Ēdieni

4.sep 2010
Latvijā mielošanās ar Big Mac bulkām McDonald"s restorānā izmaksā par pieciem līdz septiņiem procentiem dārgāk, vistas Cēzara salāti – par 10 līdz 13 procentiem dārgāk nekā Lietuvā un Igaunijā.
1.sep 2010
"Ēst gatavošanu es noteikti neuztveru kā bubuli, man pat patīk to darīt, jo šī procesa laikā atkāpjas visas citas domas. Vienīgi dzīves ritms ir tik sasteigts, ka ne vienmēr ir pietiekami daudz laika, ko veltīt stāvēšanai pie plīts," savas ikdienas realitāti atklāj Valmieras teātra ārštata aktrise Terēze Lasmane, kura kopš augusta vidus ir redzama arī televizoru ekrānos – LTV1 demonstrētajā seriālā "Prāts vai instinkts".
28.aug 2010
Tomātu konservēšana bieži šķiet sarežģīta un darbietilpīga. Diez vai ir daudz cilvēku, kuri speciāli pērk tomātus, lai no tiem gatavotu krājumus ziemai.
26.aug 2010
"Kaut man patīk gatavot ēst, šobrīd, kad divas reizes dienā ir treniņi un pa starpu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, nekādām gastronomiskām izvirtībām savās mājās pie plīts nav laika," atzīst Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine Gunta Baško, kad pēc rīta treniņa tiekamies vienā no Rīgas centra "Double Coffee".
25.aug 2010
Svaigo dārzeņu pārpilnība laukā, dobē, tirgū un veikalā. Bet vai arī tavā šķīvī? Šobrīd ir tikai mazliet jāpacenšas, lai nodrošinātu ēdienkartē veselīgu daudzveidību.
25.aug 2010
Bulgura putraimi ir sasmalcināti un speciāli apstrādāti kviešu graudi. Vispirms graudus termiski apstrādā ar ūdeni, pēc tam kaltē, attīra un sasmalcina līdz vajadzīgajam izmēram. Apstrādes laikā vitamīnus putraimi nezaudē.
18.aug 2010
Tiekoties ar mākslinieci Indru Sproģi, kuras personālizstādes, grāmatas un kalendāri parasti ir gaidīts notikums un pārsteigums, atklājās, ka viņa radoši un prasmīgi izpaužas arī virtuvē. Viņas stāstījums par dažādu ēdienu tapšanu ir tik piesātināts un emocionāls, ka šķiet – iztēlē uzburtā aina tūlīt materializēsies.
18.aug 2010
Vislabāk dažādus dārzeņus ir ēst svaigus – tāds ir valdošais vispārpieņemtais uzskats. Pareizs, taču ar dažiem izņēmumiem. Arvien rūpīgāk pētot produktus un to sagatavošanas veidus, uztura speciālisti noskaidrojuši, ka atsevišķi dārzeņi dod mūsu organismam vairāk labuma, ja tie ir termiski apstrādāti, turklāt katram ir savi specifiski gatavošanas paņēmieni.
14.aug 2010
Garšu dažādība nekad nevar būt pārāk liela. Ne velti cilvēki allaž interesējušies par garšaugiem, un dažs labs tirgonis jau sensenos laikos sapelnījis lielas bagātības, tos vedot pircējiem no tuvienes un tālienes. Ja jums patīk izmēģināt jaunus aromātus, tad droši vien esat sev jau atklājuši arī kaperus. Ja ne – meklējiet tos veikalu plauktos.
6.aug 2010
Lai gan pasaulē ir svarīgākas lietas, ko pētīt, būtu interesanti uzzināt, kurš pirmais reiz atveda uz Latviju saulē kaltētus tomātus.
5.aug 2010
Līdz septiņpadsmit gadu vecumam viss, kas notiek virtuvē, Nacionālā teātra aktierim Artūram Krūzkopam bija tabu tēma. Viņš auga patriarhālā ģimenē, kur ēst gatavošana ir sieviešu rūpe. Kad atnācis uz Rīgu, vajadzējis pašam gādāt, lai būtu paēdis.
5.aug 2010
Šķiedrvielas ir uzturvielas, kas gremošanas procesā nesadalās un neuzsūcas. Tām kādu laiku netika pievērsta uzmanība, jo tika uzskatīts, ka šķiedrvielām nav enerģētiskās vērtības.
30.jūl 2010
Pārtikas un veterinārais dienests karstajā laikā turpina pārbaudes un pastiprināti kontrolē pārtikas produktu realizāciju tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos.
28.jūl 2010
Tauki ierobežotā daudzumā ir veselīga uztura būtiska sastāvdaļa, jo satur taukos šķīstošus A, D, E un K vitamīnus, kā arī cilvēka organismam nepieciešamās taukskābes.
17.jūl 2010
Galvenais, kas šobrīd jādara ar ķiršiem – tie jāēd svaigi, lai dotu organismam kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, magniju, varu, C vitamīnu, PP vitamīnu, organiskās skābes un augu valsts krāsvielas. Bet nav jau obligāti jākalkulē visi šie labumi, ķiršus vajag vienkārši baudīt un priecāties.
13.jūl 2010
Apsēžoties pie skaisti servēta galda, ikdiena atkāpjas," atzīst grupas "Lauku muzikanti" solists Normunds Ķietis, kurš pavārmākslai esot pievērsies nesen, toties tagad viņam droši var dāvināt pavārgrāmatas, pannas, katlus, garšvielas un citu virtuves atribūtiku.
12.jūl 2010
Ar vienu svaigu salātlapu pietiek, lai "atdzīvinātu" pat bezcerīgi apnikušu ēdienu. Šobrīd salāti ir patiešām garšīgi, lekni un vitamīniem bagāti, pa kabatai gandrīz ikvienam, un tāpēc nelaidīsim garām iespēju tos baudīt.
8.jūl 2010
Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai cilvēka organisms varētu funkcionēt un augt. Gandrīz puse no visām cilvēka organisma uzbūves vielām, izņemot ūdeni, ir olbaltumvielas, savukārt augos to ir mazāk.
30.jun 2010
Katrai siera šķirnei piemīt savas īpašības un knifi, kā to ražot, pircējiem baudīt un pareizi uzglabāt. Sālījumā gatavinātajam sieram brinzai, ņemot vērā tās ražošanas tehnoloģiju, ir jābūt ideāli baltai, bet pieļaujams, ka tā var būt arī bāli dzeltena.
19.jun 2010
Humusa, populāra Vidusjūras ēdiena, galvenā sastāvdaļa ir turku zirņi. Tiem tiek pievienota olīveļļa, citrona sula un sezama sēkliņu pasta.