Izstāde “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991”. © Foto: Kristīne Madjare

Piedāvājam jūsu uzmanībai interesantāko kultūras notikumu afišu. Kurp doties un ko apskatīt šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā.

1.Amerikāņu džeza vakars

Publicitātes foto

11.maijā plkst.19.00, koncertzāle “Spīķeri”

Viens no vecākajiem Latvijas džeza kolektīviem - Latvijas Radio bigbends uzsāk koncertu sēriju “Amerikāņu džeza vakari”. Pirmais koncerts iepazīstinās publiku ar Tedu Džonsu - leģendāro amerikāņu trompetistu un aranžētāju, kuram šogad apritētu 100 gadu. Viņš bija viens no tiem, kas uztvēra laikmeta garu un spēja “salaulāt” džezu ar populārajām 60. gadu melodijām - rokenrolu un ritm-n-blūzu.

2.Ugandas grupas Arsenal Mikebe koncerts

Publicitātes foto

11.maijā plkst.21.00, MDarbnīca (Rīga), 13. maijā plkst.22.00, Fontaine Palace Club (Liepāja)

Arsenal Mikebe ir perkusionistu trio, kas dzīvo Kampalas (Ugandas galvaspilsēta) nomalē un izskatās kā īsti dendiji - vienmēr baltos kreklos un Armani uzvalkos. Viņi spēlē uz unikālas bungu sistēmas, kas speciāli viņiem tika izlieta no tērauda. Temperamentīgās perkusijas papildinātas ar soulvokālu un noslēpumainām rituālskaņām. Fascinējoša mūzika!

3.Filma Zilais kaftāns”

Publicitātes foto

No 12. maija kinoteātrī “Splendid Palace”

Kannu kinofestivāla FIPRESCI balvas ieguvēja, ļoti smalka, atturīga un jutekliska marokāņu filma īstiem kino gardēžiem. “Zilais kaftāns” stāsta par dzīvesbiedriem Halimu un Minu, kuri kopīgi vada tradicionālo kaftānu veikalu Marokā. Pāris dzīvo diezgan harmoniski, bet tam ir noslēpums: Halims ir biseksuāls, kas arābu pasaulē ir absolūti slēgta tēma.

Arābu valodā ar latviešu un angļu subtitriem.

4.Filma Vēlreiz iemīlēties”

Publicitātes foto

No 12. maija Latvijas kinoteātros

Slavenākā indiešu izcelsmes aktrise Prijanka Čopra-Džonass tēlo sievieti, kura mēģina atkal sākt dzīvot pēc līgavaiņa nāves. Lai pārdzīvotu bēdas, viņa sūta īsziņas uz sava mīļotā veco telefonu, nezinot, ka šis numurs pieder kādam citam vīrietim. Īpaša loma šajā stāstā bija dziedātājai Selīnai Dionai, kura filmā tēlo pati sevi.

Angļu valodā ar latviešu subtitriem.

5.Filma Hipnotika"

Publicitātes foto

No 12. maija Latvijas kinoteātros

Šīs filmas scenārija pirmo variantu Roberts Rodrigess rakstīja pirms vairāk nekā 20 gadiem, dēvēja to par savu mīļāko projektu, un, lūk, beidzot to realizējis. Filma stāsta par detektīvu, kurš cenšas atrast savu pazudušo meitu un vienlaikus izmeklē dīvainu laupīšanu sēriju, kas saistīta ar kādu hipnotizētāju. Galvenajā lomā Bens Afleks.

Angļu valodā ar latviešu subtitriem.

6.Balkons un tilts. Gunas Zariņas un Kaspara Znotiņa dzejas lasījumi

Publicitātes foto

12.maijs, plkst. 19.00, ZEIT radošais kvartāls, Līgatne

Juris Kronbergs (1946-2020) bija (un joprojām ir) viens no spožākajiem latviešu dzejniekiem. Tilts starp dažādiem laukiem - prātu un sirdi, pagājušiem laikiem un tagadni, Latviju un pasauli, tekstu un skaņu. Šajā darbā tiek meklētas dzejnieka pārdomas, skats uz pasauli, skats uz iekšējo pasauli - motīvs, kas atkārtojas “Balkons un tilts”. Kristapa Graša mūzika.

7.Koncertuzvedums ZIEDONIS

Publicitātes foto

13.maijs, plkst. 18.00, Tukuma pilsētas Kultūras nams

Godinot dzejnieka Imanta Ziedoņa 90. dzimšanas dienu, Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava aicina baudīt koncertuzvedumu, kas jau pirms 10 gadiem iekaroja klausītāju sirdis. Imanta Kalniņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju šogad ar jaunām noskaņām būs īpašā versijā. Imanta Kalniņa dziesmas speciāli šim uzvedumam aranžējuši dziedātājs un komponists Andris Sējāns, ģitārists Kaspars Zemītis un Valmieras teātra mūzikas daļas vadītājs Emīls Zilberts. Programmā uzstāsies Renārs Kaupers, Jānis Strazdiņš, Latvijas Radio kora soliste Iveta Apine un citi. Koncerts Jūrmalā izpārdots, bet var nokļūt uz koncertu Tukumā.

8.Muzeju nakts

Foto: Valters Lācis

13.maijs plkst.18.00

Kopš 1999. gada Latvijā notiek Muzeju nakts, kad praktiski jebkuru Latvijas muzeju var apmeklēt pilnīgi bez maksas (tiesa, lai to izdarītu, iespējams, nāksies stāvēt rindā). Pasākums sāksies 13. maijā pulksten 18.00 un ilgs līdz 21.00, bet daži muzeji būs atvērti līdz pat rītam. Šogad akcijā piedalās rekordliels dalībnieku skaits - 244. Tie ir ne tikai muzeji, bet arī nozīmīgi vēstures un kultūras objekti - piemēram, Latvijas Saeima un Rīgas pils. Pagājušajā gadā Muzeju nakti apmeklēja apmēram 250 tūkstoši, tas ir, vismaz katrs septītais valsts iedzīvotājs.

“Muzeju nakts” pasākumu programma - https://memorialiemuzeji.lv/events/muzeju-nakts-2023/

9.Austeru festivāls

Foto: Kaspars Krafts/F64

13.maijā no plkst.12.00 līdz 21.00, Berga Bazārs

Baltijas valstīs lielākais austeru festivāls notiks jau 11. reizi. Pasākuma mērķis - apēst 11 tūkstošus austeru, pārspējot pagājušā gada rekordu (10 tūkstoši). Būs iespējams degustēt 12 dažādu veidu austeres no Francijas, Portugāles, Īrijas un Nīderlandes, kā arī plašu streetfood ēdienu klāstu ar jūras veltēm. Pasākuma īpašais viesis būs vairākkārtējais pasaules čempions austeru atvēršanā Anti Lepiks.

10.Pianista virtuoza HAVASI koncerts

Publicitātes foto

17.maijā plkst. 20.00, ATTA CENTRE

Pēc pārpildītiem koncertiem Kārnegija hallē Ņujorkā, Vemblija arēnā Londonā, Sidnejas operteātrī un citās slavenās zālēs ungāru pianists virtuozs un komponists Balažs Havaši, plašāk pazīstams kā HAVASI, ierodas Rīgā. Viņa uzstāšanās ir fantastiski priekšnesumi, kur klasiskās mūzikas dziļums apvienojas ar roka spēku un popkoncerta efektīgumu. Taču viņa galvenā “fīča” ir ātrums: HAVASI oficiāli ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā kā ātrākais pianists pasaulē.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv