Ukrainas kara 905. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:54]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. augustā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:54. Krievijas karaspēka apšaudē sestdienas vakarā Ukrainā Doneckas apgabala Mirnohradā viens cilvēks nogalināts un četri ievainoti, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins

"Šovakar ienaidnieks atkal apšaudīja pilsētu. Krievi trāpīja nepabeigtai deviņstāvu ēkai," platformā "Telegram" pavēstīja apgabala vadītājs.

Deviņstāvu ēka triecienā pilnībā iznīcināta, redzams fotogrāfijās no notikuma vietas.

Mirnohrada atrodas desmit kilometru attālumā no frontes līnijas Pokrovskas virzienā, un Krievijas karaspēks to apšauda regulāri.

20:01. Ukrainas parlamenta pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Dmitro Lubinecs vērsies Starptautiskajā Sarkanā Krusta komitejā (SSKK) un ANO saistībā ar internetā parādījušos video, kurā redzama uz mieta uzsprausta, kā tiek apgalvots, ukraiņu karavīra galva.

"Tīmeklī parādījies video, kurā krievi rāda nogrieztu it kā ukraiņu karavīra galvu. Iesniegts pieteikums ANO un Starptautiskajam Sarkanajam Krustam par kārtējo starptautisko humanitāro tiesību pārkāpumu no Krievijas puses," Lubinecs piektdienas vakarā pavēstīja platformā "Telegram".

Lubinecs norādīja, ka ienaidnieks izmanto šādus video, lai iebiedētu un demoralizētu ukraiņus.

18:01. Ukraiņu karavīri nostiprina pozīcijas Krievijas Kurskas apgabalā un paplašina stabilizēto teritoriju, Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis sestdien sacījis ziņojumā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

17:06. Ukrainā Doneckas apgabala Kramatorskā sestdien Krievijas karaspēka raidīta raķete trāpījusi divstāvu dzīvojamam namam, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Vadims Filaškins.

Kramatorskā kopumā bija dzirdami pieci sprādzieni.

Viena raķete trāpījusi dzīvojamam namam, pārējās - industriālajā zonā.

Atlūzas nodarījušas bojājumus gāzesvadam.

Šobrīd ir zināms par vienu cilvēku, kas atrodas zem drupām, sacīja apgabala vadītājs.

Pilsēta apšaudīta ar raķetēm "Smerč", norādīja Filaškins.

16:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 598 180 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1230 iebrucēji.

14:29. Krievijas karaspēka raidīta raķete naktī uz sestdienu Sumos, Ukrainas ziemeļos, trāpījusi pilsētas centrā, pavēstīja varasiestādes.

Ievainoti vismaz divi cilvēki.

Trieciena rezultātā Brīvības prospektā aizdegušās desmit automašīnas, kas bija novietotas pie daudzstāvu dzīvojamām ēkām.

Izsisti logi, bojātas fasādes.

"Glābējiem izdevās likvidēt ugunsgrēka perēkļus un neļaut liesmām izplatīties uz citiem transportlīdzekļiem," pavēstīja Ārkārtas situāciju dienests.

12:42. Ukraiņu karavīri notriekuši visus 14 trieciendronus "Shahed", ko naktī uz sestdienu uz Ukrainu raidīja Krievijas karaspēks, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

"Naktī uz 17. augustu Krievijas spēki veica triecienu ar spārnoto raķeti "Iskander-K" (raidīta no Voroņežas apgabala Krievijas Federācijā) un 14 "Shahed" tipa trieciendroniem no Primorskoahtarskas, Jeiskas, Kurskas rajoniem Krievijas Federācijā," klāstīja Oleščuks.

11:03. Ukraina nav ieinteresēta okupēt Krievijas teritorijas, bet ofensīva Kurskas apgabalā ir nepieciešama, lai pārliecinātu Maskavu iesaistīties godīgā sarunu procesā, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Ja mēs runājam par potenciālām sarunām - es uzsveru, potenciālām -, mums būs jānosēdina Krievija pie sarunu galda pretī [mums]. Ar mūsu pašu noteikumiem. Mēs absolūti neplānojam lūgties: "Lūdzu, apsēdieties pie sarunu galda." Tā vietā mums ir pārbaudīti un efektīvi piespiešanas līdzekļi. Papildus ekonomiskajiem un diplomātiskajiem ir ir arī militārais instruments," viņš raksta platformā "X".

"Mums ir nepieciešams Krievijai nodarīt būtiskus taktiskus zaudējumus. Kurskas apgabalā mēs redzam, kā militārais instruments tiek objektīvi izmantots, lai pārliecinātu Krieviju iesaistīties godīgā sarunu procesā," norāda Podoļaks.

09:17. Krievijas Kurskas apgabala Sudžā, kurā iegājis Ukrainas karaspēks, nogāzts lielinieku vadoņa Ļeņina piemineklis, kas atradās pilsētas centrālajā laukumā.

Fotogrāfijā ar nojauktā pieminekļa postamentu redzami arī apkārtējo ēku bojājumi, tostarp apšaudes pēdas un izsisti logi. Šo fotogrāfiju platformā "Telegram" publicējusi Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomniece Darja Zarivna. Datums, kurā uzņemta fotogrāfija, nav norādīts.

00:10 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis tikās ar Baznīcu padomi par likumprojektu, kas aizliedz Krievijas pareizticīgās baznīcas darbību: “Es runāju ar Baznīcu un reliģisko organizāciju padomes locekļiem, un esmu pateicīgs par atbalstu mūsu virzībai uz Ukrainas garīgo neatkarību. Augstākajai Radai ir ierosināts likumprojekts, kas tiešām var garantēt, ka no Maskavas nenotiks nekādas manipulācijas ar Ukrainas baznīcu. Šim likumprojektam vajadzētu darboties, un tam vajadzētu vairot Ukrainas saticību, mūsu patieso garīgo vienotību.

Svarīgākais