WikiLeaks publisko ASV svarīgāko objektu sarakstu

Turpinot atklāt amerikāņu diplomātu saraksti, interneta vietne WikiLeaks publiskojusi to pasaules infrastruktūras objektu sarakstu, kurus Vašingtona uzskata par vitāli svarīgiem ASV nacionālajai drošībai.

Eksperti uzskata, ka atšķirībā no daudziem citiem WikiLeaks iepriekš publiskotiem dokumentiem šis patiešām būtu bijis jāpatur slepenībā, jo objektu sarakstu saviem mērķiem var izmantot teroristi.

WikiLeaks vēsta, ka 2009. gada februārī ASV Valsts departaments devis rīkojumu ārzemēs izvietotajām diplomātiskajām pārstāvniecībām sagatavot un iesniegt sarakstu, kurā minētas vietas un objekti, kuru "zaudējumam būtu negatīva ietekme uz sabiedrības veselību, ekonomisko drošību un/vai ASV nacionālo un iekšzemes drošību".

Atklātībai nodotie materiāli liecina, ka ASV par stratēģiski svarīgiem uzskata plašu objektu un uzņēmumu loku visā pasaulē, sākot no Panamas kanāla un kobalta raktuvēm Kongo Demokrātiskajā Republikā līdz pat naftas un gāzes cauruļvadiem Sibīrijā un farmaceitiskajām rūpnīcām Eiropā, ziņo BBC. No Eiropas sarakstā iekļuvusi, piemēram, Vācijas ķīmijas koncerna BASF rūpnīca Ludvigshāfenē, kas raksturota "kā pasaulē lielākais integrētais ķimikāliju ražošanas komplekss", un Vācijas rūpniecības koncerna Siemens ražotne Erlangenē, kas "izgatavo nozīmīgas ķimikālijas". Tāpat sarakstā pieminēta rūpnīca Dānijā, kas ražo insulīnu, vietas, kur tiek izgatavotas vakcīnas pret trakumsērgu un bakām, Itālijas ražotne, kur izgatavo čūsku pretindi, un Vācijas rūpnīca, kurā ražo medikamentus, kas palīdz novērst saindēšanos ar plutoniju.

BBC vēsta, ka no Lielbritānijas objektiem par stratēģiski svarīgiem amerikāņu diplomāti atzinuši, piemēram, ieroču ražošanas koncerna BAE Systems ražotnes, satelītu komunikāciju centrus, vietas, kur sauszemē iznāk transatlantiskie sakaru kabeļi, kuģniecības kompāniju Edinburgā, kur tiek apkalpotas britu kodolzemūdenes, un citus objektus.

RIA Novosti savukārt vēsta, ka par svarīgākajiem objektiem Krievijā atzīti naftas vads Družba, Novorosijskas naftas eksporta terminālis, Primorskas osta, netālu no Nadimas pilsētas esošais gāzes vadu saslēgums un kāda urāna un niķeļa ieguves šahta, kuras precīza atrašanās vieta nav norādīta.

Bijušais Lielbritānijas aizsardzības un ārlietu ministrs Malkolms Rifkinds sarunā ar The Times jau kritizējis šīs informācijas publiskošanu, norādot, ka WikiLeaks šādā veidā netieši palīdz teroristiem. "Tas ir kārtējais pierādījums, ka tā ir bezatbildība, kas balansē uz kriminālpārkāpumu robežas. Šāda veida informācija parasti interesē teroristus," uzskata M. Rifkinds. BBC norāda, ka amerikāņu diplomāti, sastādot sarakstu, nav konsultējušies ar attiecīgo valstu amatpersonām, lielākajai daļai objektu nav norādītas precīzas adreses (interneta laikmetā tās atrast gan ir nieks), tāpat diplomāti nav snieguši nekādu informāciju par attiecīgo objektu apsardzi.

Svarīgākais