ES pārstāvis: Ukrainai jāpaātrina reformas

© Scanpix

Ukrainai jāpaātrina gadiem atliktās politiskās reformas, lai izpildītu gan valsts iekšienē, gan starptautiski sagaidīto, otrdien norādījis Eiropas Savienības (ES) misijas Kijevā vadītājs Kālmāns Mižei.

Misija palīdz Kijevai pārraudzīt likumsargājošās institūcijas un stiprināt likuma spēku.

Kamēr austrumos norit cīņas ar prokrieviskajiem nemierniekiem, finansiālās grūtībās esošajai Ukrainai uzdots veikt arī dziļas strukturālas reformas apmaiņā pret ļoti vajadzīgo ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) finansiālo palīdzību.

"Tā ir neliela sacensība ar laiku, jo iepriekš reformas ļoti atstātas novārtā," norādījis Mižei.

"Gan pilsoniskā sabiedrība, gan starptautiskā sabiedrība sagaida straujākas reformas un situācija pieprasa ātras reformas," piebildis ES pārstāvis.

ES misiju veidos 173 cilvēki, no kuriem 73 tiks pieņemti darbā Ukrainā. Tai ir dots divu gadu mandāts reformēt drošības sektoru, kaut arī ES pārstāvji norādījuši, ka nepieciešamās izmaiņas prasīs vairāk laika.

Valsts cenšas atbrīvoties no postpadomju mantojuma milicijā un tiesu sistēmā, kur korupcija bija plaši iesakņojusies un sasniedz pašus augstākos sabiedrības slāņus.

"Korupcija ir valsts disfunkcijas pamats," norādījis Mižei. Viņš aizstāv likumu izmaiņu, sīkākas atskaites, mazākas politiskās ietekmes un lielāku algu kombināciju, norādot, ka mazas algas veicina koruptīvu uzvedību.

Tomēr šie pasākumi ietiecas pašā "komplicētās un dažreiz jūtīgās valdības struktūras" sirdī un prasa nedalītu uzmanību laikā, kad Kijeva ir pārņemta ar konfliktu Austrumukrainā, atzinis ES pārstāvis.

"Protams, prezidents pašreiz ir ļoti aizņemts ar citām lietām," norādīja diplomāts, piebilstot, ka ir jābūt "līdzsvaram starp tūlītējām vajadzībām valsts austrumos un strukturālajām reformām".

Viņš uzsver, ka reformu procesu nedrīkst iesaldēt, jo valsts nefunkcionējošās struktūras ir palīdzējušas veicināt krīzi Austrumukrainā.

Mižei atzinis, ka dažas reformas jau tiek ieviestas, uzslavējot Ukrainas jaunās valdības profesionalitāti un pilsoniskās sabiedrības aktīvo lomu.

"Par spīti ārkārtējām grūtībām, par spīti finansiālām grūtībām, kuras patlaban ir Ukrainai, es jums ar piesardzīgu optimismu varu pavēstīt, ka daudzās jomās tiek veiktas sākotnējas ļoti trauslas un ļoti piesardzīgas reformas," norādījis ES pārstāvis.

Svarīgākais