusē ap muižu pletās gan smilšainas, gan pārpurvotas pļavas.

Dzīvesstils

Nevajadzētu pilnībā atteikties no gaļas un piena produktiem. Saskaņā ar jauniem pētījumiem bez šiem produktiem cilvēka ķermenis ir neaizsargātāks pret cīņu ar vēža šūnām, saka endokrinoloģe, medicīnas zinātņu doktore Zukhra Pavlova.