Ukrainas kara 601. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:16]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:16. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns sarunā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu nosauca Krievijas karu pret Ukrainu par "militāru operāciju", vēsta pravda.comu.ua. ""Nē, Viktor. Tas, kas notiek Ukrainā, nav "īpaša militāra operācija", tas ir KARŠ," atgādināja Ungārijas parlamenta deputāts Martins Tomposs.

21:25. Ukrainas armija, pirmo reizi izmantojot ASV ražotās tālas darbības rādiusa raķetes ATACMS, devusi triecienu okupētās Berdjanskas un Luhanskas aerodromiem un iznīcinājusi deviņus krievu helikopterus, otrdien pavēstījis Īpašo operāciju dienests (SSO). Vēlāk ziņas, ka Ukraina saņēmusi ATACMS raķetes apstiprināja arī prezidents Volodimirs Zelenskis, norādot, ka tās darbojušās "ļoti precīzi". "Šodien izsaku īpašu attiecību ASV," savā ikvakara uzrunā izteicās Zelenskis, atzīstot, ka "raķetes ir sevi pierādījušas".

20:11. Krievijas karaspēks šodien veicis neveiksmīgus uzbrukumus 6 frontes virzienos, vēsta pravda.com.ua.

19.07. Pirmo reizi 2 nedēļu laikā Kijivā šodien bija izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme, vēsta pravda.com.ua.

17:55. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien Ķīnā ticies ar Ungārijas līderi Viktoru Orbānu un paudis gandarījumu par to, ka viņam joprojām ir saiknes ar dažām Eiropas valstīm.

Orbāns pēc tikšanās ar Putinu sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja: "Šodien Eiropā visiem prātā ir viens jautājums: vai Ukrainā tiks noslēgts pamiers?" Viņš sacīja, ka Budapeštai vissvarīgākais ir izbeigt "bēgļu plūdus, sankcijas (pret Maskavu) un kaujas mūsu kaimiņvalstī".

17:00. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija novērtējusi Krievijas nesenās militārās operācijas Ukrainas austrumos kā potenciāli lielāko uzbrukumu vilni pēdējos mēnešos.

"Krievija, ļoti iespējams, ir sākusi saskaņotu ofensīvu vairākās asīs Austrumukrainā," šodien platformā "X" paziņoja ministrija.

Krievijas karaspēks jau kādu laiku uztur uzbrukumu Avdijivkai. Pilsēta līdz šim bijusi liels šķērslis Krievijas mēģinājumos pilnībā pārņemt savā kontrolē Doneckas apgabalu, ko daļēji okupējusi Maskava, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ikdienas ziņojumā par situāciju Ukrainā.

16:00. Ukrainas armijas triecienos okupētās Berdjanskas un Luhanskas aerodromiem iznīcināti deviņi krievu helikopteri, otrdien pavēstījis Īpašo operāciju dienests (SSO).

Izmantojot SSO savākto informāciju par ievērojama skaita lidaparātu un specializētās tehnikas koncentrēšanu aerodromos, kas atrodas pie Krievijas karaspēka okupētas Berdjanskas un Luhanskas, Ukrainas armija naktī uz otrdienu deva šiem objektiem triecienus.

15:00. Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka otrdien Ukrainai un Moldovai solīja atbalsta turpināšanu, neraugoties uz Tuvo Austrumu krīzi, ko izraisījis kaujinieku grupējuma "Hamas" 7.oktobra bezprecedenta uzbrukums Izraēlai.

"Šajās dienās, kad mēs Tuvo Austrumu situācijas dēļ piedzīvojam ārkārtīgu satraukumu, man ir svarīgi uzsvērt - mēs turpinām būt kopā plecs pie pleca ar Ukrainu un ar Moldovu," otrdien Kišiņevā ceturtajā Moldovas atbalstītāju konferencē sacīja ministre.

14:00. Krievijas Valsts dome otrdien pirmajā lasījumā vienbalsīgi apstiprināja likumprojektu par izstāšanos no Līguma par vispārējo kodolizmēģinājumu aizliegumu.

Arvien biežāk izskan brīdinājumi, ka Krievija varētu atsākt kodolizmēģinājumus, tādējādi cenšoties iebiedēt Rietumus un piespiest tos pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai.

12:48. Lielbritānijas izlūkdienesti ziņo, ka Krievija ir sākusi koordinētu ofensīvu vairākās frontēs Ukrainas austrumos, vēsta pravda.com.ua.

11:25. Krievijas okupētās Krimas vadītājs Sergejs Aksjonovs ziņo, ka pretgaisa aizsardzība naktī no 16. uz 17.oktobri esot notriekusi astoņus dronus, kas mēģinājuši uzbrukt pussalā izvietotajai armijai, vēsta pravda.com.ua.

10:45. Ilgtermiņa finansējums Ukrainai palīdzēs sagatavoties pilnvērtīgai tās dalībai Eiropas Savienībā, šādu nostāju pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV), piedaloties debatēs EP plenārsesijā Strasbūrā.

10:18. Krievijas armija naktī veikusi uzbrukumu Doņeckas apgabala Slovjanskas pilsētas centram, viena no raķetēm ietriecās studentu kopmītnēs, vēsta pravda.com.ua.

09:40. Sankcijām pret Krieviju ir jābūt paralizējošām, lai bremzētu Krievijas atgūšanos pēc zaudējumiem kaujas laukā, šādu nostāju pauž Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (JV).

08:56.Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 289 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4979 tankus, 9405 bruņutransportierus, 6936 lielgabalus, 814 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 547 zenītartilērijas iekārtas, 318 lidmašīnas, 317 helikopterus, 5291 bezpilota lidaparātu, 1533 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9293 automobiļus un autocisternas, kā arī 982 specializētās tehnikas vienības.

07:11. Eiropas Parlaments (EP) gatavojas šodien debatēt un balsot par 50 miljardu eiro vērta finansēšanas mehānisma izveidi Ukrainas atveseļošanas, atjaunošanas un modernizācijas atbalstam laikposmā no 2024. līdz 2027.gadam, informē EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

01:20. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti šodien ar Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības (ES) Padomes pārstāvjiem apspriedīs ES sankciju pret Krieviju efektivitāti un kā novērst to, ka Maskava tās apiet, informē EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Kopš tā laika kopumā spēkā stājušās 11 sankciju paketes, kas vērstas pret svarīgākajām Krievijas ekonomikas nozarēm un politisko eliti, tomēr Maskava ir atradusi veidus, kā apiet šos pasākumus, tostarp izmantojot nepilnības tirdzniecības ierobežojumos un trešo valstu starpniekus, pauda EP pārstāvis.

00:10. Nīderlandes prokuratūra piektdien piemērojusi naudassodus četriem Nīderlandes uzņēmumiem un astoņām fiziskām personām par sankciju pārkāpšanu, no 2014. līdz 2017.gadam piedaloties tā dēvētā Krimas tilta būvniecībā, lai savienotu Krieviju ar okupēto Krimas pussalu.

Krievija uzbūvēja tiltu pēc nelikumīgās Krimas aneksijas 2014.gadā, lai savienotu okupēto Ukrainai piederošo pussalu ar Krievijas kontinentālo daļu.

Eiropas Savienība (ES) pirmo reizi piemēroja sankcijas Krievijai pēc Krimas okupācija 2014.gadā, bet pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gadā ES ievērojami palielināja ekonomisko sankciju bardzību.

Svarīgākais