5 ēdieni, ko nevajadzētu pagatavot čuguna pannā

© Foto: pixabay.com

Čuguna pannu nevar saukt par universālu virtuves piederumu. Daudzām mājsaimniecēm patīk čuguna pannas – tās ir izturīgas, kvalitatīvas un, ja tās pareizi kopj, ļoti izturīgas. Turklāt agrāko laiku čuguna pannas bija gandrīz vienīgais palīgs, kas sievietei varēja būt virtuvē, tāpēc tās joprojām ir mājsaimnieces arsenālā. Kurus ēdienus nevar pagatavot čugunā un kāpēc, raksta Unian.

Nav grūti uzminēt, kurš un kad no mājas pavāriem teica, ka čuguna pannā var pagatavot pilnīgi jebkuru ēdienu. Tas viss ir par izvēles trūkumu - piemēram, agrāk nebija viegli dabūt citu pannu, izņemot čugunu, tāpēc bija jāiztiek ar to, kas bija.

Arī tagad laba panna ir dārga, saimnieces ir spiestas taupīt naudu, taču tas nenozīmē, ka šāda pieeja ir pareiza. Ir svarīgi saprast, kāpēc noteiktus ēdienus nevar pagatavot čuguna pannā.

Zivis

Foto: pixabay.com

Kulinārijas eksperti saka, ka jebkura jūras zivs no upju zivīm atšķiras ar savu “slāņaino” struktūru - tāpēc tā jāgatavo tikai uz virsmas, kas labi izdala siltumu. Pretējā gadījumā, mēģinot to apgriezt, zivs sadalīsies, un, atstājot to pannā, tā turpinās gatavoties arī tad, kad siltums ir izslēgts. Turklāt no čuguna zivis nav viegli nomazgāt, tāpēc citiem ēdieniem pastāv svešas smakas risks.

Olu ēdieni

Foto: pixabay.com

Ceptas olas, omletes vai kādi citi olu gardumi noteikti pielīps pie čuguna, un eļļas daudzumam nav nozīmes - tā ir materiāla īpašība. Tas jo īpaši attiecas uz tikko iegādātām čuguna pannām un tām, kas ir daudzus gadus vecas - pirmajā gadījumā materiāls nav pietiekami karsts, bet otrajā, visticamāk, tas ir nopietni bojāts.

Sautējumi

Foto: pixabay.com

Čuguna pannā nevar sautēt vai ilgstoši vārīt. Ilgstošas ​​gatavošanas dēļ šķidrumi un produktu kombinācijas, kas ne vienmēr ir droši čugunam, var izraisīt eroziju, cepamās pannas aizsargpārklājuma bojājumus un pēc tam jebkuram ēdienam pievienojas raksturīga metāliskā garša.

Ēdieni, kam pievienots etiķis vai vīns

Foto: pixabay.com

Čuguna traukā nevar pagatavot ēdienus, kas satur skābes - etiķi, citronskābi vai skābos dārzeņus (piemēram, tomātus). Pirmkārt, tāpēc, ka skābe ar laiku var likt rūsēt pārklājuma virskārtai, otrkārt, tāpēc, ka ēdienam noteikti būs lieka pēcgarša.

Pārāk asi ēdieni

Foto: pixabay.com

Jebkurus kulinārijas šedevrus, kas jāpagatavo, pievienojot spēcīgas smaržas garšvielas, ķiplokus, sīpolus, papriku un citas līdzīgas garšvielas, vislabāk var cept uz pannas, kas izgatavota no cita pārklājuma.

Čuguns neder, jo mēdz uzkrāt aromātus. Ja pēc šāda ēdiena pannu labi neizmazgāsiet, tad nākamajam gastronomiskajam priekam noteikti būs iepriekšējā smarža un garša.

Dzīvesstils

Farfalle pasta ar kotletēm un spinātu mērci ar grauzdētiem aunazirņiem ir garšīgs ēdiens, kas patiks visai ģimenei. Šī makaronu, gaļas bumbiņu un garšīgas mērces kombinācija padarīs pusdienas neaizmirstamas.

Svarīgākais