Studenti Jelgavā ir izmisumā; kas notiek?

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Kādreiz tas šķita neiedomājami, ka studeni brauc uz lekcijām ar auto. Laiki mainās, pilsētai jāmainās līdz, taču Jelgavā topošos speciālistus novietot savas mašīnas ierobežo jaunās izmaiņas stāvvietās, vēsta "Bez Tabu".

Jaunie stāvvietu ierobežojumi Jelgavas studentus dzen izmisumā. Arī Evelīnu, kura mācas Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. Nākas vairākas reizes dienā pārvietot mašīnu citur, lai netiktu pie soda.

“Jāņa Čakstes bulvārī un Pils ielā šogad ieviesa stāvēšanas ierobežojumu, kas vēl vairāk samazina pieejamo vietu izvēli. Daudzi no mums, studentiem, dzīvo ārpus Jelgavas un ir spiesti pārvietoties ar savu privāto automašīnu. Šobrīd mums nav iespējas novietot automašīnas vietās, kur tās varētu atstāt ilgstoši, bez nepieciešamības tās pārvietot ik pēc divām vai trijām stundām. Ir jāņem vērā, ka visas lekcijas nenotiek Jelgavas pilī un fiziski nav iespējams lekciju starplaikos aizskriet, pārdzīt auto mašīnu uz citu stāvvietu. Šī situācija rada ne tikai papildus stresu studentiem, bet arī neļauj pilnvērtīgi koncentrēties uz studijām, jo pastāvīgi ir jādomā par to, vai mašīna nav jāpārdzen citur, lai izvairītos no soda. Es noteikti jūtos apbižota. Manuprāt, tas ir negodīgi. Ja jau saka, ka Jelgava ir studentu pilsēta, bet, manuprāt, pašvaldība dara visu, lai apgrūtinātu studentu dzīvi “.

Universitātes vadība no komentāra sižetā atsakās, norādot, ka pie Jelgavas pils ir pieejama stāvvieta studentiem. Ceļš no Jelgavas pils līdz kopmītnēm ir aptuveni desmit minūšu gājiens. Tas problēmu neatrisina, jo arī universitātes nodrošinātajai stāvvietai ir uzlikts laika ierobežojums no 8:00-20:00. Tātad tiem studentiem, kas dzīvo kopmītnēs, vakarā nākas meklēt citu vietu savam rumakam.

Evelīna nesaprot, kāpēc bija tāda vajadzība likt laika ierobežojumus stāvvietai Pasta salā, jo tā stāvvieta bija vienīgā, kas ir daudz maz tuvu kopmītnēm. Jāpiemin, ka laika ierobežojumi šai stāvvietai attiecas tikai uz laika posmu no 7:00-21:00 , naktīs tur drīkst atstāt savu spēkratu. Saprotams, ka vietu nepietiek visiem.

“Stāvvieta, kas atrodas pie Jelgavas pils ir tāda, kāda viņa ir. Tur nav apzīmējumu. Tur ir ļoti daudz nepareizi novietotas mašīnas. Piemēram, man pašai bija tāda situācija, ka biju iespiesta starp trijām mašīnām, pa vidu. Kā man izbraukt ārā? Tur bija pilns ar mašīnām. Šobrīd vispār vairs nevar atrast, kur novietot mašīnu, jo nav tādu iespēju.”

Jelgavas domē lēmumu par laika ierobežojuma uzlikšanu stāvvietai pieņēmuši, jo saņemtas vairākas sūdzības no vietējiem uzņēmējiem - klientiem nav, kur novietot auto, cieš bizness. Novērotas situācijas, kad šādās stāvvietās spēkrati tiek atstāti uz ilgstošu laiku, netiek kustināti. Jautājums paliek atklāts, kur studentiem likt savas mašīnas?

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Strods nosauc vairākas vietas, kurās bez maksas iespējams atstāt savu spēkratu. Viena no tām ir Sporta ielā, kur pieejama plaša stāvvieta bez laika ierobežojuma. Otrā tiek minēta universitātes stāvvieta pie pils, savukārt trešais variants - likt automobili tālāk no Jelgavas centra.

Nebūšanas

Kādreiz tas šķita neiedomājami, ka studeni brauc uz lekcijām ar auto. Laiki mainās, pilsētai jāmainās līdz, taču Jelgavā topošos speciālistus novietot savas mašīnas ierobežo jaunās izmaiņas stāvvietās, vēsta "Bez Tabu".

Svarīgākais