Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GARDĀS BRĪVDIENAS. Dabas dotā konfekte datele

© depositphotos.com

Ja jaunajā gadā esi spēris varonīgu soli un savā ēdienkartē atteicies no pievienotā cukura un rūpnieciski ražotajiem saldumiem, tomēr pēkšņi sakārojas kādu konfekti – apēd vienu dateli.

Arābi teic, ka Dievs apveltījis dateles ar četrām lieliskām spējām: glābt no bada, sniegt baudu, atbrīvot no nelāgām domām un ārstēt.

Dateļpalmas iemīļotā dabiskā augšanas vieta ir tuksneša oāze, palmai patīk, ja kājas ir ūdenī, bet galva saulē. Dateles mēdz saukt arī par tuksneša maizi un dzīvības ogām, jo tās patiešām spēj nodrošināt cilvēku ar daudzām svarīgākajām uzturvielām. Tuksnešu ceļotāji ilgu laiku esot spējuši pārtikt tikai no datelēm un piena. Lai izdzīvotu ekstrēmos apstākļos, dienā pietiekot ar glāzi piena un vienu dateli. Arābu karavīri, dodoties kaujā, katrā seglu pusē piekarinājuši maisiņu ar žāvētām datelēm, ko ēst, lai ātri atjaunotu spēku un cīņassparu. Žāvētajās datelēs ir līdz 88% ogļhidrātu, pārsvarā glikoze un fruktoze, ko organisms var ātri izmantot, lai iegūtu enerģiju, kas vajadzīga fiziskai vai garīgai darbībai. Ja cilvēka dzīvesveids nav nekāds kustīgais un viņam ir liekā svara problēma, tad ar datelēm aizrauties nevajadzētu, jo tās veicina ēstgribu un palielina svaru. 100 gramos žāvētu dateļu 230-280 kcal. Tām raksturīga minerālvielu daudzveidība: dzelzs, varš, magnijs, cinks, mangāns, kālijs, fosfors, kalcijs, kobalts, kadmijs, alumīnijs, sērs, bors, arī fluors, selēns u.c. Stāv rakstīts, ka ar desmit labām datelēm var uzņemt diennaktij nepieciešamo magnija, vara un sēra devu, kā arī pusi no dzelzs un ceturto daļu no kalcija devas. Tā kā dateles satur 6-11% šķiedrvielu, tās palīdz pret aizcietējumiem, veicina labo baktēriju vairošanos zarnu traktā. Turklāt dateles satur 23 aminoskābes, no kurām vairums citos augļos nav atrodamas. Dateļu sulu un novārījumu tautas medicīnā lieto pret saaukstēšanos. Dateles iesaka ēst sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Austrumos dateles ir arī plaši pazīstams afrodīzijs. Stāsta, ka ar tām mielojušies abi Tūkstoš un vienas nakts pasaku galvenie varoņi.

***

Receptes

Vistas krūtiņa ar datelēm

Sastāvdaļas:

100 g dateļu

2 vistas filejas

1 ķiploka daiviņa

sāls, pipari

sviests cepšanai

lapu salāti

Pagatavošana:

Dateles atbrīvo no kauliņiem un sagriež ripiņās. Vistas filejas izdauza ar gaļas āmuriņu, ierīvē ar sāli, pipariem un sasmalcinātu ķiploku, pārliek ar datelēm, satin veltnīšos un sasprauž ar iesmiņiem. Pannā sakarsē sviestu, apcep veltnīšus no abām pusēm brūnus, samazina uguni un cep gaļu gatavu (to pārbauda, iedurot irbulīti: no gatavas gaļas iztek dzidra sula, kas nav rozā krāsā). Jāuzmanās fileju nepārcept, lai tā nekļūtu sausa un sīksta. Gatavos veltnīšus liek uz šķīvja kopā ar lapu salātiem, uzmanīgi izņem iesmiņus, sagriež veltnīšus šķēlēs un pasniedz.

Dateļu cepumi

Sastāvdaļas:

200 g miltu

100 g sviesta

75 g cukura

75 g kapātu dateļu

2 olu dzeltenumi

Pagatavošana:

Iesilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Miltus kapā ar sviestu, lai izveidojas drumstalām līdzīga masa, pievieno cukuru, dateles un saputotus olu dzeltenumus, ātri samīca viendabīgu mīklu. Izveltnē uz dēļa, ar mīklas ritenīti sagriež, liek uz plāts un cep 10-15 minūtes, līdz cepumi iegūst skaistu zeltaini brūnu krāsu.

Ķirbju salāti ar datelēm

Sastāvdaļas:

6-7 dateles bez kauliņiem

200 g ķirbju mīkstuma

1 burkāns

sauja lobītu saulespuķu sēkliņu

3 ēdamkarotes citronu sulas

2 ēdamkarotes šķidra medus

Pagatavošana:

Ķirbi un burkānu sarīvē rupjās skaidiņās, saulespuķu sēkliņas mazliet apgrauzdē uz sausas pannas, dateles sagriež mazos kubiņos. Visu sajauc, pārlej ar citronu sulas un medus maisījumu.

Dateļu bumbiņas

Sastāvdaļas:

300 g dateļu

2 ēdamkarotes medus

1 tējkarote šķīstošās kafijas pulvera

kokosriekstu skaidiņas apviļāšanai

Pagatavošana:

Dateles nomazgā, liek metāla sietā, ko ievieto tvaika peldē virs katla ar vārošu ūdeni. Tā patur dateles, līdz

tās kļūst mīkstas, pēc tam izņem kauliņus, bet mīkstumu sagriež sīkos gabaliņos. Pievieno medu un kafijas pulveri, samaisa, izveido nelielas bumbiņas, apviļā kokosriekstu skaidiņās, uz brīdi ieliek ledusskapī, lai sastingt.

Saldās dateļu desiņas

Sastāvdaļas:

300 g dateļu bez kauliņiem

100 g žāvētu aprikožu

100 g rozīņu

100 g lobītu mandeļu

200 g lobītu valriekstu

100 g sezama sēkliņu

1 norīvēta citrona miziņa

1 norīvēta apelsīna miziņa

Pagatavošana:

Mandeles un valriekstus saber uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina, liek karstā cepeškrāsnī uz

10 minūtēm, izņem, atdzesē un sakapā. Dateles, aprikozes un rozīnes samaļ gaļasmašīnā, pievieno citrusaugļu miziņas un sagatavotos riekstus, samīca viendabīgu masu, no kuras veido nelielas desiņas.

Apviļā sezama sēkliņās, cieši ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 3 stundām. Pirms pasniegšanas ieliek uz 20 minūtēm saldētavā, attin un sagriež šķēlītēs.