© Foto: Depositphotos

Etiopijas Tigray reģiona klinšu vidū atrodas Abuna Yemata Guh — monolīta baznīca, kas liecina par valsts bagāto vēsturi un nelokāmo ticību. Šis arhitektūras brīnums, kas atrodas satriecošā 2580 metru augstumā, ir paredzēts drosmīgajiem.

Lai sasniegtu baznīcu, ir nepieciešams izaicinošs kāpiens ar kājām, pēc ierašanās ceļojums tikai uzlabo bijības sajūtu, raksta hasanjasim.online.com.

Abuna Yemata Guh 5. gadsimtā ir izgrebta tieši klints priekšpusē un ir vairāk nekā tikai pielūgsmes vieta; tas ir senās amatniecības meistardarbs.

Foto: Depositphotos

Baznīcas arhitektūra ir apskates objekts, ar tās sarežģītajiem kokgriezumiem un iespaidīgo struktūru, kas nemanāmi saplūst ar dabisko vidi.

Bet patiesie Abuna Yemata Guh dārgumi slēpjas iegšā. Baznīca lepojas ar lielisku kupolu un sienām, ko rotā labi saglabājušās gleznas, kas datētas ar tās pirmsākumiem. Šīs gleznas sniedz ieskatu Etiopijas agrīno kristiešu kopienu reliģiskajā mākslā un uzskatos.

Attālumam un sarežģītajai piekļuvei ir bijusi nozīmīga loma Abuna Yemata Guh saglabāšanā. Baznīca gadsimtiem ilgi palika neskarta, ļaujot tās mākslas darbiem un arhitektūrai palikt gandrīz neskartā stāvoklī. Mūsdienās tā ir būtiska saikne ar Etiopijas pagātni, kas liecina par tās iedzīvotāju ilgstošo ticību un māksliniecisko varenību.

Tiem, kas vēlas uzņemties grūto kāpienu, Abuna Yemata Guh piedāvā patiesi neaizmirstamu pieredzi. Tā ir vieta ar elpu aizraujošu skaistumu, dziļu garīgumu un spēcīgu saikni ar aizgājušo laikmetu.

Baznīca ir izgrebta klints malā, un, lai to sasniegtu, apmeklētājiem un dievlūdzējiem ir jāšķērso dabīgā akmens tilts ar aptuveni 250 m kritumu abās pusēs un pēc tam pēdējā šaura koka laipa. Kāpjot augšup pa vertikālu klinšu sienu, kas pilnībā atkarīga no kāpēja roku satvērieniem un kāju spēka (jākāpj kailām kājām, jo to uzskata par svētu zemi), ko vainago gājiens pa 50 cm platu dzegu, kas vērsta pret 300 metru augstu klinti, raksta www.thearchaeologist.org.

Baznīcu uzcēla Svētais Abuna Yemata, viens no deviņiem svētajiem, kas nāca no Sīrijas, Konstantinopoles vai Romas, lai piektā gadsimta beigās ievestu kristietību Etiopijā.

Saskaņā ar Lonely Planet teikto, kāpšanas laikā pirmās 45 minūtes ir nedaudz izaicinošas un sarežģītas. Pēdējās divās minūtēs ir nepieciešami tērauda nervi, lai pārvarētu pēdējo apmēram 200 metrus garo nestabilo dzegu.

Abuna Yemata Guh baznīcā katrā kāpšanas solī ir vietējais gids, kas nodrošina, ka apmeklētāji zina, uz kura balstu kāpt un palīdz noturēties ar virvēm. Neskatoties uz baiso kāpienu, baznīca ir aktīva, baznīcas apmeklētāji vairākas reizes nedēļā kāpj pa klintīm, tostarp mātes ar bērniem uz muguras, grūtnieces, mazuļi un veci cilvēki, kas apmeklē dievkalpojumus.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от گیتانما (@gitanema)

Gleznas datētas ar sākotnējām kristietības pēdām Etiopijā, un to tēma ir deviņi svētie un divpadsmit apustuļi. Vecākās ikonas ir diptihu un triptihu formā, kas datētas ar piecpadsmito gadsimtu.

Baznīcā atrodas dažas no pasaulē vecākajām kristiešu mākslām. Iekšpusē smilšakmens sienas ir rotātas ar Bībeles varoņu portretiem, kā arī līdzību attēlojumiem.

Gleznās vairāk attēlotas figūras no Vecās Derības nekā no Jaunās Derības. Sausais gaiss un mitruma trūkums ir saglabājuši šos mākslas darbus to sākotnējā pilnībā.

64 gadus vecais tēvs Assefa tajā kāpis katru dienu 50 gadus. "Maršruti ir svētīti," sacīja tēvs Assefa. "Neviens nekad nav miris. Mūsu patrons glābj tos, kas krīt ar viņa vēju. Tie tiek atgriezti uz dzegas pusceļā uz leju”. Tēva Assefa vectēvs arī bija priesteris Abuna Yemata Guh, un priesteru paaudzes ir apglabātas starp akmeņiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv