Ja kādreiz nācies ēs olu ar zaļganpelēku dzeltenumu un varbūt pat sajust sēra smaku, tad tā ir pagatavota nepareizi un ir ļoti neveselīga, raksta "otkrito.lv".
Šī krāsa un smarža rodas olas dzeltenumā esošās dzelzs un olas baltumā esošā sēra reakcijas rezultātā. Sildot tie apvienojas, veidojot zaļi pelēku dzelzs sulfīdu un sērūdeņraža gāzi.
Regulāri ēdot olas ar šo sastāvu, iespējams iegūt enterītu - iekaisumu tievajā zarnā.
Izpaltīta olu gatavošanas kļūda, kas izraisa šo reakciju, ir olu ievietošana jau karstā vai verdošā ūdenī. Straujā temperatūras maiņa veicina nevēlamas reakcijas proteīnā. Turklāt olas apvalks var vienkārši saplaisāt.
Jāatzīmē, ka arī pārāk ilgi vārot olu, tās dzeltenums kļūst zaļš.