Cukurs ir svarīgs ne tikai tā salduma, bet arī tekstūras un krāsas dēļ. Vai, gatavojot desertus, to iespējams ar kaut ko aizstāt? Atbildi meklē Bendžamina Ebuehi no “The Guardian”.
Vispirms tie bija banāni - pankūkās, kēksiņos un mājas saldējumā, bet tad sagribējās ko līdzīgu šokolādes kūkai "bez sirdsapziņas pārmetumiem" - un desertu dzīvē ienāca dateles.
Kaut arī dateles neuzskata par superēdienu, tās ļoti tuvu šim apzīmējumam. Tās dod tik daudz ieguvumu veselībai, ka mums vajadzētu tās ēst biežāk! Turklāt tās ir saldas un ļoti labi garšo. Atliek tikai pamēģināt nedēļu ēst šos garšīgos augļus, lai justu pozitīvas izmaiņas organismā.
Ja jaunajā gadā esi spēris varonīgu soli un savā ēdienkartē atteicies no pievienotā cukura un rūpnieciski ražotajiem saldumiem, tomēr pēkšņi sakārojas kādu konfekti – apēd vienu dateli.
Festivālā Abū Dabī šajā nedēļā arābu pasaules pārstāvji novērtējuši tajā pasaules daļā pieejamās dabas veltes. Šoreiz izvēlētas arī, viņuprāt, gardākās dateles.
Tas būs neliels solis pretī veselīgākam uzturam: konfekšu vietā izvēlēties dateles. Arābu sakāmvārds stāsta, ka Dievs datelēm piešķīris četras brīnišķīgas spējas: glābt no bada, sniegt baudu, atbrīvot no nelāgām domām un ārstēt. Arābu zemēs dateļpalmas audzē jau vismaz 6000 gadu. Dateļpalmai patīk, ja kājas ir ūdenī, bet galva saulē. Tās iemīļotā dabiskā augšanas vieta ir tuksneša oāze.