Bīstami veselībai! Atklāj, kā kategoriski nedrīkst vārīt olas

© pexels.com

Ja kādreiz nācies ēs olu ar zaļganpelēku dzeltenumu un varbūt pat sajust sēra smaku, tad tā ir pagatavota nepareizi un ir ļoti neveselīga, raksta "otkrito.lv".

Šī krāsa un smarža rodas olas dzeltenumā esošās dzelzs un olas baltumā esošā sēra reakcijas rezultātā. Sildot tie apvienojas, veidojot zaļi pelēku dzelzs sulfīdu un sērūdeņraža gāzi.

Regulāri ēdot olas ar šo sastāvu, iespējams iegūt enterītu - iekaisumu tievajā zarnā.

Izpaltīta olu gatavošanas kļūda, kas izraisa šo reakciju, ir olu ievietošana jau karstā vai verdošā ūdenī. Straujā temperatūras maiņa veicina nevēlamas reakcijas proteīnā. Turklāt olas apvalks var vienkārši saplaisāt.

Jāatzīmē, ka arī pārāk ilgi vārot olu, tās dzeltenums kļūst zaļš.

Dzīvesstils

Pavasaris ir laiks, kad ērces ir visaktīvākās. Pamodušies no ziemas miega, šie kukaiņi kļūst īpaši agresīvi, tāpēc no marta beigām līdz maija vidum cilvēkiem, kas dodas uz mežu teritorijām, ieteicams ievērot īpašu piesardzību. Ir svarīgi apzināties, ka ērces rada ne tikai diskomfortu, kas saistīts ar kodumu un nepieciešamību tās izņemt, bet arī nopietni apdraud veselību.