© NATALIA GOLUBOVA

Tuvojoties Valentīna dienai, mīlestības apliecinājumus var izteikt, ēdot gardu maltīti. Tomēr līdz 14. februārim laika, lai izvēlētos ideālu vietu romantiskam randiņam, vairs nav daudz. Valērija Birule, kulinārijas speciāliste, zina visu par vietējām kafejnīcām un restorāniem ne tikai Rīgā un ir apkopojusi vietu izlasi, kur doties 14. februārī.

1) Restorāns JOHN

Mīlētājus sagaidīs īpaša atmosfēra, elegants interjers un ēdieni kā īsta māksla. Restorāns pārsteigs pat visizsmalcinātākos gardēžus ar garšu pilnību un skaistām detaļām.

Pusdienu ēdienkartē:

FORELES VĒDERS, ikri

JŪRAS BARBE, juzu, ābols

BRIEŽA MUGURA, savojas kāposts, bietes, upenes

ŠOKOLĀDES TERĪNE, mandarīnu sorbets

Vakariņu ēdienkartē:

FORELES VĒDERS, ikri

OLU KULTENIS, kaviārs

SĀLĪTS ZANDARTS, cidonijas, gurķis, dilles

JŪRAS BARBE, juzu, ābols

JŪRAS ĶEMMĪTE, topinambūra biezenis, lazdu rieksti

TVAICĒTS PALTUSS, brokoļu krēms, sēņu velutē

BRIEŽA MUGURA, savojas kāposts, bietes, upenes

ŠOKOLĀDES TERĪNE, mandarīnu sorbets

Svinīgo pusdienu cena - 75 eiro vienai personai.

Svinīgo vakariņu cena - 135 eiro vienai personai.

2) TĒJAS CEREMONIJA restorānā JOHN

Senās angļu aristokrātijas tradīcija nemainīgi ir tējas pasniegšana porcelāna servīzē, mazas kūciņas, balti galdauti, atpūtas krēsli un nesteidzīgas sarunas. Manuprāt, šāda tējas ballīte var būt ļoti romantiska.

Februāris ir mīlestības mēnesis. Katru otrdienu un trešdienu restorāns JOHN gaidīs jūs no plkst. 13.00 līdz 16.00 uz tēju.

Restorāns ir parūpējies ne tikai par labāko tēju izvēli, bet arī piedāvās jums kokteili no Jackie bāra.

Vienai personai - 35 eiro.

Divām personām - 55 eiro.

2) Restorāns Max Cekot Kitchen

Šis restorāns atšķiras no visiem citiem restorāniem Rīgā, un pateikšu noslēpumu - gandrīz visas meitenes, ko pazīstu, sapņo tur iegriezties. Interjeru veidojuši vietējie dizaineri un jauns redzējums par mūsdienīgo latviešu virtuvi pārsteigs ikvienu, kurš nolems tur pavadīt vakaru.

Restorāns ir atvērts tikai trīs vakarus nedēļā (ceturtdien, piektdien un sestdien), taču par godu mīlētājiem restorāns strādās otrdien, 14. februārī.

Šefpavārs un viņa komanda piedāvās īstu gastronomisku šovu ar 10 ēdienu degustāciju ēdienkarti. Pēc pieprasījuma someljē piedāvās ekskluzīvus vīnus vai pašu radītu bezalkoholisko dzērienu izlasi.

Vakariņu laikā viesi var vērot ēdienu gatavošanu atvērtajā virtuvē, dzirdēt šefpavāra stāstījumu par katru ēdienu un sastāvdaļu, kā arī nogaršot dārzeņus un garšaugus no vasaras dārza un siltumnīcas.

Apmeklēt Max Cekot Kitchen nav lēti. Degustācijas ēdienkartes cena ir 150 eiro, vīnu izlase - 125 eiro, bezalkoholisko dzērienu izlase - 85 eiro. Citās valstīs gardēži rezervāciju gaida pat gadu un ir gatavi tērēt tūkstošiem eiro, lai personīgi izbaudītu šefpavāra talantu.

NATALIA GOLUBOVA

NATALIA GOLUBOVA

NATALIA GOLUBOVA

3) Restorāns/kafejnīca Mio

To dēvē par romantiskāko restorānu Latvijā, es pat teiktu, ka pārāk romantisku. Ja esat noguris no Rīgas kafejnīcu un restorānu monotonā, minimālistiskā interjera, noteikti rezervējiet vietu restorānā Mio.

Jūs nokļūsiet pagājušajā gadsimtā, jutīsieties kā filmu varonis, restorāna atmosfēra noteikti liks pasmaidīt un neatstās vienaldzīgu. Lai gan es sāku savu stāstu ar interjeru, varu apliecināt, ka arī ēdienkarte patīkami pārsteigs. Es pazīstu cilvēkus, kuri jau daudzus gadus ir uzticīgi šim restorānam. Varu ieteikt - sutinātu teļa vaigu ar sīpolu marmelādi un sarkanvīna - buljona mērci vai zivju zupu "Milanese".

Cenas restorānā svārstās no 9 līdz 20 eiro par ēdienu.

4) Kafejnīca Kūkotava

Ja plānojat atzīties mīlestībā pie kafijas tases, dariet to kafejnīcā “Kūkotava” uz Tērbatas un Dzirnavu ielas stūra.

Tā ir mīlestība no pirmā acu uzmetiena, interjers mūsdienīgs, bet atmosfēra daudziem atgādina Parīzi.

Bagātīga uzkodu izvēle un saldumu paradīze. Berlīneri (Berliner Doughnut) ir īstas Instagram zvaigznes, taču arī to garša neatpaliek no fotogēniskās pievilcības. Iesaku izmēģināt berlīneru ar pistāciju un aveņu krēmu.

Desertu cenas, sākot no 3 eiro.

Kafija - no 3,50 eiro. 

5) Restorāns ITALISSIMO

Ugunīgo itāļu kaislību vietā saņemsiet maigu pastu un mīkstu fokaču. Šis viesmīlīgais restorāns vienmēr ir pilns ar viesiem, tāpēc galdiņu ieteicams rezervēt laikus.

Šefpavāra vārds ir Francesco Gelo Picajola, un kaut kas man saka, ka cilvēks ar šādu vārdu vienkārši nevar slikti gatavot itāļu ēdienu.

Dvēseliska atmosfēra, patīkams apgaismojums, bērnu istaba, sātīgi ēdieni, manuprāt, šis restorāns ir optimāla izvēle. ITALISSIMO ir win-win, jo es nezinu, kuram nepatīk itāļu virtuve.

No ēdienkartes iesaku: karpačo un liellopa gaļas tartars, risoto ar porcini sēnēm, cenas restorānā svārstās no 12 līdz 32 eiro par ēdienu.

6) Restorāns Kest

Šāds gastronomisks ceļojums kopā ar mīļoto ir romantisks lēmums, ja atrodaties Cēsīs.

Būsiet patīkami pārsteigti, kad tur nokļūsiet; reti kurš, dodoties ārpus galvaspilsētas, sagaida, ka redzēs lielpilsētas līmeņa restorānu. Skandināvu stila interjers, neparasta ideja un restorāna filozofija, kas ietverta tā nosaukumā, par to pastāstīs jebkurš no restorāna komandas.

Ēdienkarte sastāv no 5 ēdieniem ar papildu alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu komplektu. Maltīte ilgst aptuveni 2,5 stundas.

Kad maltīte būs pabeigta, jūs aicinās uz Kest Lounge, kur intīmā gaisotnē ar pieklusinātu gaismu, greznu dzērienu un kokteiļu klāstu varēsiet turpināt sarunu ar mīļoto.

Godīgi sakot, pēc ēdienu baudīšanas vajag novilkt augstpapēžu kurpes un atpūsties ērtā krēslā ar glāzi vīna, tā ir vislabākā sajūta, ko var izbaudīt kopā.

Fiksētā ēdienkartes cena - 55 eiro. Alkoholisko dzērienu komplekts, īpaši pieskaņots maltītei - 50 eiro. Bezalkoholiskie dzērieni - 35 eiro.

7) Bārs LOWINE

Kāpēc gan nesākt svinēt mīlestības dienu no paša rīta? Dodieties uz LOWINE brokastīm un glāzi dzirkstošā.

Jauna vieta Rīgas gastronomiskajā kartē, kas tika atvērta tikai pirms diviem mēnešiem, bet to jau iemīļojuši daudzi. Stilīgs minimālisma interjers, panorāmas logi, fonā patīkams džezs, kafijas smarža, gaisā virmo svaigi ceptas maizes un desertu smarža.

Kafejnīcas rīti sākas katru darbdienu no plkst. 8.00 un līdz pat plkst. 16.00.

Ēdienkarte veidota pēc principa "no saimniecības līdz galdam". Galvenie varoņi ir vietējie produkti un dabīgais vīns. Pankūkas, biezpiena plācenīši, biezputras, omletes, pīrāgi un, protams, tosti ar Benedikta olām, liellopa gaļas cepeti, svaigu lasi un garnelēm.

Ja nolemts svinības turpināt un doties vakariņot uz LOWINE, galdiņu labāk rezervēt iepriekš. Būs iespēja ne tikai labi paēst un izbaudīt restorāna atmosfēru pašā pilsētas centrā, bet arī nobaudīt īpašo vīnu karti. Viss sākās ar vīnu, uz Rīgu atvesti vairāk nekā 200 dabīgo vīnu, kurus Latvijā nekur citur nepārdod.

Cenas restorānā ir, sākot no 7 līdz 23 eiro.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv