No 2020.gada 20.augusta ar vienu kāju dzīvoju Tallinā.  Kāds teiks: “o, trīs 20 - zīme,” varbūt, es teikšu dzīve jeb vienkārši nepaplašinātā teikumā - Tallinā ir dzīve. Es daudz ceļoju, ilgāku laiku līdz Tallinai biju dzīvojusi 2 pilsētās - Maskavā un Berlīnē. Visur man ir paticis, varbūt izņemot Indiju, bet tas trešās acs dēļ, kad tā atveras, sajūta liek nosvīst. Tāpēc priekšroku dodu pragmātiskākām sabiedrībām. Un Tallinā viss ir loģiski. Tomēr arī šajā pilsētā ir kripatiņas pasakas, īpaši izkāpjot no Rīgas realitātes.

Tā kā par Tallinu rakstījuši daudzi, tāpēc man pirmais stāsts būs kas līdzīgs mazai instrukcijai.

Ceļi, viesnīcas, transports

Ceļi kopumā Igaunijā ir labi, domāju, to jūt visi, kas šķērso Latvijas robežu ziemeļu virzienā. Tomēr uzteikt gribu ne pašu ceļa segumu, bet gan ceļu kultūru. Nezināšu kāda tā ir cituviet Igaunijā, bet galvaspilsētā ir sekojošas prioritātes - tramvajs, kājāmgājējs, velobraucējs un tad pārējie satiksmes dalībnieki. To atceraties - tramvajam ir visas priekšrocības, pat pie zebras tas nepietur. Kāpēc tā, neesmu pētījusi, gan jau par iemeslu tam ir sliedes (joks).

Foto: Sola Rūja

Ceļi pilsētā ir labā stāvoklī. Un vēl labāki tie būs, kad pilsētas centrā pabeigs vērienīgo ceļu un visas infrastruktūras pārbūvi. Tallinna nav Rīga, šī pilsēta domāta cilvēkiem, to pilsētas attīstības plānā labi redzams, centrā ar savu auto tikai pēc nepieciešamības. Nevēlieties iet kājām - ir sabiedriskais transports, Bolt taksis, Bolt drive, elektroriteņi. Tallina, kā nekā, Bolta dzimtene. Es parasti izvēlos vai nu taxi, vai kājas, un dažreiz vilcienu, tas drīzāk ir kas līdzīgs virszemes metro, un pēc jauno līniju izbūves tas būs ne tikai ērts transporta līdzeklis, bet arī ātrs nokļūšanas veids. Kopumā jau tagad vilcieni Tallinā un Igaunijā ir tādi kā, piemēram, Ženēvā. Ir pirmās un otrās klases vagoni, ir tualete, nesmird un negrab.

Foto: Sola Rūja

Viesnīcas piedāvāju izvēlēties pēc 3 principiem - ja gribat pārbaudītas vērtības- izvēlaties globālos hoteļu tīklus - Hilton, Radisson utmldz. Ja vēlaties ērtu gultu un svaigu gaisu - ko līdzīgu City Box. Tajā nav recepsija, viss kā smart home, un galvenais - viss ir jauns, un trīs zvaigznēm neticami ērtas gultas. Trešā opcija ir kas līdzīgs Hector Conteineri - izteikti Skandināviski. Askētiski, ērti, inovatīvi. Bet tā kā neesmu tipiskā latviete - man TV neesamība numuriņā ir tikai pluss un brokastis viesnīca arī nav mana prioritāte, jo izvēlos brokastot kādā no speciality kafejnīcām, kur vienmēr ir izcila kafija. Tomēr, ja brokastis ir svarīgas - praktiski visās viesnīcās tās ir līdzīgas - Zviedru galds - liec , ēd tik cik lien iekšā, pusi saliec vēl somā, līdzņemšanai. Vēl ir ceturtā opcija - hotelis Vanalinā jeb vecpilsētā. Sākot no Hotel Telgraaf, Autograph Collection līdz vienkāršam hostelim. Pati Vanalinā esmu maz, esmu cilvēks kam nepatīk vecpilsētas, tāpēc vienīgā vieta, kur aizeju ir neatkarīgais kinoteātris Sõpros.

Atgriežoties pie transporta tēmas - ja tomēr izvēlieties lidot vai braukt ar busu (ar vilcienu diemžēl Latvijas valsts nevar lepoties) abi pirmie varianti ir vienlīdz labi. Ja gribat pastrādāt, tad LuxExpress piedāvātie autobusi ir lieliski - labs wifi, garšīga kafija, katram pie deguna planšete ar jaunu un labu filmu izvēli. Ir arī lounge versija, kur sēdeklis ir kā gulta - var pat izgulēties.

Tomēr vēlreiz atgādināšu - šovasar Tallinnas centrs ir izrakts, un braukt ar savu mašīnu ir tikai lieka spriedze. Kā saka Marks Viligs, viens no Bolt dibinātājiem - “Tallinā braucu ar taksi vai drive- ietaupu laiku, nervus un pārvietojos ekoloģiski”. Jā, Tallina 2023 ir Eiropas Zaļā galvaspilsēta! Un pašbraucoši uz ūdeņradi braucoši busiņi ir ierasta lieta.

Muzeji, ostas un citas interesantas vietas - izbijušās rūpnīcas - jauni kvartāli

Visit Estonia un citas tūrisma vietnes ir ļoti labi ceļveži. Tajos ir pilnvērtīga un plaša informācija par atpūtas vietām pilsētā. Tomēr ir dažas vietas, ko vēlos pielikt klāt, jo bez tām, manuprāt, Tallinna ir tikai puse tā miera un labsajūtas oāzes, ko kā mirāžu tik nojauš izslāpis tuksneša ceļotājs.

Foto: Sola Rūja

Jauni kvartāli Tallinnā ir kā sēnes pēc lietus Latvijas mežos. Taisnības labad gan jāsaka, ka ne visi jaunie un progresīvie rajoni dzimst uz PSRS laika rūpnīcu drupām. Daži rodas uz līdzenas vietas, piemēram Kalaranna Kvartal. Tur vēl 2020.gada 20.augusta auga leknas nezāles, tagad tur ir A klases apartamenti un burvīga maza osta. Tulkojumā tas būtu Zivju pludmale vai makšķernieku pludmale.

Foto: Sola Rūja

Rotermani un Noblesneri domāju, ka iepazinuši daudzi. Rotermana mazo ieliņu labirints ar daudzajiem restorāniem ir lieliska atpūtas vieta. Tomēr kvartālā ir divas vietas, ko zin tikai vietējie un viena no tām ir Ziemas dārzs.

Foto: Sola Rūja

Daudz augu, krēslu ar galdiņiem, gleznu pie sienām. Ar regulējamu temperatūru. Tās ir izcilas vietas, kad esat vai nu pārkarsuši vai pretēji- nosaluši, nemeklējat sabiedrību, vai vienkārši ir vēlme atvilkt elpu. Tuvējā Rimi vai Alexi var nopirk limonādi vai Røstā kafiju, atnākt un atpūsties. Reti tur būs cita sabiedrība kaut tie ir publiski atvērti. Vienīgais mīnus ir tas, ka tos uz nakti slēdz, jo abi atrodas lielu ofisu pirmajos stāvos.

Foto: Sola Rūja

Otra vieta Rotermanī ir drīzāk kā mazs piedzīvojums - robotbārs. Vēl Dubaja Expo 2021 Siemens eksponēja savu izgudrojumu - kokteiļbāru, kas apkalpo klientus bez bārmeņiem un oficiantēm. Un jau pēc gada, vienu šādu sugas brāli varēja sastapt Tallinā. To parasti izmanto vecpuišu ballītēm vai bērnu dzimšanas dienas svinībām. Bet ir arī lieliska atrakcijai ģimenei. Svarīgi tik atcerēties laikus rezervēt.

Foto: Sola Rūja

Rezervēt, nobukot vai kā citādi garantēt sev vietu iesaku visiem, kas dodas uz šo pilsētu. To ērti var izdarīt caur aplikāciju "TableOnline". To var instalēt tikai Igaunijas vai Somijas teritorijā.

Foto: Sola Rūja

Savukārt Noblesners ir kā karnevāls - ar krāsainām māju fasādēm, interesanto Proto muzeju, divzvaigžņu Mišelinu. Pāri ielai aiz tuneļa Pohja alus restorāns (nosaukumam nav nekāda sakara ar “pohām” jeb paģirām. Igauniski pohja nozīmē ziemeļi). Tuvāk ūdenim, pie Somu līča - Iglupark jeb saunas pilsētiņa.

Foto: Sola Rūja

Turpat no Noblesnera 5 minušu gājienā ir Volta kvartāls, kurš pašlaik vēl ir tapšanas stadijā vai drīzāk tikpat kā gatavs. Te agrāk bija mašīnu rūpnīca. Iesaku aiziet, lai ievērtētu labu mūsdienu arhitektūras un zaļās teritorijas mijiedarbību.

Es viennozīmīgi priekšroku dodu Tallinas ziemeļu daļai, jo atšķirībā no Piritas un Vimsi, kas stiepjas Tallinai uz otru pusi un nedaudz atgādina 90 gadu eiroremonta reģipsētas mājas un pludmales, ziemeļi ir eiropeiski skandināviskāki. Dažus kilometrus no Noblesnera gar līci ir mana miera vieta - Kakumäe pludmale un jahtu osta.

Foto: Sola Rūja

Te ir izcila vieta klusuma un miera tīkotājiem. Protams, kā jau Tallinai pieklājas, arī te ir viens Mishelina ceļveža rekomendētais restorāns, bet, ja vēlaties tikai izbaudīt jūras un vēja saspēles starp jahtām, tad turpat uz mola var to visu izjust līdz matu galiņiem. Atpakaļceļā no Kakumäe jahtu pludmales piedāvāju iegriesties Tallinas zoo. Tas ir drīzāk parks, dzīvnieki dzīvo plašās teritorijās. Mans favorīts ir manuls, kuru esmu iesaukusi par opi. Neesmu sastapusi tik pļāpīgu un reizē tik nīgru kaķveidīgo.

Foto: Sola Rūja

Zoodārzā ir ziloņi, baltie lāči, sniega leopards. Līdz gada beigām plānots pabeigt arī māju tīģerim.

Foto: Sola Rūja

Atgriežoties centrā, kā must see noteikti iesaku Arhitektūras muzeju. Tas izbūvēts bijušajās sāls noliktavās. Bez ekspozīcijām gan patstāvīgām, gan mainīgām, unikāla ir arī pati ēka. Tā ir kā milzu izstāde. Iztēlojaties, ka esat vaļa vēderā, vismaz mani pārņem šādas sajūtas atrodoties šajās telpās. Spoguļu grīdas, trosēs iesieti ceļi- tiltiņi, bez logiem, vēss.

Foto: Sola Rūja

Tallina bagāta ar muzejiem. Bet ar tiem iespējams iepazīties Visit Tallinn mājas lapā. Ja esat nolēmuši apmeklēt vismaz 3 no pieejamiem, iesaku iegādāties City card, jo ieejas biļetes ir krietni dārgākas nekā pie mums.

Foto: Sola Rūja

Vēl viena superīga vieta ir Ülemiste city. Kā rakstīts pilsētiņas mājas lapā - "Laipni lūdzam kopienā, kurā talants var attīstīties un mācīties, atklāt un eksperimentēt, gūt panākumus un augt, piepildīties un gūt panākumus". Precīzāk nevarētu pateikt, jo tieši šeit dzimst lielākā vienradžu populācija Igaunijā. Bez potenciāla un sasniegumiem šeit ir iespaidīga arhitektūra, kas jau atkal harmoniski saplūst ar zaļo zonu. Ielās kursē uz ūdeņraža bāzes ripojoši bezpilota satiksmes dalībnieki. Piemēram, AuveTech, kas kursē no tuvējās lidostas uz Ülemisti. Zinu, ka par manu jūsmošanu ironizētu bijušais Top gear vadītājs Džeremijs Klarksons. Bet esmu pārliecināta - ja viņš aizlidotu vismaz līdz Ülemistei un ieraudzītu šo jauko, kustīgo busiņu, viņa skarbā britu sirds atmaigtu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv