Ko atklāj Tukuma muzeja pērles?

© Publicitātes foto

Tagad, kad ir iespēja ceļot uz tuvām un tālām zemēm, nereti aizmirstam par vietām, kas ir tepat Latvijā. Tās ir pilis un muižas. Tās ir vietas, kur pagātne ieskatās acīs nākotnei. Šeit pulsē stāsti, dzīvība un kaut kas mazliet netverams. Tas viss ir jāredz, lai piedzīvotu, sajustu, izgaršotu un novērtētu to, kas ir dažu desmitu kilometru rādiusā.

Tukuma muzeja dažādība

Tukuma muzejs ir dibināts 1935. gadā kā pirmais mākslas muzejs ārpus Rīgas. Laika gaitā tas paplašinājies un kļuvis par reģionālas nozīmes muzeju. Tā sastāvā mūsdienās ietilpst septiņi dažādi muzeji: Tukuma Mākslas muzejs (izveidots 1935), Durbes pils (1991), Mākslas galerija "Durvis" (1988), Tukuma Pils tornis (1995), Tukuma Audēju darbnīca (1988), Pastariņa muzejs (1967) un arī Džūkstes Pasaku muzejs (2001).

Tukuma muzejs ir kultūrvides muzejs, kura krājumā ir gan izcila Latvijas modernās mākslas, gan historisma laikmeta kungu māju interjera un mākslas priekšmeti, gan apjomīgs rakstisko, vizuālo un lietisko priekšmetu klāsts, kas raksturo Tukuma novadu.

Rainis savā istabā / Privātais arhīvs

Muižu kultūrvēstures tēmas ir viens no muzeja pētniecības galvenajiem virzieniem. Pētniece Dr. h. c. Inta Dišlere un muzeja direktore Agrita Ozola ir vairāku izstāžu un grāmatu autores, viņu darbības virziens saistīts ar Austrumkurzemes muižu un vācbaltu dzimtu vēstures izpēti, publikācijām par sarežģītiem vēstures jautājumiem.

Mākslas zinātnieki Dainis Bruģis un Ina Līne, tur rūpi par Durbes pils ekspozīciju papildināšanu.

Durbes muižas centrs nodots Tukuma muzeja rīcībā 1991. gadā un kopš tā laika muzeja direktore Agrita Ozola ir vadījusi pils ansambļa atjaunošanas procesu, piesaistot zinošus speciālistus un finansējumu no dažādiem avotiem, arī no Valsts Kultūrkapitāla fonda. Pamazām ar lielu rūpību pret detaļām un pietāti pret ēkas vēsturi tiek atjaunota arī kalpu māja. Joprojām tiek lolota cerība atjaunot apkārtmūri visā tā apjomā, un rekonstruēt savulaik noārdītās saimniecības ēkas: vāgūzi ar zirgu stalli un kūti, kur varētu izvietot bagāto Tukuma muzeja krājumu un izveidot arī modernas restaurācijas darbnīcas.

Joprojām tiek lolota cerība atjaunot apkārtmūri visā tā apjomā / Privātais arhīvs

Atjaunojot visas laika gaitā zudušās ēkas, Durbes pils ansamblis atgūtu seno diženumu un parādītos visā krāšņumā.

Šie piemēri un citas pilīs joprojām atrodamās vēsturiskās substances apliecina darinātāju izcilās iemaņas un arī izpratni par vērtībām. Mūsdienās daudzas no šīm prasmēm ir piemirstas, bet joprojām ir prasmīgi un zinoši cilvēki, spējīgi veikt ļoti sarežģītus uzdevumus. Unikālo vēstures liecību apzināšana, izpēte un saglabāšana nākamajām paaudzēm ir viena no svarīgākajiem muzeju, arī Tukuma muzeja, virsuzdevumiem.

Neformālā gaisotnē iepazīstinot savus apmeklētājus ar īpašo vēstures un kultūras mantojumu, muzejs palīdz apzināties un labāk izprast vērtības, un novērtēt sevi kopējā Eiropas kultūrtelpas kontekstā.

Sava laikmeta liecība

Latvijā bieži vien visas kungu mājas tiek sauktas par pilīm. Te nu gribētos piebilst, ka parasti pils ir valdnieku dzīves vieta un par pili Latvijā varētu saukt, piemēram, Rīgas, Bauskas, Cēsu, arī Jelgavas un Rundāles pili. Tomēr tautas valodā ļoti bieži katra lepnāka kungu māja jeb muižas īpašnieka dzīvojamā ēka tiek dēvēta par pili. Muižu šaurākā nozīmē asociē ar muižas centra ēku kompleksu, kur ietilpst kungu māja un dažādas saimnieciskas un rūpnieciskas celtnes.

Pils nosaukums tiek lietots arī runājot par viduslaiku mūra pilīm, kas Latvijas teritorijā saistītas ar Vācu ordeņa Livonijas atzaru - laika gaitā šīs celtnes sabrukušas un zaudējušas savu nozīmi vai arī ieguvušas jaunu lomu.

Latvijā šobrīd skatāmas pilis un muižas visā to daudzveidībā, gan viduslaiku pilsdrupas un pilis, gan renesanses, baroka, klasicisma, historisma un eklektisma pilis un kungu mājas. Katra no tām ir sava laikmeta liecība, katrai piemīt neatkārtojams šarms - kopīgi tās veido vēsturiskās un sociālās attīstības kopainu Latvijā.

Latvija ir bagāta ar vietām, kas par sevi runā pašas / Privātais arhīvs

Tāpēc no 1. jūnija līdz 26. oktobrim piedalieties Latvijas piļu un muižu asociācijas rīkotajā akcijā “Apceļo Latvijas pilis un muižas!”. Tā ir lieliska iespēja iepazīt mūsu vēsturisko mantojumu un uzzināt ko jaunu. Noteikti neaizmirstiet iegriezties arī Tukuma Pils tornī un Durbes pilī.

Iepazīsti Durbes pili

Durbes pils piedāvā plašu notikumu un izklaides pasākumu klāstu. Arī šogad vasara solās būt notikumiem bagāta: 4. jūlijā ar Paulas Saijas un Trio Tresensus koncertprogrammu “Mazā bilžu rāmītī” Durbes pils pagalmā tiks atklātas Latvijas piļu un muižu asociācijas ikgadējās Vēsturisko parku un dārzu dienas. 18. jūlijā Durbes pils zālē plānots koncerts “Romantisma serenādes” (Ilze Grēvele-Skaraine, Rihards Millers, Ērika Millere un Orests Silabriedis), kas ieskandinās Tukuma novada svētkus. Oktobrī Durbes pilī varēs ļauties Leģendu nakts valdzinājumam.

Oktobrī Durbes pilī varēs ļauties Leģendu nakts valdzinājumam / Privātais arhīvs

Decembrī mazos apmeklētājus aicinām izbaudīt „Ziemassvētku laiku Durbes pilī” kopā ar pils ļaudīm - īpašniekiem, viņu ģimenes locekļiem un muižas ļaudīm. Kopā ar viņiem varēsiet izgatavot dāvanas, liet laimes, cept piparkūkas un iet rotaļās.

Programma “Iepazīsti Durbes pili un tās apkārtnes dabas bagātības” ar spēles palīdzību piedāvā iespēju atklāt pils un tās apkārtnes noslēpumus, palīdz noskaidrot vēsturiski nozīmīgus faktus un iepazīt pils interjeru. Un protams pilī tiek svinētas arī kāzas - krāšņās telpas kļūst par lielisku fonu jaunlaulāto un viesu kopā būšanai, izzinošām rotaļām un atrakcijām.

Uz Tukumu brauc kāzinieki, lai savu dienu padarītu vēl īpašāku / Foto: Mārtiņš Barons

Iejūtieties 19. gadsimta atmosfērā - apskatiet kungu mājas telpu atšķirīgo stilistiku un mākslas priekšmetu daudzveidību, netraucēti izbaudiet dabas miera un līdzsvara noskaņu ainavu parkā.

Nepalaid garām izstādes pils otrajā stāvā. Strādājam katru dienu, izņemot pirmdienas. Līdz šā gada 3. novembrim izpēti izstādi “Sibīrijas vēstules” par Latvijas iedzīvotāju spēku izturēt padomju represijas un izdzīvot Gulaga nometnēs un nometinājuma vietās.

Ko apskatīt?

Iesakām līdz 27.oktobrim apskatīt izstādi “Mednieku stāsti”. Apskatiet retu 1817. gada oriģinālizdevumu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva un izcilo gleznotāju Johana Heinriha Baumaņa (1753-1832) un Jākoba Samuēla Beka (1715-1778), graviera Johana Eliasa Rīdingera (1695-1767) un tēlnieka Žila Muanjēza (1835-1894) mākslas darbus, kā arī medību atribūtiku un trofejas.

Izmantojiet iespēju vasaras mēnešos ļauties muzikālam baudījumam Durbes pilī. Savukārt 18. maijā jau ir Muzeju nakts. Apmeklētāji aicināti Muzeju nakts īpašajā burvībā baudīt izstādes, muzikālus priekšnesumus, radošas un izzinošas darbošanās, atjautības spēles maziem un lieliem. Tie būs svētki visā Tukumā, jo piedalās ne tikai visi 7 Tukuma muzeji, bet arī Muzeja Draugi.

Plašāku informāciju par aktuālajiem notikumiem iesakām skatīt www.tukumamuzejs.lv un sekot Tukuma muzeja un Durbes pils Facebook lapās.

Raiņa istaba / Privātais arhīvs

Laipni gaidīti Durbes muižas kompleksā

Latvijas Ministru kabinets par ieguldījumu muzeja attīstībā un Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma kolekciju izpētē, saglabāšanā un popularizēšanā 23. aprīlī piešķīra Atzinības rakstu Tukuma muzeja direktorei Agritai Ozolai.

Direktores un darbinieku ieguldījums muzeja, tai skaitā arī Durbes pils attīstībā, atzinīgi novērtēts arī ārlietu ministra (10.01.2024.), kā arī Latvijas Ordeņu brālības (07.06.2023.), diplomātisko personu (Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Pauls Brummels 2023. gada maijā, Itālijas vēstniecības pārstāvji 28.10.2023.) un citu delegāciju apmeklējumu reizēs. Atzinību izpelnījušies arī Durbes pils erudītie gidi un pasākumu rīkotāji.

Tukuma muzejs lepojas ar atjaunoto Durbes pili - pateicoties daudzo apmeklētāju un atbalstītāju palīdzībai ir atdzimis tās vēsturiskais šarms.

Tukuma muzejā var iepazīt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu / Privātais arhīvs

Ir patiess prieks gan tukumniekiem, gan viesiem piedāvāt izzinošu un emocionāli skaistu brīdi vietā, kur sakoncentrēta daļa no mūsu bagātā mantojuma.

Durbes pils apmeklējums ir interesants un saistošs gan ceļotājiem, kas iepazīst Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu, gan zinošiem mākslas un vēstures cienītājiem. Ekspozīcijās un izstādēs padomāts arī par mazajiem apmeklētājiem: te var izspēlēt saistošas spēles vai salikt puzli. Bet pastaiga parkā kļūs par veldzējošu un relaksējošu atelpas brīdi ikdienas steigā.

Dzīvesstils

Šis pīrāgs lieliski apvieno apelsīnu garšu, žāvētu aprikožu saldumu un pūdercukura vieglo maigumu. Tas ir ļoti vienkārši pagatavojams, un noteikti varēsiet pārsteigt ar šo gardo desertu.

Svarīgākais