Lietuvā prognozē, ka "Rheinmetall" rūpnīcas būvniecība var aizkavēties

© Unsplash

Lietuvas sarunas ar Vācijas bruņojuma rūpniecības uzņēmumu "Rheinmetall" par munīcijas ražotni turpinās, tādēļ tās būvniecības Radvilišķu rajonā, valsts ziemeļos, sākums varētu aizkavēties, paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Sarunas vēl turpinās, tādēļ neko daudz komentēt nevaru," Šimonīte teica ziņu aģentūrai BNS. "Mūsu mērķis ir panākt labu, nevis ātru rezultātu, jo īpaši tādēļ, ka šīs ir nopietnas saistības un nopietni lēmumi. Vienošanos noslēgsim tad, kad būs pienācis laiks," viņa klāstīja.

Ja tas aizkavēsies par mēnesi vai diviem, vai tamlīdzīgi, kas ir iespējams, svarīgāk ir panākt labu vienošanos, jo Lietuva, pievēršot lielu uzmanību šim projektam, nedrīkst uzņemties saistības, kas neatbilst tās interesēm,

Šimonīte sacīja, atbildot uz jautājumu, vai 155 milimetru artilērijas munīcijas rūpnīcas būvniecības sākums varētu tikt atlikts.

Sākotnēji bija plānots jūlijā parakstīt zemes nomas līgumu ar "Rheinmetall" un oktobrī sākt rūpnīcas būvniecību.

Premjerministre nenosauca konkrētus termiņus, kad sarunas ar Vācijas uzņēmumu varētu pabeigt, bet uzsvēra, ka Lietuva stingri aizstāvēs savas intereses.

"Mēs uzskatām, ka mēs kā valdība jau esam pabeiguši daudzus procesuālos soļus šajā procesā, arī tos, kas saistīti ar zemes gabalu un citiem jautājumiem. Taču mēs vēlamies, lai šeit būtu tas, kas mums ir vajadzīgs, pirmkārt un galvenokārt," sacīja Šimonīte, neatklājot, kuri no "Rheinmetall" priekšlikumiem neatbilst Lietuvas interesēm.

"Mums vienkārši ir jāvienojas, ka mēs pērkam to, kas mums ir vajadzīgs," viņa piebilda.

Kā teica premjerministre, sarunas attiecas arī uz "Rheinmetall" uzņēmuma Lietuvā vadības formu.

Aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Lietuva pašlaik risina sarunas ar "Rheinmetall" par 155 milimetru munīcijas daudzumu un parametriem, ko valsts iepirktu no Vācijas aizsardzības rūpniecības uzņēmuma.

Sarunas tuvojas noslēgumam, un vienošanās drīzumā būtu jānoformulē līgumā, viņš teica.

"Rheinmetall" plāno investēt vairāk nekā 180 miljonus eiro ražotnē Lietuvā. Tajā plānots ražot 155 milimetru artilērijas munīciju un radīt vismaz 150 jauna darbavietas. Projektam Lietuvā ir piešķirts liela mēroga investīciju projekta statuss.

Aprīlī Lietuvas valdība un "Rheinmetall" parakstīja nodomu protokolu par rūpnīcas būvniecību Lietuvā.

Svarīgākais