5 populārākie Igaunijas nacionālās virtuves ēdieni

© Foto: pixabay.com

Igauniju no trim pusēm ieskauj jūra un kurā ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis salu. Ik gadu Baltijas jūras austrumu piekraste piesaista jaunas pieredzes meklētājus no visas pasaules.

Taču Igaunija piedāvā ne tikai pludmales, bet arī iepazīstinās ar unikāliem kultūras un arhitektūras pieminekļiem, daudziem mākslas centriem un mājīgiem restorāniem, kas piedāvā Eiropas un nacionālās virtuves ēdienus, raksta thegaze.media.

Igauņu tradicionālos ēdienus veidojis cilvēku dzīvesveids, kuri jau sen dzīvo šajā zemē. Garšvielas šeit tiek izmantotas reti, un lielākajai daļai ēdienu ir dabiskas, smalkas garšas un aromāti. Tradicionāli iecienītas ir aukstās uzkodas, piena un gaļas zupas, graudu un dārzeņu maisījumi, zivis un medījumi.

Igaunijas kulinārijas kultūra ir īpaša. Pieci ēdieni, ko noteikti ir vērts izmēģināt, lai pilnībā izbaudītu šo unikālo virtuvi.

Kiluvoileib

Foto: pixabay.com

Kiluvoileib ir tradicionāla igauņu sviestmaize, ko ir neticami vienkārši pagatavot. Lai gan tās izskats var nešķist pievilcīgs, tā garša var jūs pārsteigt. Ēdiena pamatā ir Baltijas siļķe, ko parasti marinē ūdens, cukura un garšvielu maisījumā, lai iegūtu unikālu saldskābo garšu.

Lai pagatavotu kiluvoileibu, marinētu Baltijas siļķu fileju ietin tumšās rupjmaizes šķēlēs, kas smērētas ar maigu krējuma sviestu. Dažreiz sviestmaizei pievieno sagrieztas vārītas olas, sarkanos sīpolus un svaigas dilles. Šo interesanto uzkodu varat nobaudīt vietējās maiznīcās vai mājīgos tradicionālās igauņu virtuves restorānos.

Mulgipuder

Foto: depositphotos.com

Mulgipuder ir igauņu nacionālais ēdiens, kas iepriekš gatavoja tikai uz lielām svinībām. Mulgipuder gatavo no kartupeļu biezeņa, kam pievieno vārītu graudaugus, parasti miežus vai grūbas, un pēc tam sajauc līdz krēmīgai konsistencei. Putru rotā ar ceptu bekonu un sīpoliem, piešķirot tai neatkārtojamu garšu. Šo ēdienu var atrast dažos tradicionālos Tallinas restorānos.

Kama

Foto: pixabay.com

Kama ir sens ēdiens ar 5000 gadu senu vēsturi. Tās unikalitāte slēpjas faktā, ka "kama" ir dažādu veidu miltu, parasti miežu, rudzu, auzu un zirņu, maisījums. Šo maisījumu apvieno ar pienu vai kefīru, saldinātu ar medu un cukuru. Kamai ir riekstu garša un krēmīga konsistence, kas to ir padarījis par diezgan populāru desertu.

Sult

Foto: depositphotos.com

Sults ir tradicionāla igauņu želejas gaļa, ko gatavo, vārot cūkgaļu un kaulus, līdz tie kļūst neticami maigi un aromātiski. Traukā bieži tiek pievienotas pamata garšvielas, piemēram, lauru lapas, pipari un ķiploki. Sult noslēpums slēpjas lēnā gatavošanā, jo tas ļauj cūkgaļai izdalīt savu dabisko želatīnu, kas atdzesējot ēdienam piešķir želejveida konsistenci. Sults bieži tiek pasniegts uz svētku galdiem aukstā veidā un tiek baudīts kopā ar sinepēm un svaigiem gurķiem.

Verivorst

Foto: pixabay.com

Verivorst, labāk pazīstams kā asinsdesa vai "melnais pudiņš", tiek pagatavots, sajaucot svaigas cūkgaļas asinis ar vārītiem miežiem vai rīsiem, piešķirot desai tai raksturīgo graudaino tekstūru. Maisījumu apkaisa ar sīpoliem, sāli, pipariem un pilda īpaši apstrādātos apvalkos. Pēc tam desu vāra vai cep, līdz veidojas viegla garoziņa. Verivorst visbiežāk gatavo Ziemassvētku brīvdienām.

Kašers un Lelde Ceriņa dalās ar iespaidiem par Āfriku. Vairāk šeit.