Valmierā gatavojas Simjūda tirgum, kas notiek jau kopš viduslaikiem

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Valmierā 12.oktobrī jau trešo gadu notiks Simjūda tirgus, kas pulcēs apmēram 350 tirgotājus, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Pasākums no plkst.10 līdz 16 norisināsies Rīgas ielas posmā starp Kārļa Baumaņa un Limbažu ielu, kā arī Vecpuišu parkā. Tirgosies ne tikai Valmieras novada, bet arī Smiltenes un Cēsu novadu, kā arī Kurzemes un Latgales mājražotāji un amatnieki.

Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma uzsver, ka tirgus Valmierā rīkots kopš viduslaikiem, vēlāk augot un attīstoties ar īpašo Simjūda vārdu. Tas ir viens no vecākajiem tirgiem Vidzemē, pēdējais pirms ziemas iestāšanās.

Nosaukumu tirgus ieguvis no kalendārā atzīmētās Sīmaņa un Jūdas dienas oktobra beigās. Bijuši laiki, kad tirgus bija savdabīgi svētki trīs dienu garumā.

Valmieras muzejs, godinot tradīcijas un tautas amatu prasmes, vēsturisko Simjūda tirgu atjaunoja 1996.gadā.

Simjūda tirgus laikā gaidāmi satiksmes ierobežojumi. Būs slēgts Rīgas ielas posms, kā arī Valmieras pilsētas maršrutu un reģionālās nozīmes autobusiem būs noteikts apkārtceļš.