© Foto no personiskā albuma

Milāna ir modes gardēžu pilsēta un parasti to apmeklē laikā, kad ar vērienu tiek prezentētas aktuālākas tendences modes pasaulē. Tā ir liela, diezgan skaļa un masīva lielpilsēta, ar ārkārtīgi skaistu vēsturisku arhitektūru un vērienīgu kultūras mantojumu.

Tik daudz noskatījusies pakaļ gaumīgi ģērbtiem cilvēkiem un modes zīmolu veidotiem skatlogiem, šķiet esmu līdz šim tikai Londonā. Šeit kopumā valda sajūta, ka cilvēki prot dzīvi burtiski izgaršot.

Saistībā ar darbu, Milāna ilgāku laiku ir bijis mans ierastais galamērķis vismaz divreiz gadā un katrā brauciena reizē centos atrast ko jaunu un apskatīšanas vērtu. Dažas vietas pat kļuva par zināmu rituālu, kas noteikti jāveic katrā brauciena reizē.

Fondazione Prada

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Fondazione Prada ir modes dizaineres Miuccia Prada un viņas vīra Patrizio Bretelli veidota mākslas un kultūras telpa un privāts fonds, kas tapis bez valsts finanšu līdzdalības. Mākslas fondu Prada un Bretelli nodibināja tālajā 1995. gadā, jau vairāk nekā 20 gadus tā ir viena no Itālijas lielākajām organizācijām, kas apvieno modi, mākslu, arhitektūru un dizainu. Lai gan šeit apskatāmi daudzi zināmi laikmetīgās mākslas darbi, oficiāli muzeja statuss šim projektam nav piešķirts.

Projekts tapis 1910.gadā būvētajās spirta brūža telpās Milānas industriālajā rajonā. To īstenot Prada uzticēja savam draugam, atzītam dāņu arhitektam Rem Koolhaas (Rems Kolhāss, arī Latvijas Laikmetīgās Mākslas Muzeja projekta autors). Viņš ir arī vairāku Prada veikalu dizaina autors. 19 000 kvadrātmetru plašais komplekss veidots no septiņām vēsturiskām un trīs jaunām ēkām. Kompleksa pamanāmākā ir Haunted House, kuras fasāde viscaur noklāta ar zelta lapām. Savukārt vācu mākslinieka Carsten Höller instalācija “Upside Down Mushroom Room” liks sajusties uz mirkli nonākušam brīnumzemē.

Apmeklējumam labāk veikt rezervāciju online un tam noteikti jāieplāno vismaz 2 stundas, ja ne vairāk, jo apskatāmā ir daudz.

Adrese: Largo Isarco, 2

20139 MILAN

www.fondazioneprada.org

Bar Luce

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Brīdī, kad iznāca Wes Anderson (Vess Andersons) jaunākā filma “Asteroid City”, pasaules sociālos tīklus Instagram un TikTok pāršalca jauns trends. Cilvēki veidoja saturu, izmantojot slavenā režisora stilistiskos paņēmienus - simetrija, pasteļkrāsu izteiksmīgā gamma, kadrējums. “Bar Luce” jeb latviskojot “gaisma”, ir paša kinorežisora veidots bārs. Ja esi kādreiz sapņojis nokļūt Andersona filmas tapšanas laukumā, tad šis ir tuvu tam.

Bārs un retro labākajās tradīcijās veidota kafetērija tapa 2015.gadā. Telpa pati par sevi jau izskatās kā kārtīgs deserts un ir īsta estētiskā bauda acīm. Un jāsaka, ka atmosfēras ziņā tā ir tipiskā milanese cafe - interjerā smalki savijies Vesa Andersona izteiktais rokraksts un 50.-60. gadu stilistika. Tase kafijas un tiramisu pirms vai pēc izstāžu zāles apmeklējuma ir obligāta - “Bar Luce” atrodas turpat Fondazione Prada telpās.

Adrese: Largo Isarco, 2

20139 Milano

www.fondazioneprada.org

Latteria un Temakinho

Labākā veģetārā virtuve Milānā ir La Vecchia Latteria. Bez šaubām, eksistē arī citi bezgrēka restorāni un kafejnīcas, taču šī ir iekarojusi manu sirdi ar pirmo apmeklējumu, un katru reizi esot Milānā, tā joprojām ir “to do” saraksta priekšgalā.

La Vecchia Latteria atrodas nepilnu 10 minūšu gājienā no Duomo di Milano (Milānas Doma baznīca). Mājīga un neliela izmēra telpa, kas iekārtota pēc itāļu mājas virtuves principa, galdiņu iekšpusē nav daudz un ir jāseko darba laikam, jo tas ir ierobežots - katru darba dienu un sestdienās tā ir vaļā no 11:00 -15:00, svētdienās nestrādā. Pirmajā apmeklējuma reizē iesaku pasūtīt Misto Forno, kas būs restorāna specialitāšu mikss plates veidā - mazliet no katra gardā dārzeņu ēdiena.

Adrese: Via dell’Unione, 6

20122 Milano

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Temakinho ir vieta, kur atklāt oriģinālus Brazīliešu-Japānas virtuves iedvesmotus suši, poke, tartaru un citus ēdienus. Milānā ir vairāki Temakinho restorāni, man tuvs ir pirmais no izveidotajiem, kas atrodas Naviglio pilsētas kanāla rajonā, tieši blakus vienam no slavenajiem Naviglio tiltiņiem.

Pretējā pusē atrodas laba dizaina un mākslas grāmatnīca, kas ir vaļā vēlās vakara stundās. Īpaši atmosfērisks šis rajons ir tieši pēcpusdienā un vakaros, kad sāk strādāt bāri, dažādi mākslas un dizaina veikaliņi, galerijas.

Labi zināt, ka Temakinho iespējams pasūtīt ēdienu ar piegādi uz mājām.

Adrese: Ripa di Porta Ticinese, 37

20143 Milano, Naviglio

www.temakinho.com

10 Corso Como

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Leģendārais 10 Corso Como Milānā tiek uzskatīts par vienu no labākajiem un inovatīvākajiem veikaliem. 1991.gadā Carla Sozzani, itāliešu grāmatu un žurnālu redaktore, uzņēmēja un galeriste, izveidoja pirmo concept store jeb koncepta veikalu - vietu, kas sapludina modi, dizainu un mākslu. Mākslas galerija apvienojumā ar smalku butiku un restorānu ir populārs koncepts mūsdienās, taču toreiz tas bija viens no pirmajiem šāda tipa konceptiem.

Piedzīvot iepirkšanos caur visām maņām un bez steigas, pa vidu ieturot kādu maltīti un atpūtinot aci mākslas galerijā.

10 Corso Como atrodas kādas ēkas iekšpagalmā, nedaudz ieslēpies kuplajos zaļumos. Pagalmā tas aizņem divus stāvus - ar restorānu un modes veikalu pirmajā un mākslas galeriju un grāmatu veikalu otrajā. Trešajā stāvā ir iespēja tikt uz jumta terases. Grūti nosaukt modes zīmolu, kas šajā salonā nav pārstāvēts, papildus apģērbam un apaviem šeit var atrast arī aksesuārus un mājas dizaina piederumus, smaržas. Restorāns un bārs piedāvā labu ēdien- un dzērienkarti, gan iekštelpā, gan zaļajā pagalmā pieejami galdiņi.

Interesants fakts, ka pandēmijas laikā bija mēģinājums atvērt 10Corso Como arī Ņujorkā, diemžēl nesekmīgs.

Adrese: Corso Como, 10

20154 Milan

10corsocomo.com

Varenna, Como

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Foto no personiskā albuma

Lai uz kādu brīdi nozustu no skaļajām pilsētas ielām un mežonīgā ritma, ir jābrauc uz Lago di Como (Komo ezeru) vai precīzāk no Milano Centrale (Milānas centrālā dzelceļstacija) ir jātiek uz Varenna Esino. Ceļš ar vilcienu no centrālās stacijas aizņems apmēram vienu stundu un īpaši ceļa pēdējais posms ir tīra bauda acīm. Var doties arī ar auto.

Varenna ir tipiska neliela itāļu pilsēta ar šaurām mazām ieliņām, kas dažviet beidzas ar ezera ūdeni, garšīgu gelatto un suvenīru bodēm. Te ir ko redzēt, cita starpā grezna Villa Monastero un tās dārzs. Var palikt un pavadīt dienu Varennā, taču no šejienes kursē arī prāmji uz tuvākām mazām pilsētām, kā piemēram Bellagio un Menaggio.

Bellagio ir mans iecienītākais maršruts un, ja gadās te būt siltajā sezonā (septembri ieskaitot) tad var pat nopeldēties - nedaudz ārpus pilsētas ir jauka pludmale, ar koka pontoniem un dzidru ūdeni. Tikt līdz pludmalei ir īsts piedzīvojums - jābrauc ar mazo tūristu bānīti un šoferis pačukstēs, kur jākāpj ārā. Ceļš uz pludmali ved caur palielu bambusu birzi.

Adrese: Varenna Esino

23828 Perledo, Lecco

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv