Lai gan lielveikalu pārstāvji Latvijā ne reizi vien klāstījuši, cik ļoti veikalos tiek sekots līdzi produktu un preču kvalitātei, kāds pircējs atkal informējis, cik veikalā pirkts produkts izrādījies nederīgs lietošanai.
Šīs vasaras sausuma dēļ gaidāma sliktāka graudu raža un līdz ar to tiek prognozēts cenu pieaugums tiem produktiem, kuru ražošanā izmanto graudus, tostarp arī vistas gaļai un olām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe.
Tukuma novada dome gatavojas parakstīt nodomu protokolu starp Tukuma novada domi un SIA Gallusman, kas pārstāv ukraiņu investorus ar vēlmi atvērt Latvijā olu rūpnīcu. Vienošanās uzmetums paredz, ka dome būtu gatava atsavināt par labu komersantam zemi un pārbūvēt autoceļu, lai gan uzņēmuma grandiozie sākotnējie solījumi par 50–60 miljonu eiro lielām investīcijām un 160 jaunām darba vietām vienošanās projektā izskatās daudz pieticīgāk.
Polijas veterinārais dienests piektdien nolēma izņemt no tirdzniecības 4,3 miljonus vistu olu, kas saindētas ar antibiotiku, dažas dienas pēc Nīderlandes olu izņemšanas no Vācijas lielveikalu plauktiem.
Otrā tipa diabēta pacienti var atļauties ēst duci olu nedēļā, jo sirds un asinsvadu slimību risku tas nepaaugstina, informē Medical Daily. To atzinuši Sidnejas universitātes pētnieki.
Latvijas veikalos līdzās pašmāju vistu olām nopērkamas olas no Ukrainas. Spriežot pēc marķējuma, šo olu kvalitātei un putnu labturības prasībām ir jābūt ne zemākām kā Latvijā vai jebkurā citā Eiropas Savienības (ES) valstī.
Putnkopības uzņēmumi Latvijā uztraucas, ka aiz Ukrainas investoru plāniem atvērt olu rūpnīcu Valkā īstenībā slēpjas vēlme pārdot produkciju, kura ražota pēc daudz zemākiem standartiem, nekā tie ir ES. Izkropļotās tirgus konkurences dēļ visvairāk cietīs mazie Latvijas uzņēmumi, kuri savu produkciju neeksportē, Neatkarīgajai savas raizes pauž olu ražotāji Latvijā.
Aizvadītās nedēļas nogalē ne viens vien sociālā tīkla facebook lietotājs pamanīja ierakstu, kurā restorāna "Tinto" pārstāvji izteica kritiku dzīvnieku tiesību aktīvistu "Dzīvnieku brīvība" pārstāvjiem, kuri pārmetuši, ka restorāna vajadzībām izmantotas sprostos audzētu vistu olas. Vien dažas dienas pēc notikušā dzīvnieku tiesību aktīvisti publiski atvainojušies restorānam "Tinto".
Restorāns "Tinto" vērsis savu sociālo tīklu sekotāju uzmanību ar paziņojumu saistībā ar dzīvnieku tiesību aktīvistu "Dzīvnieku brīvība" pārmetumiem par restorāna vajadzībām izmantotajām olām, kuras pēc viņu domām nāk no sprostos audzētām vistām.
Pazīstamais pavārs un restorānu saimnieks Ēriks Dreibants neslēpis neapmierinātību ar, acīmredzot kārtējo, vēstuli no dzīvnieku aizstāvju organizācijas.
Lieldienu gaidās un svētku dienās (29.03. - 2.04), nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI pircēji nopirkuši gandrīz 122 tūkstošus olu. ELVI pārdošanas dati apstiprina - tradicionālo Lieldienu ēdienu - vārītas olas latvieši ēduši kopā ar majonēzi, jo dažu dienu laikā pārdots arī vairāk kā 4 tonnas majonēzes.
Lielākā daļa jeb 95,6% aptaujāto plāno svinēt Lieldienas, turklāt gandrīz visi svinētāji jeb 99,5% krāsos arī olas. Kopumā vērtējot, lielākais svinētāju īpatsvars ir Zemgalē, savukārt mazākais – Latgalē, liecina veikalu tīkla "top!" aptauja sociālajās vietnēs.
Pērn visu veidu mājputni Latvijā izdēja 800 milj. olu jeb vidēji dienā 2,2 milj. olu, par 6,7 % vairāk nekā gadu iepriekš. Uz vienu iedzīvotāju tās bija 410 olas gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sekos līdzi tam, vai tirgotāji ievēro olu tirdzniecības noteikumus, un pirmssvētku un svētku dienās dienests tirdzniecības vietās veiks ārpuskārtas pārbaudes, liecina informācija PVD mājaslapā.
Pieprasījums pēc baltām olām Latvijā faktiski ir vien ap Lieldienu laiku, un tāpēc daļā veikalu šīs šķirnes olas nopērkamas vien pāris nedēļas gadā – Lieldienu laikā. Izmantojot pieprasījumu tieši pēc baltām olām, to cenas šajā laikā ir par vismaz par 20 procentiem augstākas nekā brūnajām māsām.
Kas sakām «olas», parasti ar to domājam vistu olas. Nav šaubu, ka tās arī šogad izdosies nokrāsot skaistas un gaumīgas. Brīdis, kad gatavās olas tiek izsaiņotas no sīpolu mizām un citiem materiāliem, ir gaidīts un arī mazliet noslēpumains, jo daba vienmēr pievieno krāsu paletei kādu jaunu pārsteidzošu niansi. Lieldienu maltītei varam sarūpēt arī citu putnu olas, ko ikdienā parasti neatļaujamies.