© Foto: Pexels.com

Lai gan ne katrā mājā tāda ir, tomēr vairumā modernu virtuvju trauku mazgājamās mašīnas ir obligātas. Trauku mazgājamā mašīna ir viena no nedaudzajām virtuves iekārtām, kas pēc sevis neatstāj nekārtību, bet palielina darbu efektivitāti un atvieglo mājas darbu slogu.

Tomēr ir viegli pieļaut vienkāršas kļūdas, kas kavē tīrīšanas veiktspēju un laika gaitā izraisa ierīces bojājumus. Lai daudzus gadus trauku mazgājamā mašīna darbotos labi, ir jāizvairās no izplatītām mašīnas lietošanas kļūdām.

1. Iepriekšēja skalošana

Lielākā daļa saimnieču pirms trauku ievietošanas trauku mazgājamajā mašīnā mēdz iepriekš tos noskalot. Tā domājot, ka mašīna labāk veiks darbu. Tomēr daudzas modernās trauku mazgājamās mašīnas izmanto sensoru, lai noteiktu netīrības līmeni. Ja iepriekš traukus noskalo, trauku mazgājamā mašīna var neizmazgāt pareizi. Izvairieties no netīrumu nokasīšanas atkritumu tvertnē.

2. Nepareiza trauku ievietošana

Foto: pixabay.com

Vai ir pareizs vai nepareizs veids, kā ievietot traukus mazgājamajā mašīnu? Ir pareizs veids, kā sakārtot trauku mazgājamo mašīnu, un daudzi nepareizi veidi. Daudzi izlaiž automātisko skalošanu, ievieto traukus, ko nevar mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, un pārslogo plauktus. Tās visas ir lielas kļūdas.

Parasti ievieto traukus no aizmugures uz priekšu un novieto traukus ar skatu uz centru un leņķī uz leju.

Lai gan lielākajai daļai trauku mazgājamo mašīnu ir vienāds pamatizkārtojums, augšējie un apakšējie plaukti var tikt konfigurēti atšķirīgi atkarībā no modeļa.

Katrai ierīcei ir lietotāja rokasgrāmata, kur norādīts pareizais netīro trauku ievietošanas veids. Ievērojot ražotāja ieteikumus, var optimizēt jaudu un iegūt vislabākos rezultātus.

Lielākajai daļai trauku mazgājamo mašīnu modeļu ieteicams ievietot katru priekšmetu atbilstoši:

  • Glāzes, krūzes un mazas bļodas atrodas uz augšējā plaukta. Lai nodrošinātu pareizu drenāžu, ievietojiet tos ar skatu uz leju un nedaudz noliekt uz centru.
  • Gari trauki, tostarp lāpstiņas un servēšanas karotes, var novietoties plakaniski augšējā plaukta malā.
  • Ēšanas piederumi ietilpst trauku grozā. Rokturiem jābūt vērstiem uz augšu, lai izvairītos no savainojumiem iekraušanas un izkraušanas laikā.
  • Katli, pannas un citi lieli priekšmeti nonāk apakšējā plauktā. Novietojiet tos aizmugurē un gar sāniem, lai nebloķētu ūdens smidzināšanas vietas. Stipri netīri priekšmeti atrodas uz apakšējā plaukta, kur ūdens spiediens ir visaugstākais.

3. Neizmanto pareizo mazgāšanas līdzekli

Foto: Pexels.com

Visi tīrīšanas līdzekļi nav vienādi. Dažas no tām labāk darbojas uz noteiktām virsmām, piemēram, stikla vai metāla izstrādājumiem. Ja sajauc materiālus, piemēram, nerūsējošo tēraudu, plastmasu un keramiku, iespējams, ka daži tīrīšanas līdzekļi labi notīra dažus priekšmetus, bet citus nē. Turklāt daži trauku mazgāšanas līdzekļi satur spēcīgus abrazīvus līdzekļus vai rada pārmērīgas putas.

Pārāk daudz mazgāšanas līdzekļa var sabojāt ierīci un atlikumi var uzkrāties uz traukiem.

4. Nelieto skalošanas līdzekli

Vai ir nepieciešams tikai trauku mazgāšanas līdzeklis vai pulveris, lai trauki būtu mirdzōši tīri? Daudzām trauku mazgājamām mašīnām ir automātiskie dozatori, kas pēdējā mazgāšanas ciklā izmanto skalošanas līdzekli. Diemžēl lielākā daļa cilvēku neievieto skalošanas līdzekli. Vietās ar cietu ūdeni tā ir liela kļūda.

Skalošanas līdzeklis samazina ūdens cietību, tādējādi mazinot iespēju, ka pilieni atstās ūdens plankumus. Tas arī nodrošina ātrāku žāvēšanu. Dažās trauku mazgājamās mašīnas komplektos ir apvienots mazgāšanas un skalošanas līdzeklis, tāpēc nav nepieciešams veikt divus atsevišķus pirkumus.

5. Neiztīra trauku mazgājamo mašīnu

Foto: pixabay.com

Trauku mazgājamās mašīnas pašas automātiski neiztīrās. Laika gaitā var uzkrāties minerālu nogulsnes un pārtikas atliekas. Tie aizsprosto smidzināšanas sprauslas un kanalizācijas caurules, ja netiek veikts tīrīšanas cikls.

Katru mēnesi veiciet pilnu tīrīšanas ciklu ar trauku mazgājamās mašīnas tīrītāju. Ja pamana dīvainus plankumus, tauku paliekas, ūdenszīmes, smakas vai pelējumu, var pievienot vēl vienu mazgāšanas līdzekli.

Ik pēc 6-12 mēnešiem kārtīgi jāiztīra mašīnu - jāizņem visas noņemamās daļas, arī smidzinātāja sviras, un rūpīgi jāizmagā tās ar ūdeni un trauku mazgājamo līdzekli.

Jāuztur tīri filtri un vajadzības gadījumā tie jānomaina. Lai iegūtu labākus rezultātus, filtrus var mazgāt ziepjūdeni, attaukošanas līdzekli vai atšķaidītu etiķa maisījumu.

Lai izvairītos no pelējuma un smakas, pēc mazgāšanas jāatver trauku mazgājamās mašīnas durvis, jo uz gumijas detaļām, īpaši durvju blīvējuma var veidoties pelējums. Labākais veids, kā to novērst, ir pēc mazgāšanas atstāt atvērtas durvis, lai nodrošinātu labu gaisa plūsmu visā ierīcē un ļautu (arī visiem tajā esošajiem traukiem) ātri nožūt.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv