Saimnieces sapnis

Paļaujieties uz mums un mēs izveidosim jums labāko virtuves risinājumu," uzsver SIA Sanoda mēbeļu projektētājs un konsultants Valdis Ķezbers.

"Virtuve ir vieta, kur ģimene pulcējas, lai kopā ieturētu maltītes, satiktos pēc garas darba dienas. Dažkārt tā ir arī vieta, kur pasēdēt ar draugiem vai labiem kaimiņiem. Tāpēc viens no svarīgākajiem jautājumiem – vai virtuves mēbeles ir atbilstošas un piemērotas jūsu dzīves stilam?

Sāk ar dizaina un materiālu izvēli

Speciālists stāsta, ka virtuves iekārtas modelis topot sadarbībā ar klientu. "Mēs dodamies uz mājokli, kur plānots novietot mēbeli, noskaidrojam pasūtītāja vēlmes – ko viņš grib uzstādīt virtuvē (piemēram, skapīšus ar plauktiem vai ar atvilktnēm, fasādi ar akrila vai ar lamināta pārklājumu, kādu furnitūru, kādu krāsu u.tml.). Līdzi ņemam materiālu un krāsu paraugus, jo tā iespējams pilnvērtīgāk kombinēt klientam vēlamo variantu. Lai pasūtītājam veidotos pamatīgāks priekšstats par mēbeli un vēlāk nebūtu nekādu pārpratumu, mēs zīmējam virtuves iekārtas skici, ko ar datorprogrammas palīdzību vizualizējam trīsdimensiju attēlā. Tur precīzi tiek norādīti skapīšu un citu detaļu izmēri, vieta, kur atradīsies izlietne, plīts virsma, elektrības izvadi, ūdens padeves caurules un citi stratēģiski svarīgi objekti."

SIA Sanoda mēbeļu projektētājs Valdis Ķezbers norāda, ka uzņēmuma meistari esot kvalificēti speciālisti, tāpēc spēj realizēt arī nestandarta projektus. "Mēs protam uztaisīt jebko, bet ir jāņem vērā tehniskie nosacījumi, citādi var gadīties, ka virtuves iekārta jātur rokās, piemēram, virsma ir grezna un smaga, bet pamatne, uz kuras to novietot, pārāk primitīva."

Mēbeļu projektētājs atceras gadījumu, kad klients lietuviešu projekta daudzdzīvokļu mājas nelielajai virtuvei vēlējies melnu virtuves iekārtas korpusu ar tumši sarkanām akrila durvīm. "Šo krāsu salikumu aplūkojot datorā trīsdimensiju attēlā, pasūtītājs saprata, ka melna mēbele ar sarkanu fasādi viņa mazajā virtuvītē galīgi neiederas, jo ir pārāk nomācoša."

Aktualitāte – akrila pārklājums

Virtuves iekārtas korpusu izgatavo no laminētas kokskaidu plātnes, ko piedāvā lielražotāji Egger (Austrija), Pfleiderer (Vācija), savukārt virsmas – Juan (Polija) un Duropal (Vācija) vai citu ražotāju piedāvātajiem materiāliem. "Patlaban modē ir fasādes no akrila, kas ir dārgāks materiāls nekā lamināts. Taču, ieguldot naudu, tas atmaksāsies priekšdienās, jo akrils ir ilgi spēlējošs. Ja lamināta pārklājums ir 0,1 līdz 0,2 milimetri, tad akrila – 1 milimetrs.

Akrila fasādes ir pieejamas vairāk nekā 20 krāsu toņos, ir arī ar dekoratīvu tekstūru. Klientam ir iespējams izdarīt izvēli, ņemot vērā savas vēlmes un mājokļa interjeru."

Ražotāji piedāvā laminētas kokskaidu plātnes, kas pārklātas ar melamīnsveķiem piesūcinātu dekoratīvu papīru – laminātu. Tādējādi plātne kļūst izturīgāka pret paaugstinātu temperatūru, mitrumu un sadzīves ķimikālijām. Laminētās plāksnes ir dažādās krāsās, ar gludu vai teksturētu virsmu.

Ar akrilu pārklātajām kokskaidu plātnēm vienā pusē ir 1 mm biezs, glancēts akrila slānis, bet otrā – melanīna slānis. Pateicoties savām tehniskajām īpašībām, šis materiāls ir piemērots telpām ar paaugstinātu mitrumu. Ja radušies nelieli skrāpējumi, tos var novērst ar speciālas pulēšanas pastas palīdzību. Akrila pārklājumam piemīt dziļš glancējums, kas bagātīgi izceļ fasādes krāsu. Mēbeles ar akrila fasādēm izskatīsies mūsdienīgi un grezni. "Mēs piedāvājam arī Polygloss fasādes. Šis materiāls vizuāli līdzinās akrilam, bet nav tik dārgs. Polygloss dekorus iespējams kombinēt ar identiskas krāsas laminētām mēbeļu plātnēm, tā panākot efektu, ko sniedz materiālu faktūru saspēle.

Klienta izvēlei varam piedāvāt vismaz 300 dažādus krāsu toņus."

Speciālists, balstoties uz savu pieredzi, zina teikt, ka spilgtas krāsas apnīk daudz ātrāk nekā pieklusināti toņi. "Ļoti labi izskatās balts korpuss ar balta akrila fasādēm, kur augšējie skapīši ir ar alumīnija profila rāmjos iemontētiem matētiem stikliem."

Novietojums un augstums

"Tipveida daudzdzīvokļu mājās, kas celtas padomju gados, virtuves ir nelielas, tāpēc īpaši variēt ar virtuves iekārtas moduļiem nav iespējams, viss ir precīzi jāsaplāno un jāparedz. Piemēram, nav vēlams izlietni novietot tālu no plīts, starp plīti un izlietni vajadzētu virsmu, kur strādāt saimniecei, gatavojot ēst. Un attiecīgi otrā pusē izlietnei vajadzētu atrasties ledusskapim, lai nebūtu jāmēro pārāk liels attālums pēc produktiem," skaidro mēbeļu projektētājs.

Savukārt virtuves darba virsmas augstumu ietekmējot iebūvējamā virtuves sadzīves tehnika. "Apakšējo skapju augstums no grīdas parasti ir no 85 līdz 95 centimetriem.

Protams, jāņem vērā dzīvokļa saimnieku auguma īpatnības. Nevajadzētu pārspīlēt ar virtuves virsmas augstumu, citādi būs grūti aizsniegt augšējo skapīšu plauktus, jo starp augšējiem un augšējiem skapīšiem vēlams vismaz 60 cm attālums. Ideāli būtu virtuves iekārtā izmantot tikai atvilktnes. Tās atvelkot, viss ir labi pārredzams, savukārt skapīšu ar plauktiem trūkums ir tāds, ka vienmēr kaut kas būs aiz kaut kā, ko uzreiz nevar pamanīt. Tiesa, veidojot virtuvi tikai no skapīšiem, tas sanāk daudz lētāk. Mēs piedāvājam dažāda veida atvilktnes ar plašu pielietojuma spektru. Stūra skapīšos plauktu vietā iesakām iebūvēt "karuseli". Tas dod iespēju ērti piekļūt lietām un novērš nesankcionētu katlu vai pannu pazušanu."

"Pēc telpas apskates un klientu vēlmju uzklausīšanas mēs, izmantojot datora programmu, veidojam virtuves iekārtas trīsdimensiju skici, lai pasūtītājam rastos priekšstats par mēbeli," skaidro SIA Sanoda mēbeļu projektētājs un konsultants Valdis Ķezbers.

SIA Sanoda pārstāvis atklāj, ka nelielai virtuvei domāta virtuves iekārta ar visu piegādi un uzstādīšanu izmaksās no 600 līdz 700 latu, bet, izmantojot dārgākus materiālus un furnitūru, varētu izmaksāt no 1400 līdz 1600 latu. SIA Sanoda ražo arī mēbeles birojiem, mājām, iebūvētos skapjus. "Mūsu piedāvājumu klāsts ir ļoti plašs: no parasta koka plauktiņa līdz mobilajam arhīvam no metāla."

Dzīvesstils

Domāšanas temps mēdz būt izšķirīgs situācijās, kad nepieciešama ātra reakcija. Ir cilvēki, kas ātras reaģēšanas iemaņas izmanto profesionālajā darbībā, kļūstot par specvienības kareivjiem, pilotiem vai smalkiem ķirurgiem, kad sekundēs pieņemti lēmumi nosaka dzīvību cenu.

Svarīgākais