Aktieris un režisors Matīss Budovskis atklāj, kas Latvijā "pacels" kino

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Aktieris un režisors Matīss Budovskis pēdējos gados filmējies Elzas Gaujas filmā “Mamma vēl smaida”, Elizabetes Gricmanes filmā “Vietām gaidāms stiprs lietus” un citās. Tagad arī daudzsēriju filmā “Asistente”, kur aktieris atveido galvenās varones Lailas (Elizabete Lielmane) draugu.

Jautājot par kino Latvijā, aktieris neslēpj, ka daudz ir atkarīgs no projekta finansējuma.

Matīss ikdienā sevi pierāda un attīsta ne tikai kā aktieris, bet arī kā režisors / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Uzrunāja scenārijs un komanda

Pirmizrādes sajūtas ir, bet satraukuma nav, jo ar abām režisorēm - Alisi un Lieni bija ļoti labi strādāt un bija labs scenārijs.

Filmēšanas dienas man bija mazāk, jo, piemēram, Elizabetei, kurai ir galvenā loma “Asistentē”, bija agrie rīti. Tas man būtu izaicinoši.

Process bija lielisks. Man ļoti patika filmēties pie operatora Ivo Skanstiņa. Viņam ir laba acs un viņš ir talantīgs operators.

Matīss uz pirmizrādi ieradās kopā ar sievu Agnesi / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Būs asprātīgi un aktuāli mūsdienām

Manuprāt, grūtākais pašā lomā ir ieiet, iziet no tās gan nav grūti. Taču es absolūti uzticos abām režisorēm, operatoram un Anetei Konstei, kura rakstīja scenāriju.

Domāju, ka būs asprātīgi, domāju, ka tā vajadzētu būt. Būs gaiši, arī aktuāli, jo daudzas lietas, kas tiek pieminētas, daudziem ir svarīgas.

Kino daudz kas ir atkarīgs no finansējuma. Ja ir iespējams piesaistīt sponsorus un naudu no projektiem, ja tas viss būs, tad talantīgu cilvēku Latvijā netrūks, kas kino "uzraus" uz augšu.

Vizītkarte

Daudzsēriju filma “Asistente” vēsta par jaunu sievieti vārdā Laila jeb Lulū, kas nomaina iesākto karjeru nekustamo īpašumu firmā pret sociālo darbu nevalstiskajā organizācijā, lai palīdzētu cilvēkiem un padarītu pasauli labāku. Realitātē tas izrādās grūtāk, nekā viņa gaidīja - ne visi grib, lai viņiem palīdz, sociālu problēmu risināšana nenotiek ātri un mainīt sistēmu ir sarežģīti. Paralēli Lulū piedzīvo attiecību krīzi ar draugu un pārvācas uz dzīvi pie mammas un sarkastiskās omītes, ar kurām nākas meklēt kopīgu valodu dažādo uzskatu dēļ.

“Asistente” ir komiska drāma, kurā vieglā un cilvēciskā veidā tiek runāts gan par sāpīgām un grūti risināmām sabiedrības problēmām, gan ģimenes attiecību izaicinājumiem.

Kino darba galvenajā lomā ir talantīgā jaunās paaudzes aktrise Elizabete Lielmane, viņas mammu Gunu atveido Baiba Broka, bet omīti Mirdzu - Silvija Bitere. Citās lomās spēlē Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Matīss Budovskis, Elīza Dombrovska, Kaspars Gods, Andris Keišs un citi.

Filmas radošā komanda:

Scenārija autores: Anete Konste, Alise Zariņa, Liene Linde

Režisores: Alise Zariņa, Liene Linde

Producents: Guntis Trekteris

Operators: Ivo Skanstiņš

Māksliniece: Ieva Kauliņa

Kostīmu māksliniece: Katrīna Liepa

Grima māksliniece: Ksenija Halčenko

Montāžas režisore: Dita Virga

Komponists: Artūrs Liepiņš

Skaņu režisori: Kārlis Zvejnieks, Jānis Eglītis

Studija “Ego Media”

“Asistente” no 12. septembra būs skatāma kinoteātros, bet no 26. septembra būs pieejams Tet TV+ platformā.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais