Zinātnieki ceļ trauksmi! Pasauli apdraud mega cunami

© Depositphotos

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Saskaņā ar The Independent materiālu pētnieki analizēja vienu šādu milzu cunami gadījumu, kas izraisīja postījumu attālos Grenlandes austrumu apgabalos. Cunami Grenlandē bija postošas ​​sekas. Piemēram, 2017. gadā tas appludināja ciemu un nogalināja četrus cilvēkus.

Zinātnieki norāda, ka pie Grenlandes austrumu krastiem arvien biežāk sastopami arī mega cunami, kuru viļņi sasniedz vairāk nekā 100 metru augstumu. Viens šāds mega cunami skāra Diksona fjordu Austrumgrenlandē 2023. gada septembrī. Par laimi, neviens necieta, jo cunami laikā cietušajā reģionā atradās militārā bāze bez personāla.

Pētnieki uzskata, ka jaunais pētījums varētu palīdzēt labāk izprast šādus notikumus un to iespējamo saistību ar klimata pārmaiņām.

"Ir skaidrs, ka ledāju atkāpšanās un mūžīgā sasaluma kušana izraisa zemes nogruvumu pieaugumu. Klimata pārmaiņas paātrina ledāju kušanu un tāpēc var palielināt mega cunami risku," viņi saka.

Svarīgākais