Neliels un intīms dzīvoklis

Pirms nepilniem četriem gadiem Electrolux pārstāvniecības Latvijā direktors Eduards Reneslācis pēc ilgas prombūtnes ASV atgriezās Latvijā un apmetās 53 kvadrātmetrus lielā dzīvoklī Jūrmalā, ko iepriekš izīrējis.

Miteklis bijis fiziski un morāli novecojis, tāpēc tā īpašnieks ķēries pie nopietna remonta un mājokļa iekārtošanas.

Par mājokļa vizītkarti var uzskatīt ārdurvis un priekšnamu. Reneslāča dzīvoklī gan ārdurvis, gan iekšdurvis ir darinātas no oša, kas audzis tepat Latvijā. Šis pamatīgais materiāls izmantots arī grīdas segumam istabās. "Pēc tik ilgas prombūtnes svešumā atgriežoties Latvijā, mājas vidi gribēju etniskāku." Oša koka dēļus esot atlasījis kādā draugu ieteiktā gaterī Salaspilī. Tie ir augstākās jeb selection šķiras – bez zariem. Grīdas dēļiem esot uzklātas trīs kārtas kuģa lakas. Dzīvojamās istabas iekārtošanai izmantotas vairākas mēbeles no iepriekšējā Eduarda mitekļa. "Dodoties prom no Amerikas, daudzas mēbeles sakrāvu konteinerā, lai ņemtu līdzi. Tās mani apmierināja, tāpēc nolēmu lieki netērēties," stāsta dzīvokļa saimnieks, norādot uz dīvānu, kas esot viena no mēbelēm, kas atceļojusi no Čikāgas. "Amerikā man bija lielāks dzīvoklis nekā šeit, bet vienu laiku dzīvoju rindu mājā. Dažas mēbeles ir iegādātas Čikāgā firma veikalā Dania, dažas – zviedru zīmola IKEA ražojums.".

Mājas saimniekiem esot interese par cigāriem un vīna kultūru. Virtuves zonā atrodas neliela vīna pudeļu kolekcija, kas novietota IKEA ražotos plauktos.

VIRTUVES DAĻA. "Dzīvojot Čikāgā, es vairākas reizes apmeklēju pasaulslavenā arhitekta Frenka Loida Raita dzimtās mājas Oak Park. Mani fascinē viņa telpas funkcionalitātes redzējums, tāpēc esmu no tiem ietekmējies. Būtu pārspīlēti teikt, ka virtuve ir ieturēta viņa garā, taču kaut kādi nospiedumi ir," domā dzīvokļa saimnieks. Virtuves iekārtas skici zīmējis pats, zinot, ka šo mēbeli grib maksimāli ergonomisku. Ēdamgalds un krēsli esot atceļojuši līdzi no Amerikas.

PĀRTAPŠANA.

Dzīvoklis atrodas Staļina laikā būvētā mājā, kas ir iedzīvotāju kopīpašums. Patīkami pārsteidz skaisti izremontētā kāpņu telpa un fakts, ka namam ir apsardze. Mājas sienu biezums Eduardu Reneslāci apmierinājis, taču grīdas līmeņu atšķirība (tā sasniegusi pat 16 centimetru!), dzīvokļa plānojums un iekārtojums – ne, jo šķitis neērts garo, šauro un tumšo telpu dēļ. "Es pats izdomāju, kā pārplānot. Ierosmei ieskatījos vairākos amerikāņu un arī šeit izdotajos arhitektūras un dizaina žurnālos, kā arī ņēmu vērā to mājokļu interjeru, kuros pabiju, dzīvojot Amerikā, un kas man patika," ar dažiem dzīvokļa pārtapšanas ierosmes avotiem iepazīstina tā saimnieks. "Mums ir neliels un intīms dzīvoklis, kurā šobrīd dzīvojam kopā ar sievu. Pirms kāda laika te mita arī meita, bet nu viņa ir prom savā dzīvē.".

"Es agri kļuvu patstāvīgs. Lai nu kuru reizi kāda, bet man jau no 17 gadu vecuma ir bijusi mašīna, arī pirmo dzīvokli nopirku agrā jaunībā (deviņdesmit otrajā gadā) par savu naudu. Tajā laikā strādāju Zemes bankā, bet vēlāk biju privātuzņēmējs, tāpēc varēju atlicināt līdzekļus šādam pirkumam. Tiesa, miteklītis bija neliels," atceras Eduards. "Tā kā aizraujos ar tehniskiem ūdenssporta veidiem, mani vienmēr ir saistījusi vieta, kur tuvumā ir ūdens. Jūrmala šajā ziņā ir ideāla vieta, jo ir gan jūra, gan upe, gan mežs. Šis bija ļoti būtisks faktors, kas man lika izšķirties par labu šim dzīvoklim, kas atrodas Lielupē." Uz saimnieku aizraušanos ar sportiskām aktivitātēm norāda guļamistabā aiz dūmvada novietotie sniegadēļi un slēpes, bet uz spēju novērtēt kvalitatīvus sadzīves priekšmetus – Philips Aurea jaunākā paaudzes televizors.

RISINĀJUMS.

"Kad atgriezos Latvijā, man bija aptuveni trīs mēnešus ilgs adaptācijas laiks, ko varēju veltīt dzīvokļa remontēšanai un iekārtošanai. Ja meistari kaut ko izdarīja nekvalitatīvi, triecu tos ellē un pie darba ķēros pats," atceras dzīvokļa saimnieks. Grāmatu plaukts ir Eduarda roku darbs, to viņš esot meistarojis no brusām, kad dzīvojis Amerikā. Apjomīgo iebūvēto sienas skapi pēc paša skices pasūtījis Ripo International. "Protams, man bija savi untumi. Izdomāju, ka virs skapja durvīm gribu gaismu. Risinājums pavisam vienkāršs – izmantoju Ziemassvētku rotājuma elementu – plastmasas caurulīti ar diodēm. Ja nekļūdos, katras lampiņas jauda ir kādi trīs vai pieci vati, izgaismot visu skapi var ar nieka 60-70 W.".

NAKTSMIERAM. Guļamistabas konfigurācija nav mainīta, vienīgi, telpu siltinot un apšujot ar ģipškartonu, zaudēti daži centimetri. "Gultu, kumodi un skapīšus iegādājos Amerikā, dāņu mēbeļu veikalu ķēdē Dania, kas ASV ir katrā lielā pilsētā. Šis zīmols ir tā kā konservatīvāks un līmeni augstāks par IKEA," skaidro dzīvokļa saimnieks.

Visu rakstu lasiet 25. augusta izdevumā.

Dzīvesstils

Domāšanas temps mēdz būt izšķirīgs situācijās, kad nepieciešama ātra reakcija. Ir cilvēki, kas ātras reaģēšanas iemaņas izmanto profesionālajā darbībā, kļūstot par specvienības kareivjiem, pilotiem vai smalkiem ķirurgiem, kad sekundēs pieņemti lēmumi nosaka dzīvību cenu.

Svarīgākais