Kartupeļu stādījumos izplatās kartupeļu lapu sausplankumainība, kas novērota vidēji ar 21% izplatību, un kartupeļu lakstu puve, kuras izplatība kopš pagājušās nedēļas pieaugusi par 5%, liecina informācija Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) mājaslapā.
Jauni kartupeļi, biezpiens, bagātīgi pabildināts ar lociņiem un dillēm, siļķe – šāds mielasts iet pie sirds daudziem. Tāda maltīte šajā vasaras sezonā jau ir iespējama – Rīgas Centrāltirgū nopērkama jaunā kartupeļu raža un arī visi citi minētie komponenti. Gardi un arī naudas makam draudzīgi.
Nomizot kartupeļus gludus un ar vienmērīgu biezu mizu, dažiem, kam roka arodā nav "iesitusies", var sagādāt problēmas! Facebook lapa "БЕРИ И ДЕЛАЙ" parādā triku, kā atbrīvoties no mizas vārītiem kartupeļiem!
Lai gan modernās ēšanas diētas izceļ svaigu zaļumu un īpaši sabalansēta uztura nozīmi, latvieši ir un paliek aizrautīgi kartupeļu ēdāji. Reti kura brangāka maltīte iedomājama bez šī sātīgā dārzeņa, kas iet pie sirds gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.
Kartupeļu kvalitāte Latvijā šogad ir labāka nekā pērn, teica Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja vietnieks un konditorejas un uzkodu ražotāja "Orkla Confectionery & Snacks Latvija" (zīmols "Ādažu čipsi") meitasuzņēmuma "Latfood Agro" valdes loceklis Ilgvars Krūmiņš.
Tā jau šķiet, kurš gan nav racis kartupeļus? Latviešiem tā šķiet kā neatņemama rudens sastāvdaļa, un pat švītīgie rīdzinieki reizi rudenī nomaina glaunos ielas apavus pret gumijniekiem un pufaikām, lai palīdzētu lauku radiem sarakt kartupeļus. Tomēr Ralfs Eilands to nevarēja attiecināt uz sevi. Līdz šim.
Neraugoties uz šīs vasaras sausumu, novācamo kartupeļu raža daudzviet padevusies labāka, nekā domāts, jo kartupeļi sekmīgi izmantojuši pat visniecīgāko mitrumu.
Zināmā mērā pārsteidzoša šķita ziņa, ka Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā aptaujā visos četros Latvijas novados tieši kartupelis atzīts par ēdienu, kas izturējis gadsimtu pārbaudi. Un labi vien ir, ka šis gods ticis tādam šķietami parastam, vienmēr pieejamam un ēdienkartē pašsaprotamam produktam, ko ikdienas steigā ne vienmēr novērtējam.
Mēs visi labi zinām, ka ''McDonald's'' frī kartupeļiem ir maz vai vispār nav nekādu labumu veselībai. Viņi ir pilni ar taukiem un nātriju. Tomēr zinātnieki esot atklājuši ko vēl nezināmu!
Divas pensionāres sarīkojušas kautiņu kādā Rīgas lielveikalā. Tā "Ria Novosti" atklājis žurnālists Vladimirs Dorofejevs, kuram nācās iejaukties konfliktā.
Vēsie un mitrie laika apstākļi, kas negatīvi iespaidojuši dārzeņu ražu Latvijā, ietekmēs arī dārzeņu pārstrādes sektoru, jo pēc atsevišķām dārzeņu kultūrām pavasarī var veidoties deficīts, pastāstīja dārzeņu un augļu pārstrādātāja "Kronis" valdes loceklis Aivars Svarenieks.
Kartupeļu ražas novākšana lietavu dēļ šogad ir būtiski iekavējusies un palielinās risks, ka laika apstākļu dēļ atsevišķām saimniecībām ražu var arī neizdoties novākt, sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētājas vietnieks Ilgvars Krūmiņš.
Nav nekā ikdienišķāka ēdienkartē par kartupeļiem. Pamatreceptes ir vienkāršas – sālsūdenī vārīti kartupeļi, ar mizu vārīti kartupeļi, cepti kartupeļi, kartupeļu sacepums, kartupeļu pankūkas, kroketes, biezenis. Tos, kā zināms, var arī grilēt vai cept folijā.
Ja sinoptiķu prognozes par siltu un saulainu laiku nedēļas nogalē piepildīsies, reģionos varētu sākties masveida kartupeļu novākšana, liecina Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) mājaslapā publiskotā informācija.
Kartupeļu ražu masveidā joprojām nevāc, un, visticamāk, ražas masveida novākšana novēlosies līdz pat septembra vidum, kas ir divas nedēļas vēlāk nekā parasti, informē Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle
Augustā kartupeļi garšo tik lieliski, ka tiem var uzticēt galvenā ēdiena, nevis pieticīgas piedevas lomu. Dārzkopim pirmā jauno kartupeļu maltīte ir viens no vasaras atskaites punktiem ceļā uz rudeni. Pašaudzētajiem bumbuļiem, kuri nonākuši galdā pēc sīvas cīņas ar nezālēm, lakstu puvi un kaitēkļiem, savā ziņā ir uzvaras piegarša.