So­lis pre­tī ve­se­lī­gā­kam uz­tu­ram: kon­fek­šu vie­tā da­te­les

© http://vitalifenutri.com/

Tas būs ne­liels so­lis pre­tī ve­se­lī­gā­kam uz­tu­ram: kon­fek­šu vie­tā iz­vē­lē­ties da­te­les. Arā­bu sa­kām­vārds stās­ta, ka Dievs da­te­lēm pie­šķī­ris četr­as brī­niš­ķī­gas spē­jas: glābt no ba­da, sniegt bau­du, at­brī­vot no ne­lā­gām do­mām un ār­stēt. Arā­bu zem­ēs da­teļ­pal­mas audzē jau vis­maz 6000 ga­du. Da­teļ­pal­mai pa­tīk, ja kā­jas ir ūde­nī, bet gal­va sau­lē. Tās ie­mī­ļo­tā da­bis­kā aug­ša­nas vie­ta ir tuk­sne­ša oā­ze.

Da­te­les sauc arī par tuk­sne­ša mai­zi un dzī­vī­bas ogām, jo tās spēj no­dro­ši­nāt cil­vē­ku ar dau­dzām sva­rī­gām uz­tur­vie­lām. Tuk­sne­šu ce­ļo­tā­ji il­gu lai­ku esot spē­ju­ši pār­tikt ti­kai no da­te­lēm un pie­na. Ru­nā, ka iz­dzī­vo­ša­nai eks­trē­mos ap­stāk­ļos die­nā pie­tie­kot ar glā­zi pie­na un vie­nu pa­šu da­te­li. Arā­bu ka­ra­vī­ri, do­do­ties kau­jā, kat­rā seg­lu pus­ē esot pie­ka­ri­nā­ju­ši mai­si­ņu ar žā­vē­tām da­te­lēm, ko uz­ēst, lai ātr­i at­jau­no­tu spē­kus un cī­ņas­spa­ru. Žā­vē­tas da­te­les iz­man­to­tas arī ka­mie­ļu ba­rī­bai, bet, pie­nā­kot grū­tiem lai­kiem, ļau­dis mil­tos sa­mal­tus da­te­ļu kau­li­ņus pie­vie­no­ju­ši mīk­lai, lai iz­nāk­tu vai­rāk mai­zes.

Kul­ti­vē­ta­jās pla­tī­bās da­teļ­pal­ma sāk nest aug­ļus 4.-7. ga­dā, bet, kad sa­sniedz ra­žas mak­si­mu­mu, se­zo­nā var dot vai­rāk ne­kā 100 kg aug­ļu. Dārz­ko­pji ie­vie­su­ši da­žā­dus pa­ņē­mie­nus, lai pa­lie­li­nā­tu da­te­ļu ra­žī­bu un pa­sar­gā­tu aug­ļus no bo­jā­ša­nās un kai­tēk­ļiem, tā­pat vi­ņi arī mēdz re­ti­nāt da­ļu aug­ļu, lai at­li­ku­šie va­rē­tu iz­augt kriet­ni lie­lā­ki. Ir daudz da­te­ļu šķir­ņu. Se­lek­ci­onē­tas arī da­te­les bez kau­li­ņiem, ta­ču gar­šas īpa­šī­bu zi­ņā tās at­pa­lie­kot no pa­ras­ta­jām. Da­te­les ēd vien­kār­ši tā­pat svai­gas un žā­vē­tas (vis­la­bāk - sau­lē kal­tē­tas), arī pil­dī­tas ar man­de­lēm, val­riek­stiem, ie­cu­ku­ro­tām cit­rus­aug­ļu mi­zi­ņām, hal­vu, mar­ci­pā­nu u.c., smal­ci­nā­tā vei­dā tās pie­vie­no kū­kām, ce­pu­miem un sal­da­jiem ēdie­niem. No da­te­lēm ra­žo pas­tu, ie­vā­rī­ju­mu, čat­ni­ju, sī­ru­pu, da­te­les šo­ko­lā­dē, da­ri­na da­te­ļu vī­nus, bez­al­ko­ho­lis­kos dzē­rie­nus un eti­ķi. Uz­tu­rā lie­to arī jaun­ās da­teļ­pal­mu la­pas, zie­dus un pum­pu­rus. No da­teļ­pal­mu su­las ga­ta­vo pal­mu cu­ku­ru un rau­dzē īpa­šu al­ko­ho­lis­ku dzē­rie­nu.

Svai­gas da­te­les ir sar­ka­nā vai dzel­te­nā krā­sā, bet žā­vē­jot tās ie­gūst vis­da­žā­dā­kos to­ņus - no gai­ši dzel­te­na līdz tumš­brū­nam, gan­drīz mel­nam; esot pat pe­lē­kas un gaiš­zi­las da­te­les. Mums la­bāk pa­zīs­ta­mas žā­vē­tās da­te­les, jo tās no­pēr­ka­mas mū­su vei­ka­los gan sve­ra­mā vei­dā, gan pa­ci­ņās, ar kau­li­ņiem un bez tiem. Žā­vē­jot da­te­les zau­dē ap 27% ūdens, kas ir sa­lī­dzi­no­ši ne­daudz. Žā­vē­tās da­te­lēs ir līdz 88% ogļ­hid­rā­tu, pār­sva­rā gli­ko­ze un fruk­to­ze, ko or­ga­nisms var ātr­i iz­man­tot, lai ie­gū­tu ener­ģi­ju fi­zis­kai vai ga­rī­gai dar­bī­bai. Tiek ap­gal­vots, ka da­te­les uz­la­bo do­mā­ša­nas pro­duk­ti­vi­tā­ti par 20%. Ja dien­die­nā sa­nāk lie­la fi­zis­ka slo­dze, var iz­man­tot da­te­les kom­bi­nā­ci­jā ar pie­nu, lai vai­ro­tu mus­ku­ļu spē­ku. Ja sa­vu­kārt dzī­ves­veids nav ne­kāds kus­tī­gais un pro­blē­mas ra­da lie­kais svars, tad ar da­te­lēm aiz­rau­ties ne­va­ja­dzē­tu, jo tās vei­ci­na ēst­gri­bu. No ot­ras pus­es, tie­vē­tā­jiem jā­uz­ņem balast­vie­las, un da­te­les ir ļo­ti labs to avots - 100 gra­mos var būt pat 26 g šķiedr­vie­lu, kas ir div­reiz vai­rāk ne­kā piln­grau­du mai­zē. Tā­pēc da­te­les no­dro­ši­na il­gā­ku sā­ta sa­jū­tu, pa­līdz pret aiz­cie­tē­ju­miem, vei­ci­na la­bo bak­tē­ri­ju vai­ro­ša­nos zar­nu trak­tā, līdz ar to sti­mu­lē or­ga­nis­ma imu­ni­tā­ti un rū­pē­jas par zar­nu audzē­ju pro­fi­lak­si. Aus­tru­mos da­te­les ir arī pla­ši pa­zīs­tams af­ro­dī­zijs. Ar tām esot mie­lo­ju­šies Tūk­stoš un vie­nas nakts pa­sa­ku gal­ve­nie va­ro­ņi. Pie­de­vām da­te­les ir la­ba uz­ko­da ce­ļo­ju­mos vai brī­žos, kad nav lai­ka ie­tu­rēt nor­mā­lu mal­tī­ti.

No­de­rī­gi

  • La­bas kva­li­tā­tes žā­vē­tās da­te­les ir glu­das vai arī tā­das kā ne­daudz sa­bur­zī­tas. Liet­pra­tē­ji ne­ie­sa­ka pirkt stip­ri sa­čo­ku­ro­tas (va­rē­tu pat teikt - krun­kai­nas) un arī ne­spod­ras, pār­cu­ku­ro­ju­šās da­te­les.
  • Pēr­kot fa­sē­tas da­te­les, jā­ska­tās, lai ie­pa­ko­jums bū­tu her­mē­tisks, bet tā sa­turs - krā­sas zi­ņā vien­da­bīgs.
  • No­pēr­ka­mas arī da­te­les bez kau­li­ņiem, ta­ču, tās ēdot un do­dot bēr­niem, jā­uz­ma­nās, jo iek­šā ne­re­ti ir pa­li­ku­ši ve­se­li kau­li­ņi vai to frag­men­ti.
  • Žā­vē­to da­te­ļu li­pī­gā virs­ma pie­sais­ta ne­tī­ru­mus un bak­tē­ri­jas, tā­pēc pirms ēša­nas vis­maz ne­fa­sē­tās da­te­les ie­tei­cams no­ska­lot ūde­nī un no­su­si­nāt.
  • Da­te­les vē­lams gla­bāt tum­šā un vē­sā vie­tā. Tu­rē­ša­na po­li­eti­lē­na mai­si­ņos var vei­ci­nāt pe­lē­ju­ma at­tīs­tī­bu.
  • Ie­cie­nīts un vien­kāršs žā­vē­tu da­te­ļu sa­ga­ta­vo­ša­nas veids ir iz­mēr­cē­ša­na kar­stā pie­nā.
  • 100 gra­mos žā­vē­tu da­te­ļu ir 230-280 kkal.
  • Da­te­lēm rak­stu­rī­ga mi­ne­rāl­vie­lu daudz­vei­dī­ba: dzelzs, varš, mag­nijs, cinks, man­gāns, kā­lijs, fos­fors, kal­cijs, ko­balts, kad­mijs, alu­mī­nijs, sērs, bors, flu­ors, se­lēns u.c. Tās sa­tur 23 amino­skā­bes, no ku­rām vai­rums ci­tos aug­ļos nav at­ro­da­mas. Da­te­lēs ir A un B gru­pas vi­ta­mī­ni, svai­gās - arī C vi­ta­mīns.
  • Da­te­ļu su­lu un no­vā­rī­ju­mu tau­tas me­di­cī­nā lie­to pret sa­auk­stē­ša­nos. Da­te­les ie­sa­ka ēst sirds un asins­va­du sli­mī­bu pro­fi­lak­sei.

Re­cep­tes

  • Da­te­ļu mai­ze. Sa­stāv­da­ļas. 250 g da­te­ļu, 125 g lo­bī­tu man­de­ļu, ¾ glā­zes pū­der­cu­ku­ra, vie­na tēj­ka­ro­te va­ni­ļas cu­ku­ra, šķip­sni­ņa sāls, četr­as olas, trīs ēdam­ka­ro­tes svies­ta, di­vas ēdam­ka­ro­tes kar­tu­pe­ļu cie­tes. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Da­te­les un man­de­les sī­ki sa­smal­ci­na. Olu bal­tu­mus at­da­la no dzel­te­nu­miem. Dzel­te­nu­mus sa­pu­to ar pū­der­cu­ku­ru, va­ni­ļas cu­ku­ru un sā­li, pie­vie­no mīk­stu svies­tu, da­te­les, man­de­les, kar­tu­pe­ļu cie­ti. Ie­ci­lā stin­grās pu­tās sa­pu­to­tus olu bal­tu­mus. Mīk­lu lej sa­ga­ta­vo­tā veid­nē, liek ie­sil­dī­tā ce­peš­krās­nī un cep mē­re­nā sil­tu­mā ap­tu­ve­ni pus­stun­du.
  • Jē­ra ga­ļas sau­tē­jums ar da­te­lēm. Sa­stāv­da­ļas. Viens sī­pols, di­vas ķip­lo­ku dai­vi­ņas, mazs ga­ba­liņš svai­ga in­gve­ra, četr­as ēdam­ka­ro­tes olīv­u eļ­ļas, 800 g jē­ra ga­ļas mīk­stu­ma, sāls, mal­ti bal­tie pi­pa­ri, ķi­me­nes, ne­daudz saf­rā­na, 800 ml bul­jo­na, 400 g kar­tu­pe­ļu, 400 g bur­kā­nu, 200 g kon­ser­vē­tu vai vieg­li no­vā­rī­tu tur­ku zir­ņu, 100 g da­te­ļu. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Sī­po­lu, ķip­lo­ku dai­vi­ņas un in­gve­ru sī­ki sa­smal­ci­na, ne­daudz pa­sau­tē olīv­u eļ­ļā, pie­vie­no ne­lie­los ku­bi­ņos sa­griez­tu ga­ļu, tur­pi­na cept, līdz iz­tvai­ko iz­da­lī­ju­sies su­la. Pie­vie­no sā­li un garš­vie­las, uz­lej pus­i bul­jo­na, kad tas uz­vā­rās, ne­daudz sa­ma­zi­na lies­mu, trau­kam uz­liek vā­ku un sau­tē ap­tu­ve­ni pus­stun­du. No­tī­rī­tus kar­tu­pe­ļus un bur­kā­nus sa­griež pa­lie­los ga­ba­los, pie­vie­no ga­ļai, uz­lej at­li­ku­šo bul­jo­nu un sau­tē vēl ap­tu­ve­ni pus­stun­du. Kā­das des­mit mi­nū­tes pirms sau­tē­ša­nas bei­gām pie­vie­no da­te­les.
  • Da­te­les ar ka­zu sie­ru. Sa­stāv­da­ļas. 12 lie­las kva­li­ta­tī­vas da­te­les, 150 g mīk­sta ka­zu sie­ra bez ga­ro­zi­ņas, pap­ri­kas pul­ve­ris. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Da­te­les pār­griež ga­re­nis­ki uz pus­ēm, iz­ņem kau­li­ņus, pus­ītes pil­da ar ka­zu sie­ru, uz­kai­sa ne­daudz pap­ri­kas pul­ve­ra. Pirms pa­snieg­ša­nas kat­rā ie­dur ma­zu ie­smi­ņu.
  • Ķir­bju pī­rāgs ar da­te­lēm un val­riek­stiem. Sa­stāv­da­ļas. Vie­na glā­ze mil­tu, 70 g mar­ga­rī­na, 50 g cu­ku­ra, di­vas olas, pus­tēj­ka­ro­te mal­ta ka­nē­ļa, šķip­sni­ņa mal­tu krust­nag­li­ņu, vie­na glā­ze bie­ze­nī sa­vā­rī­ta ķir­bju mīk­stu­ma, vie­na glā­ze ie­bie­zi­nā­tā pie­na ar cu­ku­ru, pus­glā­ze da­te­ļu, sau­ja lo­bī­tu val­riek­stu, pēc vē­lē­ša­nās - pu­tu­krē­jums. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Mil­tus, mar­ga­rī­nu un cu­ku­ru sa­mī­ca drum­sta­lai­nā mīk­lā, ar to blī­vi iz­klāj veid­nes di­be­nu un ma­las. Liek ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā, cep pie­cas mi­nū­tes. At­dze­sē. Sa­kuļ olas, pie­vie­no garš­vie­las, ķir­bju ma­su un ie­bie­zi­nā­to pie­nu, pie­liek sa­smal­ci­nā­tas da­te­les un val­riek­stus, la­bi sa­mai­sa. Lej veid­nē ar mīk­lu, pār­sedz ar ce­pa­mo fo­li­ju, liek ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā un cep ap­tu­ve­ni stun­du.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais