Borsalino mīlas stāsts

© Publicitātes foto

Šogad pasaules slavenajam itāļu cepuru zīmolam Borsalino apritēja 166 gadi. Droši varu apgalvot, ka tas ir senākais cepuru ražotājs, ko var atpazīt pēc ikoniskām filca cepurēm. Tās ir ne tikai ērtas cepures ikdienas garderobē – cepures gadu gaitā ir kļuvušas par krāšņu aksesuāru un jāatzīst, ka arī par atkarību.

Jo, iegādājoties pirmo Borsalino cepuri, pēc otras rokas jau stiepjas pašas. Tās ir cepures, kas radīja apvērsumu modē. Sākot ar filca fedoru, kas, pateicoties tā novatoriskajai, viegli apstrādājamai formai ar krokotu vainagu un mīkstajām bedrītēm, tā izrādījās pievilcīga vīriešiem visā pasaulē, iemiesojot vīrišķīgās elegances virsotni.

Publicitātes foto

Borsalino vēsture

Uzņēmumu 1857.gadā dibināja divi brāļi - Džuzepe un Lacaro Borsalino - nelielā Itālijas pilsētiņā Alesandrijā. Tomēr līderību uzņēmās Džuzepe. Viņš 14 gadu vecumā pameta savu dzimto ciematu, lai meklētu laimi Parīzē, kur viņš strādāja par mācekli pie vairākiem tā laika slaveniem amatniekiem līdz 1857. gadā, atgriežoties dzimtajā Alesandrijā, uzsāka savu cepuru biznesu. Tajā laikā aristokrāti valkāja stingras, filcētas vilnas cepures, bet strādnieki - plakanas cepures no kokvilnas. Džuzepe Borsalino saprata, ka spēj apmierināt buržuāzijas vajadzības un tās ilgas pēc elegances. Viņš izgudroja pavisam jauna veida filca cepuri, ar augstu kronīti, bet kas bija pietiekami mīkstas. Un, kas svarīgi cepures īpašniekam, tā bija viegli kopjama un transportējama bez milzīgas kastes.

Publicitātes foto

Tie bija tūlītēji panākumi. Džuzepe Borsalino, kurš bija ne tikai talantīgs, bet arī labs stratēģis, pielika savu vārdu pie cepurēm. Tas bija kas jauns. Viņš bija pirmais, kas pasaules modes vēsturē tirgoja preci ar savu vārdu. Šādi viņš panāca atpazīstamību ne tikai Itālijā, bet arī Ņujorkā, Londonā un Parīzē. Pieprasījums bija tāds, ka 1888. gadā viņš uzcēla milzīgu rūpnīcu Corso Cento Cannoni, Alesandrijas centrā. 50 000 kvadrātmetru lielu, trīs stāvos, ko projektēja tā laika slavens arhitekts Arnaldo Gardella un kurā strādāja līdz 6000 cilvēkiem jeb 70% no tā laika Alesandrijas aktīvajiem iedzīvotājiem. Savā kulminācijā, pirmā pasaules kara priekšvakarā, rūpnīca ražoja līdz 2 miljoniem cepuru gadā.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Džuzepe nomira 1900. gadā, atstājot uzņēmumu dēlam Teresio Borsalino. Uzņēmums turpināja savu darbību. Līdz 20. gadsimta 60. gadiem tas saskarās ar nepielūdzamu pieprasījuma samazināšanos, taču, pateicoties kino, piedzīvoja spilgtu atdzimšanu.

Borsalino cepures pielāgojās gaismas un ēnas spēlei, kas bija ideāli piemērota filmēšanai, izmantojot savu krokoto un iedobto formu.

Borsalino nekad nav bijis jāmaksā par savu cepuru izmantošanu, lai parādītos filmā.

Publicitātes foto

1970.gadā franču režisors Žaks Derijs lūdza savai gangsterfilmai piešķirt nosaukumu “Borsalino” ar Alēnu Delonu un Žanu Polu Belmondo galvenajās lomās. Uzņēmums deva atļauju tikai prasot, lai uz filmas plakāta logotipa kursīvā tiktu uzrakstīts vārds “Borsalino”. Filmas pārliecinošie panākumi deva jaunu impulsu pārdošanas apjomiem.

Publicitātes foto

Slavenības un Borsalino

Borsalino cepures ir iecienījuši politiķi, slavenības, piemēram, Ernests Hemingvejs un Holivudas zvaigznes, tādi kā Frenks Sinatra un Hamfrijs Bogārts, kuri valkāja Borsalino uz sarkanā paklāja un lielā ekrāna, tāpat kā Marčello Mastrojāni filmā “8½” un Roberts De Niro filmā “Reiz Amerikā”. Mūsdienās Breds Pits un Džonijs Deps ir kaislīgi Borsalino cepuru nēsātāji. Netrūkst arī modes sadarbību, piemēram, modeļi, kas tapuši sadarbībā ar Missoni, Versace un Valentino.

Publicitātes foto

Borsalino ir ilggadēja sadarbība ar Vatikānu, pāvesta cepures galvenokārt ir gatavotas Barselino rūpnīcā. Tāpat tā ir izstrādajusi ortodoksālo ebreju galvassegas un cepures.

Publicitātes foto

Hamfrijs Bogārts.

Publicitātes foto

Hemingvejs un Kapone.

Populārākās filmas un klipi, kur redzamas Borsalino cepures

Pirmā kino debija bija ČARLIJA ČAPLINA kalniņš mēmā kino ērā.

Publicitātes foto

HAMFRIJS BOGĀRTS un INGRIDA BERGMANE slavenajā filmā “Kasablanka”.

Publicitātes foto

ALENS DELONS no Borsalino cepures nešķīrās arī ikdienā.

Publicitātes foto

MARČELLO MASTROJANI filmā “8½”. Itāļu aktieris pēc šīs filmas no cepures vairs nešķīrās.

ALS PAČINO. Slavenais Krustēvs nevarēja nepapildināt savu izskatu ar itāļu cepuri.

ROBERTS REDFORDS bija nevainojams ar savu Borsalino cepuri 1974. gada filmā Lielais Getsbijs.

MAIKLS DŽEKSONS. Popmūzikas karalis, kurš 1983. gadā veica savu pirmo Mēness pastaigu filmējoties dziesmas “Billie Jean” klipā…valkāja Borsalino.

Publicitātes foto

Tā turpināja savu uzvaras gājienu klipā “Smooth Criminal” (1987), kurā Džeksons un baltā Borsalino cepure atkal ir nešķirami.

ROBERTS DE NIRO Braiena de Palmas filmā “Neaizskaramie” (1987) atveido mafijas bosu Alu Kaponi ar “neizbēgamo” Borsalino.

HARISONS FORDS nekad nav pametis savu Borsalino, Indiāna Džonsa varonis vienmēr izvēlas borsalino.

DŽONIJS DEPS 2009. gada Maikla Manna filmā “Public Enemy” Borsalino papildina amerikāņu aktiera izskatu, kurš atveido noziedznieku Džonu Dilindžeru, banku laupītāju, kurš aktīvi darbojās Lielās depresijas periodā.

Publicitātes foto

LEONARDO DI KAPRIO Mārtina Skorsēzes filmā “Shutter Island” (2010). Leonardo Da Kaprio un Marks Rufalo spēlē divus federālos aģentus. Arī šeit cepure kļūst par abu detektīvu atpazīšanas zīmi.

Publicitātes foto

Dzīvesstils

“Ja ķermeņa imūnsistēma reaģē uz kaut ko, ko ēdat vai dzerat, to sauc par pārtikas alerģiju. Saskaņā ar statistikas datiem, bērni ar pārtikas alerģijām saskaras visbiežāk,” raksta  healthline.com/health.