Iespējams, kartupeļi ir vēl visai eksotisks dārzenis un nebūt ne zemnieku galdam paredzēts, bet jau 1796.g. Jelgavā izdotajā pavārgrāmatā muižu pavāriem ir vairākas receptes, kas vēsta, kā kartupeļi pagatavojami. Pagājuši vien daži desmiti gadu, kad 18.gs. vidū kartupeļus Kurzemē sāk audzēt plašāk, bet nostiprinājies gan vārds, gan arī visvienkāršākie, līdz mūsdienām saglabājušies to pagatavošanas veidi.
Daudzi pārtikas produkti var apdraudēt veselību, mums pat nezinot. Izrādās, ka daudzi pārtikas produkti patiesībā ir bīstami, ja tie netiek pareizi pagatavoti vai apstrādāti.
Britu izcelsmes šefpavāra, restorānu īpašnieka Džeimija Olivera vārds ar ēdiena gatavošanu apsēstajiem nav svešs. Ideja pusizceptus kartupeļus saspiest un apslacīt ar etiķa maisījumu, lai panāktu to kraukšķīgumu, pieder viņam. Viņš iesaka izmēģināt kartupeļu apslacīšanai arī etiķa, salvijas un apelsīna miziņu sviesta maisījumu.
Gluži tāpat kā dārziņā ir interesanti izaudzēt ko jaunu, virtuvē ir interesanti kaut ko jaunu pagatavot. Iespēju netrūkst, bet šoreiz būs runa par vienu konkrētu – par violetajiem kartupeļiem. Pagaidām vēl neierasti, tie tomēr jau tiek audzēti Latvijas mazdārziņos un arī celti galdā.
Uzkoda, kas ir gatava 5 minūtēs. Tiesa, ir nepieciešama mikroviļņu krāsns. Tā ir lieliska iespēja dažādot uzkodas biroja darbiniekiem, kuriem nav laika aiziet pusdienās, bet birojā ir piejama vien mikroviļņu krāsns.
Kartupeļu stādījumos izplatās kartupeļu lapu sausplankumainība, kas novērota vidēji ar 21% izplatību, un kartupeļu lakstu puve, kuras izplatība kopš pagājušās nedēļas pieaugusi par 5%, liecina informācija Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā.
Jauni kartupeļi, biezpiens, bagātīgi pabildināts ar lociņiem un dillēm, siļķe – šāds mielasts iet pie sirds daudziem. Tāda maltīte šajā vasaras sezonā jau ir iespējama – Rīgas Centrāltirgū nopērkama jaunā kartupeļu raža un arī visi citi minētie komponenti. Gardi un arī naudas makam draudzīgi.
Nomizot kartupeļus gludus un ar vienmērīgu biezu mizu, dažiem, kam roka arodā nav "iesitusies", var sagādāt problēmas! Facebook lapa "БЕРИ И ДЕЛАЙ" parādā triku, kā atbrīvoties no mizas vārītiem kartupeļiem!
Lai gan modernās ēšanas diētas izceļ svaigu zaļumu un īpaši sabalansēta uztura nozīmi, latvieši ir un paliek aizrautīgi kartupeļu ēdāji. Reti kura brangāka maltīte iedomājama bez šī sātīgā dārzeņa, kas iet pie sirds gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.
Kartupeļu kvalitāte Latvijā šogad ir labāka nekā pērn, teica Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja vietnieks un konditorejas un uzkodu ražotāja "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" (zīmols "Ādažu čipsi") meitasuzņēmuma "Latfood Agro" valdes loceklis Ilgvars Krūmiņš.
Tā jau šķiet, kurš gan nav racis kartupeļus? Latviešiem tā šķiet kā neatņemama rudens sastāvdaļa, un pat švītīgie rīdzinieki reizi rudenī nomaina glaunos ielas apavus pret gumijniekiem un pufaikām, lai palīdzētu lauku radiem sarakt kartupeļus. Tomēr Ralfs Eilands to nevarēja attiecināt uz sevi. Līdz šim.
Neraugoties uz šīs vasaras sausumu, novācamo kartupeļu raža daudzviet padevusies labāka, nekā domāts, jo kartupeļi sekmīgi izmantojuši pat visniecīgāko mitrumu.
Zināmā mērā pārsteidzoša šķita ziņa, ka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā aptaujā visos četros Latvijas novados tieši kartupelis atzīts par ēdienu, kas izturējis gadsimtu pārbaudi. Un labi vien ir, ka šis gods ticis tādam šķietami parastam, vienmēr pieejamam un ēdienkartē pašsaprotamam produktam, ko ikdienas steigā ne vienmēr novērtējam.
Mēs visi labi zinām, ka ''McDonald's'' frī kartupeļiem ir maz vai vispār nav nekādu labumu veselībai. Viņi ir pilni ar taukiem un nātriju. Tomēr zinātnieki esot atklājuši ko vēl nezināmu!
Divas pensionāres sarīkojušas kautiņu kādā Rīgas lielveikalā. Tā "Ria Novosti" atklājis žurnālists Vladimirs Dorofejevs, kuram nācās iejaukties konfliktā.
Vēsie un mitrie laika apstākļi, kas negatīvi iespaidojuši dārzeņu ražu Latvijā, ietekmēs arī dārzeņu pārstrādes sektoru, jo pēc atsevišķām dārzeņu kultūrām pavasarī var veidoties deficīts, pastāstīja dārzeņu un augļu pārstrādātāja "Kronis" valdes loceklis Aivars Svarenieks.